Rize je město v severním Turecku na úpatí Pontských hor v blízkosti Černého moře. Tento skvělý mix podnebí a rozpáleného slunce dává název jednomu z nejpopulárnějších černých čajů popíjených v Turecku, který získal jméno díky městu v provincii Rize.

V Turecku je oblíbenější než turecká káva a běžný Turek ročně zkonzumuje přes dva kilogramy tohoto červenohnědého čaje výrazné nasládlé chuti. Navíc se Rize cay, jak jej Turci nazývají, pije v každé čajovně stejně jako u nás třeba pivo v  restauracích…

Rize – vytáhne z krize…

plantáže rize
Plantáže čaje Rize v Rize. (Flickr.com/sly06)

Rize patří mezi tradiční turecké čaje, je lahodný, aromaticky výrazný a povzbudivý. Patří mezi standardní vybavení nejen orientálních, ale v  současnosti také českých čajoven. Přípravou se podobá spíše čajům ruským nebo assamským, a je zdaleka prostý jakýchkoliv čajových obřadů známých z Číny nebo Japonska.

Pro své povzbudivé účinky a specifickou chuť je vyhledávaným nápojem v arabském světě. Popíjí se výrazně oslazený – ať již karamelem nebo cukrem, a to jeho popularitu ještě zvyšuje. Arabové totiž milují sladkou chuť čajů i svých tradičních silně sladkých zákusků. Musím souhlasit se slovy mého kamaráda a čajového znalce Lukáše: “Rize – vytáhne tě z  krize“. Povzbuzení, které Rize přináší, platí nejen pro Evropany,  kteří začínají Rize objevovat, ale i pro Turky, které dovede povzbudit i v  parných vedrech.

 Rize
Rize. (Flickr.com/sly06)

I přes silnou chuť však Rize chybí svíravost nebo hořkost některých černých čajů. Chuť Rize je silná, plná, nasládlá a díky přidanému cukru ještě výraznější. Červená až červenohnědá barva vyjadřuje jak pálící slunce, tak i  karamelový nádech, kterým je Rize tolik pověstné.

Příprava čaje

Turci i ostatní čajovníci připravují Rize v samovarech nebo kovových konvicích často nad sebou postavených na plynových vařičích. Ve spodní konvici se připravuje horká voda a v horní se opraží samotný čaj, někdy se přidává i cukr s Rize do pražení a tím čaj získá více karamelovou chuť. Pak se Rize buď vaří chvilku v horké vodě nebo nechá ve vroucí vodě louhovat 5 až 10 minut. Podává se v malých skleněných pohárcích a  případně se ještě doslazuje podle chuti. Teplý Rize by se měl vypít do půl hodiny od přípravy. Jiný typ přípravy spočívá v opražení čaje na pánvi a povařením čaje v horoucí vodě s následným doslazením.

Na závěr historka o oblíbenosti čaje v Turecku:

Rize.
Rize. (Flickr.com/DDohler)

„Oblíbenost čaje v Turecku dokumentuje historka, v níž se vypráví o  lvu, jenž kdysi utekl ze zvěřince a skrýval se na nádvořích sultánova paláce. Občas sežral nějakého vysokého hodnostáře či ministra, avšak nikdo je nepostrádal. Teprve když lev sežral poslíčka, který úředníkům donášel čaj, nastala panika,“ – jak píší v knize Příběh čaje autoři Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi, tento příběh hovoří za vše…

Zdroj citace: Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi, Příběh čaje, ARGO, Praha 2002

Nový koronavirus a nemoc COVID-19: Co o nich víme? (Epoch Times)