Health 1+1

10. 4. 2022

Šedivění a bílé vlasy trápí mnoho lidí, ale věnujete pozornost také místům, kde se šedivé vlasy vyskytují? Umístění šedivých vlasů může ve skutečnosti naznačovat vodítka vypovídající o vašem fyzickém stavu.

Abychom se dozvěděli více o tom, co se nám naše tělo může snažit sdělit, když se objeví šediny, a jak to zvrátit a minimalizovat, hovořili jsme s doktorem čínské medicíny Dr. Dawei Guoem.

„Víme, že stav vnitřních orgánů člověka se projevuje i na našem vzhledu. Například pokud má člověk šedivé vlasy na temeni hlavy, v blízkosti čela, může mít oslabenou slezinu nebo žaludek,“ vysvětluje doktor Guo.

„Pokud se šediny objeví po obou stranách spánků, v čínské medicíně tomu říkáme, že máme nadměrný ,oheň‘ jater, příliš mnoho (qi) čchi a krve.

„Pokud se šedivé vlasy objevují po celé zadní části hlavy, můžeme pravděpodobně předpokládat, že tato osoba má problémy s ledvinami.“

Požádali jsme doktora Guo, aby nám o těchto třech oblastech řekl více.

Šedivé vlasy vpředu

„Vzpomínám si, že když jsem včera přišel do ambulance, přišel mi tam pacient a říká, že má v poslední době gastrointestinální problémy, včetně velkého nadýmání a refluxu žaludečních šťáv. Když jsme se o tom bavili, všiml jsem si, že má šedivé vlasy po celém čele, tak jsem mu řekl, že ty šediny souvisejí s jeho gastrointestinálními problémy,“ vypráví doktor Guo.

Pacient mu řekl, že si šediny často vytrhává, načež mu doktor Guo odvětil, že dělá dvě důležité chyby. „První z nich je, že si nesmíte vytrhávat vlasy, nakonec tím poškodíte okolní vlasové folikuly a budete náchylnější k vypadávání vlasů. Druhá věc je, že pokud si nenapravíte zdravotní problémy ve slezině a žaludku, šediny nezmizí.“

„Pacientům s šedivými vlasy v blízkosti čela bych doporučil, aby se zaměřili na to, co jí. To zahrnuje rovněž konzumaci správných porcí jídla ve správnou denní dobu, ve stanovených denních časech,“ prohlašuje doktor Guo, který většině takových pacientů doporučuje tři jídla denně.

„Doporučujeme jíst, dokud se nenasytíte ze 70 procent. Tímto způsobem ponecháte žaludku prostor pro odpočinek. Kromě toho jezte i trochu jídla, které snadno kvasí. Pokud jíte jako hlavní jídlo bílou rýži, dejte si ji s trochou pak choi a masa. Omezíte tak plynatost a reflux žaludečních šťáv,“ radí doktor.

Šedivějící spánky a játra

„Všimli jste si někdy, že lidé, kteří pracují ve finančnictví nebo v nějakém jiném stresujícím zaměstnání, mají tendenci mít bílé vlasy kolem spánků?“ ptá se doktor Guo.

„Často říkáme, že lidé, kteří si nadměrně zatěžují mozek, kteří mají ,přehřátý jaterní oheň‘ nebo trpí poruchami spánku, mají tendenci mít první šediny právě kolem spánků.“

U těchto pacientů doktor Guo nejprve předepisuje přípravky na odblokování jaterních meridiánů neboli energetických drah. Požádá je, aby se zbavili stresu takovými způsoby, jako je snažit se nezůstávat vzhůru příliš dlouho a zmírnit pracovní tempo. Takto se jim šediny pomalu zmenší a neobjevují se až v takové míře kolem spánků.

Tento „jaterní oheň“ se vztahuje k nadměrnému stresu a emocím nebo je jimi způsoben.

„Emoce a stres, o kterých často mluvíme, patří v pěti prvcích naší tradiční čínské medicíny do ,dřeva‘“. Říkáme tomu ,jaterní dřevo‘ a často říkáme, že dřevo jater ,zemi sleziny‘. Příliš aktivní játra mohou negativně ovlivňovat slezinu, střeva a žaludek.“

„Když máte špatnou náladu, můžete často jíst příliš rychle. Nebo někdy nemusíte chtít jíst, zhorší se vám chuť k jídlu. Váš žaludek a střeva pak vstřebávají méně toho, co potřebují.“

„Říkáme, že žaludek a slezina jsou zdrojem tvorby čchi a krve. Při jejich nedostatku se zásoba qi a krve v těle relativně snižuje. Pokud játra ukládají krev a vlasy jsou podporovány zbytky krve, při nedostatečné výživě jich není dost na výživu vlasů.

Dr. Guo říká, že to viděl i u pacientů a veřejně známých osobností, kteří podstoupili transplantaci jater. Po operacích jim v období rekonvalescence zbělaly vlasy na spáncích.

Dobrá ledvina se projeví na vlasech

Snad nejpřímější souvislost mezi vnitřním orgánem a šedinami mají ledviny, a to do té míry, že tradiční čínská medicína má přísloví, že „dobré ledviny odhalí vlasy“.

„Někdy uvidíte někoho, kdo je starý, ale má hlavu plnou lesklých, barevných vlasů. To také znamená, že má dobré ledviny,“ uvádí doktor Guo.

Když je zadní část hlavy posetá šedivými vlasy, jde zpravidla o problémy s ledvinami a následně i s močovým měchýřem, vysvětluje.

I to může pomoci napravit změna jídelníčku. „Někdy se o to můžeme postarat zlepšením stravy tím, že budeme denně jíst více černě zbarvených potravin. Věci jako černá rýže, černý sezam a dokonce i některé léčivé byliny, jako je ,he shou wu‘“.

Hlíznaté rouno neboli popínavý chrastavec se v čínštině nazývá „che šou wu“ (v pinyinu he shou wu), což znamená „černovlasý pan He“. Jedná se o kvetoucí liánovitou rostlinu, která patří do čeledi pohankovitých.

Podle doktora Guo se zdraví ledvin pozná také podle hladiny energie, takže pokud vás někdo upozorní na šediny vzadu na hlavě, které jste neviděli, věnujte tomu pozornost.

Zdroj.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.