Jack Phillips

9. 12. 2021

Ředitel špičkového nemocničního systému v Jihoafrické republice, kde se v listopadu objevila varianta čínského koronaviru omikron, uvedl, že většina pacientů v nemocnicích v Gautengu vykazuje mírnější příznaky než v předchozích vlnách.

Generální ředitel společnosti Netcare Richard Friedland uvedl, že většina pacientů s variantou omikron v Gautengu nepotřebuje kyslík, což je změna oproti předchozím epidemiím.

„I když si plně uvědomujeme, že je stále ještě brzy, pokud bude tento trend pokračovat, zdá se, že až na několik výjimek v případě těch, kteří budou vyžadovat terciární péči, bude možné čtvrtou vlnu adekvátně léčit na úrovni primární péče,“ uvedl Friedland podle serveru News24.

Z 337 pacientů s pozitivním nálezem na covid-19 přijatých do nemocnic společnosti Netcare je přibližně „10 procent na nějaké formě oxygenace oproti 100 procentům v prvních třech vlnách“, uvedl generální ředitel.

Navzdory zprávám o mírnějším průběhu onemocnění Friedland uvedl, že by se Jihoafričané měli nechat očkovat a nosit roušky.

Již dříve také naznačil, že nejnovější varianta „může znamenat konec covidu-19, přičemž se (virus) oslabí do té míry, že bude vysoce nakažlivý, ale nebude způsobovat závažné onemocnění“, a dodal: „K tomu došlo u španělské chřipky.“

„Pozorujeme průlomové infekce u lidí, kteří byli očkováni, ale infekce, které vidíme, jsou velmi mírné až středně těžké,“ sdělil Friedland agentuře Bloomberg News. „Takže u zdravotnických pracovníků, kteří se nechali přeočkovat, je to většinou mírné. Myslím si, že celá tato věc byla špatně komunikována a vzniklo spoustu paniky.“

Údaje zveřejněné jihoafrickými úřady uvádějí, že počet hospitalizací v posledních dnech stoupl. Dosud nebyly potvrzeny žádné zprávy o tom, že by někdo v Jihoafrické republice nebo ve světě na variantu omikron zemřel.

Friedland místním médiím řekl, že pacienti s covidem-19 přijatí do nemocnic po 15. listopadu byli obecně mladší než během předchozích vln covidu-19.

„Více než 71 procent z nich je mladších 50 let, přičemž průměrný věk je 38,5 roku,“ uvedl. „V porovnání s tím bylo v prvních třech vlnách pouze 40 procent pacientů mladších 50 let, s průměrným věkem 54 let.“

Ve středu dr. Michael Ryan, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) pro mimořádné situace, novinářům sdělil, že údaje o nové variantě ukazují „na virus, který se přenáší efektivně a pravděpodobně efektivněji i než varianta delta“.

Na téže tiskové konferenci Maria Van Kerkhoveová, technická vedoucí pro covid-19 ve zdravotnickém orgánu OSN, zopakovala předchozí prohlášení, že je zapotřebí více údajů, aby bylo možné určit, zda má omikron menší smrtící účinky než předchozí kmeny.

„Určitě máme informace z Jihoafrické republiky, že mnoho pacientů, u nichž byl zjištěn omikron, má mírnější průběh onemocnění,“ řekla s tím, že nyní jsou poskytovány pouze „neoficiální informace“. „Ale trvá nějakou dobu, než lidé projdou celým průběhem infekce.“

WHO oznámila, že omikron byl hlášen v 57 zemích. Případy této varianty byly také potvrzeny v nejméně 19 státech USA.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“