Epoch Inspirace

21. 10. 2021

Mysteriózní mše pro osm hlasů

Mysteriózní mše pro osm hlasů nezní v Brně každý den. V úterý 26. října ale zazní a zaplní impozantní katedrálu v Brně na Petrově duchovní hudbou z benátského dómu sv. Marka v pojetí Monteverdiho žáka a následovníka Francesca Cavalliho. Rekviem Francesco Cavalli zkomponoval krátce před svou smrtí s cílem uvádět jej dvakrát ročně po jeho pohřbu – při vzpomínkových obřadech. Na 2. koncert 10. sezony oblíbeného brněnského cyklu Bacha na Mozarta! zve ansámbl Czech Ensemble Baroque.

Jubilejní 10. sezóna oblíbeného brněnského cyklu Bacha na Mozarta! byla v katedrále na Petrově úspěšně zahájena oratoriem Soudný den a v říjnu zde pokračuje druhým koncertem. Zazní na něm osmihlasé Requiem Francesca Cavalliho.

Osm vokálních hlasů doprovází pouze basso continuo a jedná se o jednu z nejzdařilejších sakrálních kompozic autora, který proslul především svou tvorbou operní.

„Tato zádušní mše je jednou z prvních, která na začátku každé části nevyužívá gregoriánský chorál, jak bylo dosud u renesančních mší zvykem, ale pouze krátkou harmonizovanou intonaci v Introitu, Te Decet a Agnus Dei,“ doplňuje pro zajímavost sbormistryně Tereza Válková, pod jejímž vedením bude rekviem provedeno.

Prvním učitelem Piera Francesca Caletti-Bruniho, jak znělo Cavalliho původní jméno, byl jeho otec Giovanni Battista Caletti, ředitel kůru a varhaník v Cremě. Talentu chlapce si povšiml benátský guvernér Cremy Federigo Cavalli, vzal ho k sobě do Benátek a stal se jeho patronem. Z vděčnosti pak Pier Francesco přijal jeho příjmení. V roce 1616 angažoval Claudio Monteverdi chlapce jako zpěváka do sboru baziliky svatého Marka v Benátkách, kde se o řadu let později, již jako mezinárodně uznávaný skladatel, stal Cavalli „maestro di cappella“. Tento prestižní post zastával až do své smrti.

A jak bude koncertní provedení requiem vypadat?

Baroque Petrov
Záběr z koncertu ansámblu. (PR Czech Ensemble Baroque)

„Nečekejte žádné morbidní obrazy, nečekejte děs a hrůzu. Renesanční a barokní člověk totiž nevnímá smrt jako ohavnost, o které se nemluví, na kterou se raději ani nemyslí. Vnímá ji jako součást a završení života,“ zve T. Válková.

Takové je i Requiem Francesca Cavalliho. Psal jej na samém sklonku života, psal jej s bezprostřední vyhlídkou na smrt a psal jej v naprostém osamění. A přesto v něm najdete hluboký klid ve smíření a přes občas znatelný strach z neznámého mnohdy prosvitne i obdivná radost.

10. sezóna cyklu Bacha na Mozarta! – 2. koncert sezóny

CAVALLI: REQUIEM

Mysteriózní mše pro osm hlasů

26. 10. | 19:00 | Katedrála na Petrově

Pier Francesco Cavalli: Missa pro defunctis per octo vocibus

Czech Ensemble Baroque Choir

PŘEDPRODEJ: on-line na www.smsticket.cz, osobně TIC BRNO, Panenská 1 a vstupenky v předprodeji.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“