Zdenka Danková

1. 11. 2021

Barevné pískovce, potrojná románská okénka, kamenné klenby

Když se vydáme cestou z Čáslavi na Kutnou Horu (vede tam cyklostezka č. 0128), za Třebešicemi narazíme na obec Církvice, spojenou s obcí Jakubem. Tam na nás jako zjevení čeká starobylý románský kostel, jeden z nejstarších ve střední Evropě.

Na poklidné návsi, naproti vesnické hospůdce, na vás shlíží kostelní věž s trojokénky ve dvou vrchních patrech, s klenbou románských oblouků. Dech starých časů vás ovane z pískově zbarvených zdí jednolodního tribunového kostela. Na východní straně je kostelík uzavřen okrouhlou apsidou.

„V Jakubu, který je dnes částí obce Církvice, se nachází výjimečný románský kostel sv. Jakuba, vysvěcený roku 1165. Fasády kostela jsou bohatě zdobeny lichými arkádami mezi lizénami, dále obloučkovým vlysem a především unikátní románskou reliéfní výzdobou.“ uvádí web kr-stredocesky.cz.

„Stavba ze 12. století nemá v Čechách obdoby. Výzdoba je nejrozsáhlejším zachovalým souborem románské plastiky u nás.“

Hned u vchodu vás překvapí barevné pískovcové reliéfy, jež zobrazují Krista a postavy dvou andělů v tympanonu.

V arkádách na jižní straně kostelíku se nacházejí další postavy, z nichž některé snad znázorňují svaté apoštoly Petra a Pavla, což není snadné určit. Figury v patře jsou dochované lépe než postavy v přízemí. Odborníci je berou jako největší dochovaný soubor románských plastik u nás.

Vysoká západní věž, dominanta kostela, byla nedávno opravena a zpřístupněna k prohlídkám.

Historie založení a vysvěcení

Proč Marie ze Švábenic se svými dvěma syny, Slaviborem a Pavlem, měla důvod založit tento kostel? Jako možný důvod se uvádí, že ji k tomu pohnuly výčitky svědomí a snaha vykoupit se. Mariin manžel Slavibor byl připomínán roku 1145, když se zúčastnil přepadení olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka u hradu Usobrno ve vsi Biskupicích. Po úmrtí jejího manžela Slavibora následně mohlo jít o vdovin krok ke smíření.

Když vstoupíme dovnitř, prostor není velký. Kráčíme po dlažbě, vzhlížíme ke kamenným obloukům na straně západní, k oltáři na straně východní. Obklopuje nás kamenná bytelnost. Obnova chrámu je dokončena. Můžeme vnímat, že po této půdě kráčely stovky kroků, mezi nimi kročeje krále Vladislava II. a jeho krásné manželky Judity Durynské, když byli přítomni vysvěcení chrámu.

Ve vitríně se nachází kopie listiny pražského biskupa Daniela, nalezená r. 1846 v olověné krabičce, dokládající, že svěcení kostela v roce 1165 se zúčastnil sám král Vladislav II. s chotí Juditou. Listina nasvědčuje, že tato událost musela mít značnou důležitost.

Když venkovními schůdky vystoupáme do věže, potkáme v ní dva zvony, Jakuba a Josefa. Z okenních oblouků je zajímavý výhled do kraje a dosahuje velké dálky a zajímavých míst.

Průvodce sděluje, že občas se tu koná svatba, občas koncert. Pravidelné mše zde slouženy nebývají.

Kostel sv. Jakuba náleží pod kutnohorskou římskokatolickou farnost Sedlec. Prohlídky jsou umožněny v letním období denně: 10–16 hod. Září, říjen – jen víkendy a svátky: 10–16 hod

Individuálně po dohodě: Tel: +420 737 338 158

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.