Meiling Lee

2. 6. 2021

Podle studie vědců z Washington University School of Medicine v St. Louis mají lidé, kteří prodělali mírnou formu onemocnění covid-19, dlouhodobou ochranu díky vytvořeným protilátkám.

Vědci zjistili, že jedinci, kteří se zotavili z lehkého onemocnění covid-19, mají v kostní dřeni dlouhodobě plazmatické buňky, které vylučují nízké hladiny protilátek proti wuchanskému viru (novému koronaviru), možná po celý život.

Plazmatické buňky jsou typem bílých krvinek, které se vyvinuly z B-lymfocytů a pocházejí z kostní dřeně. Jsou zodpovědné za produkci a vylučování protilátek proti specifickému antigenu.

„Loni na podzim se objevily zprávy, že protilátky po infekci virem, který způsobuje covid-19, rychle slábnou, a hlavní média to interpretovala tak, že imunita není dlouhodobá,“ řekl Ali Ellebedy, hlavní autor studie a docent patologie a imunologie na Washingtonské univerzitě.

„To je však chybná interpretace údajů. Je normální, že hladina protilátek po akutní infekci klesá, ale neklesá na nulu, nýbrž se ustálí. Zde jsme zjistili, že lidé měli buňky produkující protilátky 11 měsíců po prvních příznacích. Tyto buňky budou žít a produkovat protilátky po zbytek života člověka. To je silný důkaz dlouhodobé imunity,“ dodal.

Studie (pdf), která byla 24. května zveřejněna v lékařském časopise Nature, se zúčastnilo 77 účastníků, kteří poskytovali vzorky séra v tříměsíčních intervalech počínaje přibližně měsícem po začátku příznaků. Většina účastníků, s výjimkou šesti, měla mírný průběh onemocnění covid-19, způsobeného virem KS Číny, známým také jako SARS-CoV-2.

Výzkumníci zjistili, že během prvních čtyř měsíců po infekci hladina protilátek rychle klesala a nakonec se vyrovnala, přičemž protilátky byly zjištěny ještě 11 měsíců po první infekci.

Kromě toho byly u 19 ze 77 účastníků sedm až osm měsíců po infekci získány vzorky kostní dřeně, aby se potvrdil zdroj protilátek. V 15 vzorcích byly zjištěny plazmatické buňky produkující protilátky. U pěti účastníků, kteří poskytli druhý vzorek kostní dřeně o čtyři měsíce později, byly tyto plazmatické buňky stále nalezeny. Ve vzorcích kostní dřeně 11 zdravých jedinců „bez předchozí anamnézy na SARS-CoV-2 nebo očkování“ nebyly žádné takové buňky nalezeny.

Tato zjištění zpochybňují nutnost, aby se lidé, kteří se zotavili z onemocnění COVID-19, stále nechávali očkovat, protože Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v únoru 2021 sdělilo deníku The Epoch Times, že lidé by měli být očkováni bez ohledu na to, zda onemocnění prodělali, či nikoli.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. Celý článek si můžete přečíst zde.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.