Ivan Pentchoukov Janita Kan

a 11. 12. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Stát Texas podal 8. prosince 2020 u Nejvyššího soudu USA žalobu proti Pensylvánii, Georgii, Michiganu a Wisconsinu. Žaloba uvádí, že státy protiústavně změnily volební zákony, zacházely s voliči nerovným způsobem a zapříčinily značné nesrovnalosti při hlasování. Sedmnáct dalších států USA naléhá na Nejvyšší soud (pdf), aby stížnost Texasu přijal.

„Důvěra v bezúhonnost našich volebních procesů je posvátná a spojuje naše občany a státy v této Unii,“ uvedl ve svém prohlášení texaský generální prokurátor Ken Paxton. „Georgie, Michigan, Pensylvánie a Wisconsin tuto důvěru zničily a ohrozily bezpečnost a důvěryhodnost voleb v roce 2020.“

„Státy porušily zákony přijaté jejich řádně zvolenými zákonodárnými sbory, čímž porušily ústavu. Ignorováním jak státních, tak federálních zákonů tyto státy nepoškodily pouze důvěryhodnost hlasování svých občanů, ale i Texasu a všech ostatních států, které pořádaly zákonné volby. Jejich nedodržování vlády práva vrhá temný stín pochybností na výsledky celých voleb. Nyní žádáme, aby Nejvyšší soud zahájil nápravu této závažné chyby,“ dodává texaský generální prokurátor Ken Paxton.

17 dalších států USA 9. prosince 2020 ve společném prohlášení (pdf) uvádějí, že soudní žaloba státu Texas vyžaduje přezkum u vrchního soudu, protože otevírá důležité ústavní otázky. Dodávají také, že tlumočí závažné obavy týkající se poškození důvěryhodnosti voleb a důvěry veřejnosti v průběh voleb.

Státy uvedly, že mají velký zájem na ochraně rozdělení moci v oblasti regulace voleb. Volební úředníci nejsou zákonodárci, ale provedli změny pravidel, jimiž se řídí volby. Tím mohli zasahovat do pravomoci, kterou dávají zákonodárcům podle ústavy voliči. Pouze zákonodárci mohou vydávat zákony, úředníci se jimi musejí řídit a nemohou je svévolně měnit, uvádí státy USA v dokumentu.

Podle ústavy USA mohou „časy, místa a způsob konání voleb“ předepisovat pouze státní „zákonodárci“ a „Kongres“ USA.

„Zásahy do státní moci zákonodárců jinými státními aktéry porušují rozdělení moci a ohrožují svobodu jednotlivce,“ napsaly státy ve společném prohlášení (pdf).

Prohlášení podepsali generální prokurátoři států Missouri, Nebraska, Alabama, Arkansas, Severní Dakota, Florida, Oklahoma, Indiana, Severní Karolína, Kansas, Severní Dakota, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Utah, Montana a Západní Virginie.

Texaský generální prokurátor Ken Paxton hovoří před Nejvyšším soudem USA ve Washingtonu 9. září 2019. (Mandel Ngan / AFP prostřednictvím Getty Images)

Prezident Donald Trump uvedl 9. prosince 2020, že on a členové jeho právního týmu se jako vedlejší účastníci připojí k soudní žalobě, kterou podal texaský republikánský generální prokurátor Ken Paxton k Nejvyššímu soudu USA proti čtyřem sporným státům.

10. prosince 2020 se jako účastníci k žalobě připojily státy Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Jižní Karolína a Utah. Více zde…

Generální prokurátoři žalovaných států se proti žalobě ohradili 10. prosince 2020. Jako první protestoval prokurátor státu Pensylvánie Josh Shapiro. Krátce poté se přidali prokurátoři států Wisconsin, Georgia a Michigan, kteří žádají odmítnutí žaloby. Více zde…

Dvacet demokratických generálních prokurátorů podalo 10. prosince prohlášení na podporu obžalovaných. Více zde…

Do soudního sporu dosud nevstoupilo pouze šest států z celkových padesáti. Neutrální zůstává na straně demokratů Iowa. Na straně republikánů jsou to Idaho, Aljaška, Wyoming, New Hampshire a Kentucky.

Žalobu 10. prosince společně podpořilo celkem 106 republikánských poslanců. Ve svém prohlášení (pdf) žádají Nejvyšší soud, aby zabezpečil moc státních zákonodárců, kteří vydávají zákony, podle nichž jsou voleni prezidentští kandidáti. Dále žádají, aby určil ústavnost hlasovacích lístků odevzdaných a spočítaných podle volebních pravidel, která stanovili úředníci, kteří nejsou zákonodárci, čímž prakticky obešli zákony. Více zde…

K žalobě Texasu přibyla také iniciativa republikánských členů Sněmovny reprezentantů USA, kteří se chystají odmítnout certifikovat hlasy volitelů pro Joea Bidena. Pro svou iniciativu svolávají další republikánské poslance. Důvodem jsou údajně množící se důkazy o neregulérnosti prezidentských voleb. Více zde…

V době podání texaské žaloby probíhalo také hlasování Smíšeného výboru kongresu sněmovny USA pro inaugurační ceremonie zvoleného prezidenta. Výbor hlasoval proti rezoluci o uznání Joea Bidena jako zvoleného prezidenta USA, s ohledem na současnou situaci, kdy právní týmy prezidenta Donalda Trumpa a dalších republikánů pokračují v soudních sporech zpochybňujících výsledky voleb. Uvedlo to několik členů panelu z obou stran. Více zde…

Článek byl naposledy aktualizován 11. prosince 2020 (0:55)

Z původních článků Ivana PentchoukovaJanity Kan z newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil M. K.


Reportáž: Stát Texas obvinil 4 státy USA u Nejvyššího soudu (anglicky)

https://www.youtube.com/watch?v=uT7yYIQ5liE&feature=emb_title
Volby USA: Přehled zpráv – 10.12.2020

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).