Redakce Epoch Times

12. 1. 2021

Útok na Kapitol

Během protestů v budově Kapitolu 6. ledna 2021 byla mezi pěti lidmi, kteří během protestů zahynuli, veteránka letectva USA Ashli ​​Babbitová. Byla údajně zastřelena důstojníkem kapitolské police. Chování několika jednotlivců kolem násilného rozbíjení skla vnitřních dveří, kde došlo k výstřelu, naznačuje, že mezi agitátory násilností šlo o koordinovanou akci.

Hlubší analýza událostí během násilností a po skončení celé akce ukazuje další řadu spojitostí. Abychom se dozvěděli více, pozvali jsme do pořadu Crossroads nezávislou japonskou novinářku Masako Ganaha, která celou událost podrobně prozkoumala z několika získaných záznamů. (viz níže)

Rozhovor s Masako Ganaha (české titulky)

Sledujeme na videozáznamu

Lidé se obecně dívají na událost, kdy vyšel výstřel a žena padla na zem. Novinářka Masako Ganaha však sleduje lidi v jejím okolí, jak se chovají a co na místě dělají. Díky tomu, že rychle stáhla videa, která sociální média později smazala, mohla situaci lépe analyzovat.

Spolupráce: John Earle Sullivan z hnutí Black Lives Matter, který organizoval akce Antifa a údajný Trumpův podporovatel spolupracují a navzájem si pomáhají. Masako Ganaha uvádí, že je podivné, když si dva lidé, kteří se neznají a navíc jsou každý z jiné skupiny, které mají protichůdné cíle, takto kooperují.

Mění si oblečení: Jeden z účastníků násilností si v pozadí na schodech schovává části oblečení do batohu.

Snaží se provokovat okolostojící: Masako Ganaha si všímá okamžiků, kdy dva členové Antifa opakovaně provokují lidi okolo sebe k akci. Popisuje to jako známou taktiku „rozděl a panuj“, kterou v Japonsku používají levicoví radikálové. Vyprovokovat proti sobě lidi a policii, aby vyvolali konflikt.

Nečinná ochranka a policie: Před polorozbitými dveřmi, zabarikádovanými z druhé strany židlemi a nábytkem, stojí několik členů ochranky. O několik okamžiků později již stojí stranou a celou situaci pouze pozorují, zatímco výtržníci v klidu a nerušeně, bez zásahů ochranky, rozbíjejí několik minut dveře uvnitř budovy.

Další podivností je skutečnost, že na schodech stojí ozbrojený policista s helmou a ochrannou vestou, který rovněž nic nedělá a pouze pozoruje pokračující demolici dveří.


Aktivista z Black Lives Matter, jeden z těch, kteří se vlámali do budovy Kapitolu

Na fotografii je John Earle Sullivan, aktivista z hnutí Black Lives Matter, který se podílel na útoku na Kapitol ve Washingtonu, USA 6. ledna 2021. (Utah County Jail)
John E. Sullivan, aktivista z hnutí Black Lives Matter. (Utah County Jail)

Aktivista z hnutí Black Lives Matter byl uvnitř skupiny, která ve středu vtrhnula do budovy amerického Kapitolu, kde právě zasedal Kongres USA.

John Earle Sullivan, který se na sociálních sítích zasazuje za ozbrojenou revoluci, a prohlašuje, že chce „svrhnout Donalda Trumpa“ byl již v červenci 2020 zatčen za ohrožování násilím a za kriminální jednání. Organizoval protest aktivistů Black Lives Matter a členů krajně levicové sítě Antifa. Více zde…


Několik policistů z Kapitolu bylo postaveno mimo službu

Pittman z Kapitolské policie Spojených států (USCP) potvrdil, že ministerstvo postavilo několik důstojníků USCP mimo službu po přezkoumání videozáznamů a dalších zdrojů.

Oddělení aktivně přezkoumává záběry dalších důstojníků a úředníků, kteří se jeví, že jednají v rozporu s předpisy a zásadami, uvedl Pittman, který byl jmenován úřadujícím policejním šéfem USCP poté, co bývalý šéf rezignoval po narušení budovy 6. ledna. Více zde…


Video: Policie pouští protestující dovnitř budovy Kapitolu


Video: Taktika Antifa viděná 6. ledna u Kapitolu – rozhovor s Michaelem Yonem

Spojené státy nadále zkoumají události, které se odehrály 6. ledna na Capitol Hill ve Washingtonu, D. C. Podle některých pozorovatelů byla do protestů zapojena také radikální organizace Antifa. Joshua Phillipp ve svém pořadu Crossroads hovořil s Michaelem Yonem, válečným korespondentem, který se zúčastnil stovek protestů a důkladně studoval organizaci Antifa a její taktiky.

Rozhovor s Michaelem Yonem (české titulky)


Žena zastřelená uvnitř Kapitolu byla údajně veteránka letectva Ashli Babbitová

Ashli Babbittová, veteránka letectva USA. (Screenshot / YouTube)

Video natočené jedním z protestujících, kteří vnikli do budovy Kapitolu, zachycuje událost, při níž došlo k výstřelu. Následně poté se k zemi zhroutila žena střelená do krku. Všichni okolostojící, policie i protestující se ji snažili zachránit. Žena byla urychleně odnášena k lékařskému ošetření. Policie později uvedla, že žena postřelená v budově Kapitolu zemřela.

Členové rodiny identifikovali ženu zastřelenou na půdě Kapitolu 6. ledna 2021 jako Ashli Babbittovou, veteránku letectva USA ze státu Kalifornie, která vystupovala jako příznivkyně prezidenta Donalda Trumpa. Není jasné z jakého důvodu vnikla do budovy Kapitolu, a co tam chtěla dělat. Více zde…


Video: Trumpovi příznivci zastavují členy „Antifa“, aby nerozbíjeli okna Kapitolu

Média také uvádějí, že „jednání Kongresu o výsledcích prezidentských voleb násilím narušili podporovatelé Donalda Trumpa.“ Byli to ale skutečně jeho podporovatelé, kdo rozbíjel okna Kapitolu?

Stovky tisíc příznivců Donalda Trumpa se 6. ledna 2021 zúčastnily shromáždění na podporu současného prezidenta USA a apelovaly za prošetření průběhu voleb, jejichž důvěryhodnost byla opakovaně zpochybněna.

Příznivci Donalda Trumpa byli v médiích obviněni, že násilně vtrhli do Kongresu USA.  Videozáběry však ukazují, že to celé mohlo být jinak. V reportáži televize NTD je však vidět, jak jeden z výtržníků se snaží rozbít okna budovy Kapitolu, a Trumpovi příznivci mu v tom chtějí zabránit. Trumpovci křičí „Antifo, přestaň rozbíjet okna!“ Více zde…

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“