Čekáte hosty, před kterými se chcete na letním posezení vytáhnout? Tak to čtete správně, protože na tato žebírka vaši známí jen tak nezapomenou.

Vepřová žebírka jsou tradiční grilovací pochutina spíš na Západě, ale i u nás se stávají čím dál oblíbenější. A když je vyzkoušíte, pochopíte proč. Maso od kosti není tak suché jako libové, je daleko šťavnatější, ale ne tučné. A když k tomu máte chutnou marinádu, máte vyhráno!

Právě teplejší měsíce lákají k opékačkám a grilování a jsou tedy ideální k přípravě žebírek. Úžasné jsou na keramickém grilu, ale i když nemáte ten, postačí i jiný.

V tomto článku vám navíc poradíme 2 postupy k přípravě – gril i trouba. Žebírka si tak můžete připravit také doma a to v kterémkoliv ročním období.

Jaké maso na žebírka?

Maso nakupujte mírně prorostlé, ideální poměr tloušťky masa a žebrové kosti je 2:1. U řezníka vám pravděpodobně dají pořádný flák masa rostoucího kolem žeber. Ten si proto ořežte tak, aby vám zůstalo kolem kostí maso zhruba ve zmiňovaném poměru 2:1. Zbylé maso si odložte na jiný recept, například guláš.

Recept na grilovaná žebírka

Ingredience (porce pro 4 osoby):

  • 1,5 kg vepřových žebírek

Marináda

  • 0,25 l černého piva
  • 0,25 l oleje
  • 2 PL medu
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 KL dijonské hořčice
  • ¼ KL tabasca (1 KL chilli)
  • 6 stroužků česneku

Postup

Z žeber odstraníte tenkou blánu. Když ji naříznete, půjde pěkně stáhnout (uchopte ji přes papírovou utěrku, aby vám nevykluzovala z prstů). Kdyby tam blána zůstala, maso bude tuhé. Navíc blána zabrání tomu, aby se marináda dostala až k masu.

Žebra prosolíte, štědře natřete z obou stran marinádou a dáte uležet do lednice ideálně na několik hodin, ale klidně i přes noc. Do lednice si odložte i marinádu, použije se ještě při grilování. Před samotným grilováním maso dopředu vytáhněte z lednice, aby dosáhlo teploty okolního prostředí.

V grilu roztopíte brikety nebo si nastavíte elektrický gril na teplotu 170 stupňů. Žebra potřeme marinádou a šup s nimi na gril. Grilujeme velmi zvolna, pokud možno přikryté. Zhruba každou jednu hodinu žebra potřeme zbylou marinádou a otočíme.

Maso můžete grilovat i několik hodin, delším pečením získá výtečnou chuť, ale neměli byste to přehnat. Kdy jsou žebra hotové? Maso bude hotové tehdy, když jdou žebra lehce odtáhnout od sebe a jsou šťavnatá. Otestujete si to naostřenou špejlí. Když snadno vnikne do masa mezi žebry, maso je hotové.

Recept na vařená a pečená žebírka

Ingredience (porce pro 4 osoby):

  • 1,5 kg vepřových žebírek
  • 8 velkých bobkových listů
  • 10 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • sůl

Marináda

  • 0,25 l černého piva
  • 0,25 l oleje
  • 2 PL medu
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 KL dijonské hořčice
  • ¼ KL tabasca (1 KL chilli)
  • 6 stroužků česneku, rozdrceného

Postup

Maso omyjte ve studené vodě, vložte do hrnce, osolte, přidejte bobkový list a „kuličková koření“. Zalejte vodou a vařte 1,5 hodiny. V této fázi už by měla jít žebra pěkně od kosti.

Maso omyjte pod studenou vodou. (Epoch Times ČR)

Zapněte si na troubě funkci GRILL a nastavte teplotu na cca 160°C. Žebra vytáhněte z vody (vývar můžete použít na polévku nebo si ho zamrazit) a naskládejte do pečící nádoby (plech, pekáč, apod.) Můžete si je rozporcovat na jednotlivá žebra anebo nechat v celku, závisí na vás.

Uvařená žebra potřeme marinádou. (Epoch Times ČR)

Smíchejte si všechny suroviny na marinádu, řádně promíchejte a vzniklou směsí potřete maso ze všech stran. Vložte žebírka do trouby a grilujte asi 15 minut nebo dokud nejsou krásně hnědá.

Žebra grilujeme v troubě, dokud nejsou hnědá. (Epoch Times ČR)

Žebra podávejte s omáčkou, např. švestkovou nebo křenovou, s hořčicí anebo kečupem. Ideální přílohou je chléb nebo česnekové bílé pečivo.