Zdenka Danková

10. 1. 2021

Současný nouzový stav byl vládou ČR vyhlášen 5. října 2020 z důvodu zhoršené epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2. Na základě předchozích souhlasů udělených Poslaneckou sněmovnou vláda opakovaně rozhodla o jeho prodloužení. V současné době je nouzový stav opětovně prodloužen do 22. ledna 2021.

Vláda rozhodla o přijetí stávajících krizových opatření od 11. ledna:

– návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních se připouštějí za konkrétních podmínek, a to, že návštěvník musí mít minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95, výjimku mají děti, pokud mají jiný ochranný prostředek dýchacích cest. Návštěva nemá přesáhnout 30 minut. Zúčastnit se mohou pouze dvě osoby.

– návštěvu zdravotnického zařízení lez vykonat jen po podrobení se POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2, a to s negativním výsledkem. Výjimku mají osoby, které nemoc již prodělaly v době před 90 dny a donesou potvrzení – při dodržení dalších režimových opatření poskytovatele.

– u všech poskytovatelů zdravotních služeb omezuje přítomnost třetí osoby při porodu ve zdravotnickém zařízení tak, že přítomnost třetí osoby při porodu lze připustit pouze v případě, že jsou splněny podmínky, že jí je rodič dítěte nebo někdo ze společné domácnosti, musí mu být změřena teplota, která nesmí přesahovat 37,0 °C a nesmí mít jakékoliv příznaky onemocnění COVID-19. Ochrana úst a dýchacího ústrojí je samozřejmostí.

– seniory u všech poskytovatelů sociálních služeb v domovech lze navštívit omezeně, podmínkou návštěvy je před zahájením návštěvy podrobení se POC testu na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2, a to s negativním výsledkem; opět lhůta 90 dnů s potvrzením o prodělání nemoci. Další podmínkou návštěvy je minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95, s výjimkou dětí do 15 let, pokud mají jiný ochranný prostředek dýchacích cest.

– v případě návštěv uživatelů v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění lze návštěvu připustit za podmínky, že osoba navštěvující uživatele dodržuje režimová opatření poskytovatele.

Dále se vláda usnesla:

Usnesení č. 12: Prodloužení krizových opatření (omezení volného pohybu, omezení prodeje a poskytování služeb, určené školy pro IZS, omezení činnosti úřadů)
  • Usnesení č. 13: Krizové opatření o omezení provozu škol a školských zařízení
  • Usnesení č. 14: Krizové opatření o činnosti zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb
  • Usnesení č. 15: Prodloužení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví o antigenním testování osob
  • Usnesení č. 16: čj. 11/21 Vydání rozhodnutí o prominutí příslušenství daně v souvislosti s mimořádnou událostí způsobenou šířením koronaviru (SARS-CoV-2) a formulace podmínky neexistence nedoplatků v rámci poskytování prostředků státního rozpočtu.

Více informací:

https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/nouzovy-stav-a-mimoradna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.