Co mají společného srdeční choroby, mrtvice, artritida, kolitida, fibromyalgie, lupus, roztroušená skleróza, cukrovka, chronická únava a Alzheimerova choroba? Ano, jsou to všechno nemoci, ale nejsmysluplnější odpověď je to, že všechny jsou způsobeny zánětem nebo jsou s ním nějak spojeny.
Vědci zjišťují, že společnou příčinou dlouhého seznamu nemocí je zánětlivý proces, který se vymkl kontrole. Zánět je řízen skupinou hormonů zvaných prostaglandiny. Některé prostaglandiny zánět pohánějí, jiné ho naopak tlumí. Tyto hormony můžete ovlivnit prostřednictvím řady faktorů, včetně emocí, životního stylu a zejména stravy.
V čínské medicíně bývá zánět spojován s horkem. Tato horkost může být velmi patrná, když máte infekci zarudlých a teplo vydávajících artritických kloubů. Horko však nemusí být tak zjevné a může způsobovat jemnější příznaky, jako je mírný pocit tepla, chronická žízeň po chladných nápojích, podrážděnost, velké pocení, neklid a zácpa.
Tato zápalová horkost může pocházet z různých zdrojů. Jedním z nich je nesprávná strava, která podle čínské potravinové terapie zahrnuje příliš mnoho kořeněných a mastných jídel, nebo jídel bohatých na kalorie a také sladkosti.
V tradiční čínské medicíně vzniká horko také ze stagnace. To jednoduše znamená, že když se věci nepohybují správně, nahromadí se, a to způsobuje horkost v těle. V těle může stagnovat cokoli od energie nebo trávení až po emoce. Pokud jste někdy viděli někoho, jak se rozčiluje, je to emoční stagnace, která vytvoří trochu tepla. Například někoho možná předjelo auto na silnici. Místo toho, aby to nechal být a zaobíral se v mysli něčím jiným, dotyčný nemůže z hlavy pustit, jak ho ten druhý řidič vytočil a rozzlobí se.
Západní vědci zjistili, že potraviny, které jíte, mohou být prozánětlivé nebo protizánětlivé. Tuky jsou silně spojeny se záněty, protože vaše tělo vytváří prostaglandiny z mastných kyselin. Podobně jako v čínské teorii o potravinách patří mezi tuky, které podporují zánět, částečně hydrogenované oleje a tuky a polynenasycené oleje, například kukuřičný, arašídový a světlicový. Zánět podporují také transmastné tuky, jako je margarín nebo rostlinný ztužený tuk, a nasycené tuky, které se nacházejí v živočišných produktech – s výjimkou ryb.
Mezi protizánětlivé potraviny patří ryby, olivový olej, ořechy a lněný olej. Možná si teď říkáte, že vám nezbývá nic, co by se dalo jíst, ale ve skutečnosti existuje jedna nebo dvě zdravé volby, které můžete udělat. Dělám si legraci! Ve skutečnosti jsou jich spousty.
Mezi protizánětlivé potraviny patří ryby, zejména hlubokomořské ryby, rybí tuk, olivový olej, ořechy, zejména ty vlašské, mletá lněná semínka nebo lněný olej a sójové potraviny. Mezi další protizánětlivé potraviny patří barevné ovoce a zelenina, známé pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které rovněž snižují zánět. Kromě toho krotí účinně záněty i zázvor a kurkuma.
Existuje krevní test, který měří hladinu zánětu v tepnách a nazývá se C-reaktivní protein. Pokud takový test vaše pojišťovna nehradí, zřejmě byste měli mít nárok aspoň na test na inzulin v krvi nalačno, který je také ukazatelem zánětu. Obecně platí, že vyšší hladina inzulinu v krvi znamená větší zánět.
Jak zmírnit zánět v těle
Udržujte si štíhlou postavu. V tukové tkáni se hromadí vlhkost, která se časem nakonec změní v horko.
Pravidelně se hýbejte. Cvičení rozproudí energii v těle a odbourává stres, což může v obou případech zmírnit zánět. Zlepšuje to také zdraví vašeho srdce a plic. Nemusíte se hned přihlašovat na triatlon, postačí vám aspoň 20 až 30 minut chůze čtyřikrát týdně.
Pokud jste kuřák, zkuste přestat kouřit. Hned teď. V případě, že jste si to zatím neuvědomili, kouření vytváří v těle horko, vytváří zánět v plících a zpomaluje krevní oběh.
Vyřaďte z nákupního seznamu průmyslově zpracované potraviny. Ve většině případů jsou to potraviny vyrobené z velkého množství cukrů, transmastných kyselin a chemikálií – to vše může přispívat k zánětům. Pokud má nějaký výrobek ve složení dlouhý seznam surovin, které nedokážete ani vyslovit, vraťte ho zpět do regálu a odjeďte s vozíkem do uličky s čerstvými produkty.
Mějte stres pod kontrolou. Zajděte si na hodinu jógy, zhluboka dýchejte nebo si představujte své šťastné místo – ať už je to cokoli. Stres je sám o sobě zabijákem. Jednoduchá cvičení na odbourání stresu najdete na internetu a skvělou volbou je také meditace.
Zubní nit. Správně, zubní nit. Existuje přímá souvislost mezi onemocněním dásní, zánětem a srdečními chorobami.
Při kterékoli infekci, která se rychle nehojí, vyhledejte lékařskou pomoc. Opět existuje přímá souvislost mezi chronickými infekcemi a systémovým zánětem.
Věnujte pozornost citlivosti na potraviny. Ty mohou způsobovat zánětlivé příznaky nejen ve střevech, ale v celém těle. Mezi běžné viníky patří obiloviny obsahující lepek, mléčné potraviny a noční rostliny, jako jsou rajčata, papriky a lilek. Pokud trpíte zažívacími potížemi, možná budete chtít experimentovat s vyloučením těch potravin, u kterých máte podezření, že způsobují problémy.
Lynn Jaffee je certifikovaná akupunkturistka a autorka knihy Simple Steps: The Chinese Way to Better Health („Jednoduché kroky: Čínská cesta k lepšímu zdraví“). Tento článek byl původně publikován na stránkách AcupunctureTwinCities.com. Zdroj.