Jack Phillips

13. 9. 2021

Protestující ve Francii vyšli o víkendu již podeváté za sebou do ulic, aby se opět shromáždili proti očkovacím pasům a proticovidovým nařízením.

Francouzské ministerstvo vnitra podle televize France24 uvedlo, že se celostátních demonstrací zúčastnilo 120 000 lidí. Minulý týden jich demonstrovalo přibližně 140 000.

Při střetech s demonstranty utrpěli tři policisté lehká zranění, uvedla agentura France24.

Videozáznamy ukázaly velké množství protestujících v Paříži, Toulouse a dalších městech. Na jednom z videí jsou vidět střety protestujících s policisty v Toulouse.

Podle informací ministerstva vnitra na začátku srpna během jednoho víkendu počet demonstrantů v různých francouzských městech přesáhl 230 000. K těmto protestům došlo krátce poté, co francouzský Nejvyšší soud rozhodl, že zákon o očkovacích pasech přijatý parlamentem je legální.

Protestující rovněž vyjadřovali nesouhlas s povinným očkováním všech zdravotnických pracovníků.

Covid pas, který vláda nazývá zdravotním průkazem, potřebují lidé pro vstup do restaurací, klubů a řady dalších veřejných míst. V případě, že průkaz nemají, musejí se prokázat negativním testem na covid.

Některá média se snažila demonstrace charakterizovat jako „antivakcinační“, ale mnozí protestující uvedli, že jsou proti očkovacím pasům a mandátům, nikoli proti očkování samotnému.

„Tento zdravotní pas rozděluje Francouze. Myslím, že je to jasné,“ uvedla podle agentury Reuters před několika týdny státní úřednice Sophie Soulasová na pařížském protestu. „A bohužel si myslím, že bychom ho měli zrušit.“

V sobotu byli lidé viděni s transparenty s nápisy „žádný pas, žádný zdravotní průkaz“.

Na očkovací pasy upozorňovala řada organizací, včetně skupin na ochranu občanských svobod, že dělí společnost na dvě skupiny, vrstvu očkovaných a vrstvu neočkovaných.

Minulý týden byla obžalována bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová poté, co se na ní snesla obvinění z „ohrožení životů druhých“ v souvislosti s její reakcí na covid-19 v počátcích pandemie. Buzynová, která ve své vládní funkci skončila v únoru 2020, řekla týdeníku Euro, že se proti případu odvolá, a uvedla, že je to pro ni „skvělá příležitost, jak vysvětlit svůj postoj a uvést věci na pravou míru“.

„Nedopustím, aby bylo pošpiněno působení vlády, mé působení ve funkci ministryně, když jsme udělali tolik pro přípravu naší země na globální zdravotní krizi, která, připomínám, stále trvá,“ dodala.

Na začátku loňského roku, než se z čínského Wu-chanu rozšířila do velké části světa nemoc covid-19, způsobená virem KS Číny (Komunistické strany Číny), Buzynová tehdy uvedla, že podle jejího názoru bude pro Francii představovat „velmi malé“ riziko. Byla také obviněna z toho, že pro Francii nezajistila dostatek ochranných prostředků.

Původní článek newyorské redakce byl redakčně upraven.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.