Mimi Nguyen Ly

13. 7. 2021

Kuba je obviňována z toho, že používá technologické systémy vyrobené v Číně ke kontrole a blokování přístupu k internetu. Tisíce občanů vyšly v neděli do ulic, aby protestovaly proti nedostatku svobod a zhoršujícím se ekonomickým podmínkám. Nyní se objevují zprávy, že v zemi ovládané komunistickou stranou jsou blokovány aplikace pro zasílání zpráv a internetové služby.

Americký senátor Marco Rubio v neděli ve svém prohlášení na Twitteru varoval, že kubánský režim „brzy zablokuje internet a mobilní telefonní služby, aby zabránil tomu, aby se videa o tom, co se děje, dostala do světa“.

Později během dne napsal: „Už jsem dnes před tím varoval. Děje se to a bude to pokračovat,“ a dodal: „Mimochodem, ke kontrole a blokování přístupu k internetu na Kubě používají systém, který vyrobila, prodala a nainstalovala Čína.“ Vládnoucí strana v Číně je rovněž komunistická diktatura.

Tisíce kubánských občanů vyšly v neděli do ulic v několika městech po celém karibském ostrově a volaly po větších svobodách a ukončení komunistické diktatury. Lidé protestovali také proti přetrvávajícímu nedostatku jídla a vysokým cenám potravin v souvislosti se zhoršující se ekonomickou situací v zemi, ke které negativně přispěla i pandemie.

Podle agentury Associated Press se protestující shromáždili na místech, na kterých se domluvili prostřednictvím populárních sociálních sítí, jako je Twitter a Facebook. V neděli odpoledne pak podle agentury úřady začaly v některých městech vypínat internetové služby, aby zabránily disidentům živě vysílat videa z protestů.

Organizace Open Observatory of Network Interference (OONI), která sleduje celosvětovou cenzuru internetu, v pondělí pozdě večer oznámila, že Kuba začala v souvislosti s protesty blokovat aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp, Telegram a Signal.

Alp Toker, ředitel londýnské společnosti Netblocks, která se zabývá monitorováním internetu, sdělil agentuře Associated Press, že byly zablokovány aplikace Facebook, WhatsApp, Instagram a Telegram. Twitter podle všeho zatím není blokován, Toker nicméně řekl, že režim jej může odstřihnout, pokud bude chtít.

Přístup k internetu je na Kubě omezen a je drahý. Komunistický režim v roce 2017 oznámil, že postupně rozšíří domácí internetové služby, a v roce 2019 byly domácnostem a podnikům povoleny soukromé sítě wi-fi. V prosinci 2018 získali Kubánci také plný přístup k mobilnímu internetu prostřednictvím státní telekomunikační společnosti ETECSA – jediné společnosti, která internet poskytuje.

V důsledku toho má však společnost nad komunikací rozsáhlou kontrolu. Podle organizace Human Rights Watch kubánský režim pravidelně perzekvuje osoby, které zveřejňují informace kritické vůči vládě, a to tak, že je vystavuje „obtěžování, násilí, pomlouvačným kampaním, omezením cestování, přerušení přístupu k internetu, obtěžování na internetu, raziím v jejich domovech a kancelářích, zabavování pracovních materiálů a svévolnému zatýkání“ a drží je v izolaci.

Organizace Freedom House hodnotí Kubu jako „nesvobodnou“, pokud jde o svobodu internetu, a dává jí 22 bodů ze 100.

Různé skupiny také již dříve poukazovaly na to, že kubánský režim může k usnadnění cenzury využívat čínské technologie.

Institut pro válku a mír v prosinci 2020 uvedl, že hlavními dodavateli technologií ETECSA jsou tři čínské společnosti – Huawei, TP-Link a ZTE.

Organizace OONI v roce 2017 informovala, že čínský telekomunikační gigant Huawei podle dostupných informací „podporuje internetovou infrastrukturu Kuby“.

„Záhlaví serverů blokovaných stránek například ukazovalo na zařízení Huawei,“ uvedla zpráva. „Ačkoli je zřejmé, že Kuba využívá přístupové body společnosti Huawei, zůstává nejasné, zda a do jaké míry tato společnost v zemi skutečně provádí cenzuru internetu.“

Skupina rovněž uvedla, že nalezla čínské kódy používané pro přístupové portály wi-fi na Kubě, a poznamenala, že přihlašovací portál státní společnosti ETECSA obsahuje ve svém zdrojovém kódu „komentáře psané v čínštině“. Zpráva uvedla, že to „naznačuje, že ETECSA si pravděpodobně najala čínské vývojáře, aby portál implementovali“.

Dále uvádí, že hlavička HTTP serveru obsahovala „V2R2C00-IAE/1.0“, což „zřejmě souvisí se zařízením společnosti Huawei nazvaným eSight“, což je systém správy sítě.

Na toto zjištění upozornila také nevládní organizace Qurium Media Foundation se sídlem ve Švédsku ve své zprávě z června 2020.

„Přítomnost hlavičky V2R2C00-IAE v některých odpovědích ,filtrujících web‘ naznačuje přítomnost produktu NIP (systém Huawei detekující neoprávněné vniknutí), který se nachází v síti,“ uvedla zpráva.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).