Jeff Carlson Hans Mahncke

a 3. 6. 2021

Analýza zpráv

Nejvyšší američtí zdravotničtí úředníci, včetně Anthonyho Fauciho, se koncem ledna 2020 snažili reagovat na veřejné zprávy o možném spojení mezi covidem-19 a Wuchanským institutem virologie v Číně.

Pohled na jejich reakci vychází ze zkoumání více než 3 000 stran e-mailů patřících Faucimu, řediteli Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID), které byly zveřejněny na základě zákona o svobodném přístupu k informacím a poskytují podrobný časový sled událostí.

Z těchto e-mailů vyplývá, že úředníci byli znepokojeni předchozím zapojením USA do činnosti laboratoře a že věděli o veřejných prohlášeních ředitelky laboratoře ve Wu-chanu o tom, že na kontroverzní výzkum prováděný v této laboratoři byly použity finanční prostředky USA.

Po rozhovorech úředníků byla veřejná diskuse o tom, že mohlo potenciálně dojít k úniku viru z laboratoře, aktivně potlačována platformami sociálních médií, zdravotnickými úředníky i Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

31. ledna 2020

Fauci obdržel ve 20:43 e-mail (str. 3229) od spolupracovníka Grega Folkerse z Národního zdravotního institutu (NIH), federální agentury odpovědné za výzkum v oblasti veřejného zdraví. E-mail neobsahoval žádný text a zahrnoval pouze jeden dlouhý článek, který byl toho večera zveřejněn v časopise Science.

Článek, jehož autorem byl Jon Cohen, byl jedním z prvních článků, které popisovaly, jak vědci horečně pracují na „virových genomech“, aby „pochopili původ 2019-nCoV“.

fauci
Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a infekční choroby, v Kapitolu ve Washingtonu, 26. května 2021. (Sarah Silbiger-Pool / Getty Images)

Článek se zaměřil na teorii, že virus pochází z trhu s mořskými plody ve Wu-chanu. Autor si dal záležet na tom, aby vyvrátil teorii o úniku viru z laboratoře, a poznamenal, že virové sekvence „nabourávají myšlenku, že patogen pochází z virologického ústavu ve Wu-chanu“.

Autor nicméně poznamenal, že „obavy ohledně ústavu se datují do doby před touto epidemii“, a také podrobně popsal, jak jistý vědec „v roce 2015 kritizoval experiment, při němž byly provedeny úpravy viru podobného viru SARS, který koluje mezi čínskými netopýry, aby se zjistilo, zda má potenciál vyvolat onemocnění u lidí“.

Experiment citovaný v článku v časopise Science byl podrobněji popsán v článku z 9. listopadu 2015 v časopise Nature o experimentech se získáním funkce – postupu, při němž jsou viry záměrně učiněny virulentnějšími s cílem předpovědět nově vznikající onemocnění – které byly prováděny v laboratoři ve Wu-chanu za použití „chimérických virů“ na myších.

Autoři článku, včetně ředitelky laboratoře ve Wu-chanu, Š’ Čeng-li, poznamenali, že jejich výzkum byl zahájen předtím, než vláda USA zavedla moratorium na výzkum spojený se získáním funkce. Dodali, že jejich článek „byl přezkoumán financující agenturou“, a co je zásadní, že „bylo požádáno o pokračování těchto studií, což bylo schváleno NIH“.

V článku se také uvádí, že „výzkum v tomto rukopise byl podpořen granty Národního institutu pro alergie a infekční nemoci“, organizace, které Fauci vede, a také mateřské organizace NIAID, Národního zdravotního institutu.

Poté, co Fauci obdržel e-mail od svého kolegy z NIH 31. ledna 2020 ve 20:43 (str. 3 229), přeposlal článek z časopisu Science Johnu Mascolovi z NIH ve 21:47 (str. 3 229) s poznámkou: „Tady je článek Jona Cohena.“

O dvě minuty později (str. 3 187) přeposlal Fauci článek také Jeremymu Farrarovi, šéfovi britské neziskové organizace, a Kristianu Andersenovi, profesorovi ze Scripps Research, a sdělil jim, že: „Tohle právě dnes vyšlo. Možná jste to viděli. Pokud ne, je to zajímavé pro současnou diskusi.“

Pracovníci v laboratoři P4 v čínském Wu-chanu, 23. února 2017. (Johannes Eisele / AFP via Getty Images)

Proč se Fauci rozhodl kontaktovat právě Farrara a Andersena, z nichž ani jeden nepracoval pro Fauciho ani pro NIH, není jasné, ale v následujících dnech se oba stali vůdčími osobnostmi ve snaze vyvrátit teorii o úniku viru z laboratoře. V březnu 2020 byl Andersen spoluautorem velmi vlivné práce „The Proximal Origin of SARS-CoV-2“, která je dodnes hojně citována jako důkaz přirozeného původu. Andersen a jeho spoluautoři získali finanční prostředky od NIH i Farrarovy organizace.

Fauci také poslal článek e-mailem Robertu Kadlecovi z Úřadu asistenta ministra pro připravenost a reakci (ASPR) HHS, a to ve 21:49 (str. 3 222), a sdělil mu: „Bobe: Tohle právě dnes vyšlo. Poskytuje vyvážený pohled. S pozdravem, Tony“.

Ve 22:32 (str. 3 187) téhož večera obdržel Fauci e-mailem odpověď od Andersena, který potvrdil, že článek obdržel, a připojil svou poznámku.

Podle Andersena „neobvyklé vlastnosti viru tvoří opravdu malou část genomu (< 0,1 %), takže je třeba se podívat opravdu pozorně na všechny sekvence, aby bylo vidět, že některé vlastnosti (potenciálně) vypadají jako uměle vytvořené“.

Již dříve však Andersen na Twitteru vyvracel teorii senátora Toma Cottona (rep.), že by virus mohl pocházet z laboratoře ve Wu-chanu, a uvedl: „Analýzy jsou zcela chybné a nesprávné. Můžeme je bezpečně ignorovat.“

1. února 2020

Druhý den ráno v 7:29 (str. 3 221), 1. února 2020, poslal Fauci Hughu Auchinclossovi, hlavnímu náměstkovi ředitele NIAID, článek z časopisu Nature z roku 2015, který podrobně popisoval experimenty se ziskem funkce a financování ze strany NIH. Přiložil k němu důrazně formulovaný vzkaz, v němž stálo: „Je nezbytné, abychom si o tom ještě dopoledne promluvili. Mějte zapnutý mobilní telefon.“ Fauci Auchinclosse urgoval, aby si „přečetl tento článek i e-mail, který vám nyní přepošlu“.

„Dnes budete mít úkoly, které musíte splnit,“ napsal.

Na článek v Nature se nepřímo odkazovalo v nedávno zveřejněném Cohenově článku. O pětatřicet vteřin později (str. 3 215) Fauci navázal a poslal Auchinclossovi nově publikovaný článek v Science, který mu byl přeposlán předchozího večera.

Peter Daszak, člen týmu Světové zdravotnické organizace zkoumajícího původ COVID-19, hovoří s médii při příjezdu do Wuchanského institutu virologie ve Wu-chanu v centrální čínské provincii Chu-pej, 3. února 2021. (Hector Retamal / AFP via Getty Images)

V roce 2014 udělil Fauciho úřad NIAID grant ve výši 3,7 milionu dolarů organizaci EcoHealth Alliance se sídlem v New Yorku, kterou vede Peter Daszak. Podle Francise Collinse z NIH část prostředků z grantu „putovala do Wu-chanu“ jako součást „subdodávky od EcoHealth“.

Obamova administrativa v roce 2014 zavedla moratorium na výzkum získávání funkcí kvůli jeho rizikovosti. Je pravděpodobné, že na výzkum z roku 2015 uvedený v článku, který Fauci předal Auchinclossovi, by se tento zákaz vztahoval.

V 8:19 (str. 3 210) Fauci poslal článek z časopisu Nature Lawrenci Tabakovi z NIH v e-mailu označeném jako „DŮLEŽITÉ“. Fauci Tabakovi jednoduše napsal: „Tady to je.“

Asi o dvě hodiny později, v 10:34 (str. 3 197), rozeslal Farr skupinový e-mail, ve kterém oznamoval konferenční hovor ve 14:00. Farrar v e-mailu poznamenal, že „informace a diskuse jsou sdíleny zcela důvěrně a nemají být nikomu sdělovány, dokud nedojde k dohodě ohledně dalších kroků“.

Součástí e-mailu byl stručný program, který obsahoval body „Úvod, zaměření a požadované výsledky“ a „Shrnutí a další kroky“. V programu telekonference bylo uvedeno celkem 13 osob včetně Farrara.

Krátce po Farrarově e-mailu o konferenčním hovoru odpověděl Auchincloss Faucimu v 11:47 (str. 3 206) v rámci e-mailového vlákna s předmětem „Pokračování“. Tento e-mailový řetězec se lišil od řetězce, který inicioval Fauci, když dříve ráno odeslal oba články.

Auchincloss poznamenal: „V článku, který jste mi poslal, se píše, že experimenty byly provedeny před pozastavením (práce na) zisku funkce, ale od té doby byly přezkoumány a schváleny NIH. Nejsem si jistý, co to znamená, protože Emily ví jistě, že žádná práce s koronaviry neprošla rámcem P3. Pokusí se zjistit, zda nemáme nějaké vzdálené vazby na tuto práci v zahraničí.“

„Rámec P3“ odkazuje na rámec HHS P3CO (Rámec HHS pro rozhodování o financování navrhovaného výzkumu zahrnující pokročilé potenciální pandemické patogeny), kterým se řídí rozhodování HHS a NIH o financování. Zdá se, že Auchincloss zpochybňoval tvrzení výzkumných pracovníků z laboratoře ve Wu-chanu, že experimenty se ziskem funkce byly schváleny.

fauci
Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, přichází do budovy Rayburn House Office na slyšení ve Washingtonu 31. července 2020. (Drew Angerer / Getty Images)

Fauci na Auchinclossův e-mail odpověděl ve 12:51 velmi jednoduše (str. 3 206), když pouze poznamenal: „OK. Zůstaňte na příjmu.“

Ve 13:13 (str. 3 197) Farrar poslal další e-mail týkající se očekávané telekonference ve 14:00, ve kterém uvedl: „Kristen a Eddie se o to podělili a proberou to během hovoru. Děkuji vám. Doufám, že to pomůže zarámovat diskusi.“ Zdá se, že Kristen je Kristian Andersen, který je později uváděn jako KA.

Kvůli redakčním úpravám není známo, o jaké téma se měli dotyční „podělit“.

Ve 13:34 (str. 3,197) přeposlal Fauci Farrarův e-mail Tabakovi a upozornil ho na telekonferenci ve 14:00, přičemž pouze poznamenal: „FYI“ (jen pro informaci).

Ve 13:43 (str. 3 172) poslala Marion Koopmansová, která dohlíží na nizozemskou laboratoř, jež se dříve zabývala experimenty se ziskem funkce, e-mail Farrarovi a připojila do kopie Fauciho a další účastníky hovoru. Tělo Koopmansova e-mailu je plně redigováno.

Přesně ve stejnou dobu, kdy Koopmans odeslal tento e-mail (str. 3 187), Fauci reagoval na Andersenův e-mail, v němž předtím poznamenal, že „člověk se musí opravdu pozorně podívat na všechny sekvence, aby viděl, že některé funkce (potenciálně) vypadají jako uměle vytvořené“. Fauci pouze napsal: „Díky, Kristiane. Brzy si promluvíme telefonicky.“

Telekonference údajně začala podle plánu ve 14:00 hodin. Ve 14:56 (str. 3 172), během telekonference, Farrar poslal e-mail čtyřem ze 13 osob, o nichž se předpokládá, že se účastnili hovoru, včetně Fauciho, s dotazem: „Mohu navrhnout, abychom hovor ukončili a pak se znovu přihlásili? Jen na 5-10 minut?“

V 15:03 (str. 3 172) Fauci na Farrarovu žádost odpověděl přímo jednoduchým „ano“. V 15:07 (str. 3 167) se Farrar zřejmě znovu připojil k hovoru a zaslal e-mail, který poněkud zmateně zněl: „Znovu jsem se připojil, takže linka je otevřená, kdyby (bylo potřeba) nějak pomoct se znovu připojit.“

Telekonference končí někdy po tomto okamžiku a před dalším e-mailem, který je odeslán v 15:50.

E-mail z 15:50 (str. 3167), který zaslal Collins, se zřejmě odvolává na šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse a uvádí se v něm: „Ahoj Jeremy, mohu se kdykoli 24 hodin denně 7 dní v týdnu připravit na hovor s Tedrosem. Stačí mi dát vědět. Děkuji za tvé vedení v této kritické a citlivé otázce. Francis“.

Krátce poté Farrar v 15:59 zaslal celé skupině e-mail (str. 3 133), v němž jí děkuje za účast. Farrar k tomu poznamenal: „Je zřejmé, že je v tom mnoho k pochopení pochopení [sic]. Tento telefonát byl velmi užitečný, abychom si vyslechli některé z našich současných poznatků a mnoho mezer v našich znalostech.“

Poté následovala rozsáhlá redigovaná část. Farrar ji uzavřel slovy: „Doufám, že je to rozumný přístup, prosím, pošlete jakékoli myšlenky nebo návrhy. Ještě jednou děkuji za to, že jste si udělali čas o víkendu a za tak zasvěcenou diskusi o složité problematice. Děkuji a přeji vše nejlepší, Jeremy“.

Následuje ještě několik krátkých, srdečných e-mailů.

2. února 2020

V 3:30 (str. 3 130) odeslal Ron Fouchier neznámým adresátům e-mail, v němž děkuje Farrarovi za „užitečnou telekonferenci“ a připojuje část nazvanou „Ronovy poznámky“. Část s poznámkami zabírá více více než dvě celé stránky a je zcela redigována.

Farrar odpověděl Fouchierovi slovy: „Díky, Rone,“ za nimiž následuje redigovaný odstavec. Farrarova zpráva končila slovy: „Myšlenky k tomu velmi vítány.“

Farrar poté ve 4:48 hodin zaslal e-mail (str. 3 128) Andrewu Raumbautovi a ostatním účastníkům telekonferenční skupiny. Farrar poznamenal, že „se jedná o velmi složitý problém“. Po tomto komentáři následovala dlouhá redigovaná část. Farrar ji uzavřel slovy: „Navrhuji, abychom se zde nepouštěli do další vědecké diskuse, ale počkali, až bude tato skupina ustavena“.

who tedros
Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci v ženevském sídle WHO 24. února 2020. (Fabrice Coffrini / AFP via Getty Images)

Šéf NIH Collins pak v 5:27 ráno poslal Farrarovi e-mail (str. 3 128), v němž uvedl, že je k dispozici „pro telefonát Tedrosovi“.

„Dejte mi vědět, jestli vám mohu pomoci dostat se přes houštinu jeho ochránců,“ napsal. Kopie e-mailu byla zaslána Faucimu a Lawrenci Tabakovi.

V 7:13 (str. 3 126) poslal Collins e-mail Farrarovi a v kopii Faucimu a Tabakovi s poznámkou: „Opravdu oceňuji, že jsme promysleli možnosti …“ Za tímto záznamem následuje jednořádková redakce.

V 11:28 (str. 3 125) poslal Farrar e-mail Faucimu a Collinsovi a v kopii Tabakovi. Farrar s ostatními sdílel: „Tedros a Bernhard zřejmě odešli do konkláve …, podle mého názoru se musí rozhodnout dnes. Pokud se budou vykrucovat, ocenil bych, kdybychom si dnes večer nebo zítra zavolali a promysleli, jak bychom mohli postupovat dál.“

Na závěr e-mailu Farrar přidal odkaz na internetový zpravodajský server ZeroHedge, který právě zveřejnil článek o možnosti, že koronavirus pochází z laboratoře.

Den po Farrarově zprávě byl server ZeroHedge na Twitteru zakázán.

Ačkoli není známo, co bylo řediteli WHO Tedrosovi sděleno, nebo na co byl dotazován, 3. února 2020 vydal vlastní „Zprávu generálního ředitele“, která obsahovala výzvu k „boji proti šíření fám a dezinformací“. Tedros na to navázal také tweetem.

Během svého projevu Tedros oznámil: „Spolupracovali jsme se společností Google na tom, aby lidé, kteří hledají informace o koronaviru, viděli informace WHO na prvních místech výsledků vyhledávání. Platformy sociálních médií včetně Twitteru, Facebooku, Tencentu a TikToku rovněž přijaly opatření k omezení šíření dezinformací.“

Přeloženo z původního článku redakce The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."