Některé recepty volají po alkoholu, zejména francouzská kuchyně je taková. Co když ale alkohol nepijete nebo zrovna nemůžete? Budou pro vás takové pokrmy tabu? Existuje nějaká alternativní náhražka? 

Můžeme vás uklidnit, náhražky existují, i když ne vždy úplně přesně kopírují chuť původní ingredience. Nicméně dobře poslouží a leckdy objevíte, že výsledek bude dokonce lepší s danou alternativou. 

Tady je několik nejčastějších alkoholických nápojů užívaných při vaření či pečení a jejich nealkoholičtí zástupci: 

Amaretto

Náhražka: marcipán popř. mandlová tresť (esence)

Pivo

Nahrážka: nealkoholické pivo, slepičí vývar, bílý hroznový džus  

Bourbon

Nahrážka: nealkoholická vanilková esence, (perlivý) jablečný mošt  

Koňak

Džus z broskví, meruněk nebo hrušek  

Kávový likér (brandy)

Náhražka: espresso

Dávkování: 2 lžíce kávového likéru (Kahlua apod.) nahradíme půl až jednou lžičkou granulí instantní kávy rozpuštěných ve 2 lžících horké vody se špetkou cukru  

Rum

Náhražka: rumová tresť (na 2 lžíce rumu ½ lžičky tresti), ananasový džus  

Sekt, šampaňské

Náhražka: sifon, sodová voda, zázvorové pivo  

Sherry

Náhražka: jablečný mošt, káva, pomerančový džus, ananasový džus.

Sherry v marinádě: ½ hrnku sherry nahraďte ¼ hrnkem vinného nebo jablečného octa smíchaného se ¼ hrnkem vody a 1 lžící cukru, popř. 1 lžící vinného octa smíchaného s ½ hrnkem slepičího vývaru (vodou)  

Vodka

Náhražka: voda, jablečný mošt, bílý jablečný džus smíchaný se šťávou z limetky  

Víno, bílé

Náhražka: bílý hroznový džus, bílá hroznová šťáva, jablečný mošt, jablečný džus, voda, zeleninový vývar (v případě, že je hroznová šťáva příliš sladká, můžete přidat trochu vinného octa)

Víno, bílé suché

Náhražka: voda, kuřecí vývar, bílý hroznový džus, šťáva z citrusových plodů, zředěný jablečný ocet, zředěný vinný ocet, tekutý obsah zavařených hříbků v plechovce  

Víno, červené

Náhražka: hroznový džus (červený), silný zeleninový nebo hovězí vývar, brusinkový džus, červená hroznová šťáva (v případě, že je hroznová šťáva příliš sladká, můžete přidat trochu vinného octa nebo šťávu z citrusových plodů)  

Víno, rýžové

Používané hlavně v čínské a východoasijské kuchyni.

Náhražka: na restování (stir-fry) můžete použít jablečný nebo bílý hroznový džus smíchaný se šťávou z citrusů, nebo vodou zředěný rýžový ocet