Eva Fu

4. 7. 2022

Článek byl 11. července doplněn o vyjádření českého transplantologa MUDr. Štefana Vítka, CSc.

Bývalý člen japonského gangu tvrdí, že byl svědkem obchodu s orgány živého vězně v Číně. Podle jeho výpovědi viděl zadrženého příznivce meditační praxe Falun Gong, který byl pod účinky anestezie a měl přeřezané šlachy, aby mu zabránily v útěku. Muže viděl ve vojenské nemocnici v Pekingu krátce předtím, než byl položen na operační stůl, aby mu byla vyříznuta játra a transplantována pacientovi z Japonska.

Rozhovor se Sugawarou realizovala japonská redakce deníku The Epoch Times, když vyšlo najevo, že má osobní zkušenosti se zprostředkováním transplantací v Číně.

Bylo to v srpnu 2007, kdy byl dnes již 58letý Ushio Sugawara stále ještě členem šestého Jamaguči-gumi [1], největšího japonského zločineckého syndikátu. Byl zatčen v Thajsku v roce 2012. Z gangu odešel v roce 2015, učinil dohodu s policií a napsal celkem čtyři knihy. Dnes v Japonsku legálně působí jako ekonomický komentátor s vhledem do šedých ekonomik asijských zemí a někdy vystupuje v médiích.

Bratr jeho známého v roce 2007 zoufale potřeboval nová játra, aby se udržel při životě. Vzhledem k přísným předpisům, vysokým nákladům a dlouhým čekacím lhůtám ve Spojených státech a Francii – dvou z mála zemí, které v té době nabízely transplantace jater – se pacient v nesnázích obrátil na zemi, která se zdála být jedinou alternativou: Čínu.

V té době se pekingská státní vojenská nemocnice Všeobecná nemocnice ozbrojených policejních sil, stala lídrem v oblasti transplantací jater.

Čínský zprostředkovatel, který působil v oblasti lékařské turistiky s Japonskem, zkontaktoval jeho bratra s pekingskou nemocnicí. Do měsíce nemocnice nalezla vhodného dárce a sdělila pacientovi, aby přiletěl na operaci „kdykoli“. Cenu za transplantaci vyčíslili na 30 milionů jenů (zhruba 255 000 dolarů), což nebyla ani polovina nákladů, které by zaplatili ve Spojených státech nebo ve Francii.

Zlý „dárce“ a pragmatický „lékař“

Sugawara v rozhovoru pro deník The Epoch Times vyprávěl o tom, jak se do celé věci osobně zapojil poté, co rodina pacienta zjistila, že kvalita albuminu, který měla nemocnice k dispozici, neodpovídá požadavkům. Albumin je bílkovina produkovaná játry, která se při operaci infuzně vpravuje do těla pacienta.

Český transplantolog MUDr. Štefan Vítko, CSc. potvrdil deníku The Epoch Times, že v „intenzívní medicíně se infuzní roztok albuminu podává zcela běžně v případech, kdy je potřeba udržet cirkulující objem krve. Podle Vítka se albumin používá u nemocných s chorobami jater, ale i u mnoha jiných onemocněních.

„O kvalitě albuminu v Číně nic nevím, ale velmi bych se divil, kdyby měl stát s tak rozvinutým farmaceutickým průmyslem, s albuminem problém,“ dodává Vítko.

Úkolem Sugawary bylo údajně pomoci sehnat a koupit roztok Albuminu v Japonsku a propašovat ho do Pekingu se souhlasem čínské nemocnice.

Den před plánovanou operací Sugawara navštívil pacienta a dozvěděl se, že dárce orgánu je ve vedlejším pokoji.

„Chtěl byste se podívat?“ navrhl čínský lékař hovořící plynně japonsky Sugawarovi, odhrnul závěs a ukázal mu jednadvacetiletého muže. Muž nereagoval, protože byl pod narkózou.

„Je velmi mladý. Játra má velmi zdravá,“ řekl Sugawarovi lékař.

„Co je to za člověka?“ zeptal se Sugawara.

Lékař v odpovědi prohlásil, že muž je „špatný člověk“ a vězeň odsouzený k trestu smrti.

„Tehdy jsem si uvědomil, že Čína využívá vězně k odebírání orgánů,“ řekl Sugawara během rozhovoru.

sugawara
Ushio Sugawara během rozhovoru pro deník The Epoch Times, 20. června 2022. (Snímek obrazovky prostřednictvím The Epoch Times)

„Dříve nebo později zemře, a tak může před smrtí ještě něčím přispět,“ řekl lékař. Poté muže označil za „člena teroristické skupiny“. Na Sugawarovu otázku, co muž dělal, lékař odpověděl, že „Falun Gong“.

Tato část výpovědi je velice důležitá, neboť se ukazuje, že může být střípkem ve vyšetřování případů zneužívání vězňů svědomí v Číně k orgánovým transplantacím. Případy se dříve zabývala celá řada vyšetřovatelů i vlády EU a USA. V roce 2019 ve věci proběhl také mezinárodní soudní tribunál v Londýně. (zdroj)

Podle tribunálu jsou jako nedobrovolní dárci nejvíce zneužíváni zadržovaní příznivci Falun Gongu, duchovní disciplíny, jejíž učení je založeno na principech z buddhismu a taoismu. Vyučuje pěti meditativním cvičením a principům pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Metoda byla v Číně v 90. letech 20. století velmi populární, ale v roce 1999 se z rozhodnutí vedení Komunistické strany Číny stala předmětem celostátního pronásledování. Od té doby byly miliony následovníků Falun Gongu zatčeny a vystaveny různým formám zneužívání, za účelem takzvané „převýchovy“.

Podezření, že čínské vojenské nemocnice s posvěcením vládnoucí komunistické strany odebírají orgány vězňům svědomí za účelem komerčních transplantací, se poprvé objevily v roce 2006. V tomto roce se na deník The Epoch Times v této věci obrátilo několik informátorů a proběhlo také první nezávislé vyšetřování Kanaďanů Kilgoura a Matase. (zdroj)

Problém je podle vyšetřovatelů dlouhodobý a hrůzná praxe přetrvává přes mezinárodní intervence až dodnes. Na začátku května 2022 schválil Evropský parlament další rezoluci odsuzující praxi odebírání orgánů vězňům svědomí v Číně a označil ji za „trvalou, systematickou a nelidskou“. Více…

„Lékař řekl, že když je v Číně tolik lidí, mohou najít tolik dárců, kolik je třeba,“ pokračoval Sugawara.

„V Číně je spousta špatných lidí,“ řekl mu údajně lékař. „Stejně budou muset zemřít, takže bychom je měli dobře využít.“

Operace, o které Sugawara referoval, se nakonec nezdařila a pacient během ní zemřel spolu s dárcem.

Epoch Times Photo
Dva lékaři provádějí operaci v jihozápadním Čchung-čchingu, 9. srpna 2013. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Speciální zacházení na letišti

Když Sugawara přistál s albuminem, z pekingského letiště ho vyprovodil vysoký úředník a čtyři ozbrojení policisté. Nejprve byl po příletu několik hodin zadržován celníky, kteří v jeho odbaveném zavazadle objevili roztok albuminu, protože bez zvláštního povolení nebylo povoleno do země látku dovážet.

Nemocnice nakonec pomohla „zatahat za nitky“ a celník mu přišel dát razítko do pasu, a on byl vyveden přes VIP imigrační pruh a poté odvezen luxusním černým vozem Lexus.

Zvláštní zacházení, kterého se mu dostalo, bylo jedním ze znaků aktivní role, kterou čínští funkcionáři komunistické strany sehrávají v transplantačním průmyslu a odebírání orgánů vězňům, řekl Sugawara.

„Zprostředkovatel řekl, že bez účasti úředníků nemohou pokračovat,“ uvedl Sugawara. „Neexistuje způsob, jak by mohli vybalancovat tyto složité vztahy.“

Lékařské barbarství a Hyppokratova přísaha s „čínskými rysy“

Muž, kterého Sugawara viděl, měl kolem rukou a nohou obvazy. Vzpomíná si, že lékař říkal, že dárci o den dříve přeřezali šlachy na končetinách, částečně proto, aby mu zabránili v útěku.

Podle Torstena Treye, výkonného ředitele skupiny na obranu lékařské etiky Lékaři proti nuceným odběrům orgánů (DAFOH), přeříznutí šlach muže „odráží brutalitu“ lékařů.

„Žádný lékař, který dodržuje lékařskou přísahu, by to neudělal,“ řekl deníku The Epoch Times. „Když mohou řezat šlachy, mohou bez souhlasu odebírat i orgány. Je to ,lékařské barbarství‘.“

Podle Treye je možné, že se lékaři „chtěli vyhnout aplikaci svalových relaxantů, aby zajistili lepší kvalitu orgánů“. Řezání šlach by podle něj mohlo „potlačit odpor svalů, což usnadňuje odstranění orgánů“.

„Skutečnost, že lékař zpočátku dárce falešně označoval za teroristu, aby ospravedlnil svůj čin odebrání orgánů, je zavrženíhodná, zejména proto, že později přiznal, že to byla lež a že šlo o zdravého praktikujícího Falun Gongu,“ řekl doktor Trey.

Přeříznutím šlach lékaři „v podstatě uměle vytvořili ochrnutí“, vysvětluje Trey a dodal, že takový čin „je krutý a měl by v každém lékaři vyvolat silnou reakci zděšení“.

Světová organizace pro vyšetřování pronásledování Falun Gongu (WOIPFG), skupina pro lidská práva se sídlem v New Yorku, označila Všeobecnou nemocnici ozbrojených policejních sil za jednoho z nejhorších pachatelů zapojených do mnoha podezřelých případů zločinů odebírání orgánů. V nahrávaném telefonním rozhovoru (zdroj) se vyšetřovatelům WOIPFG transplantační chirurg z této nemocnice přiznává, že nemocnice získává orgány od praktikujících Falun Gongu.

„Máme spoustu orgánů,“ řekl Wang Ťien-li, zástupce vedoucího chirurga nemocničního ústavu pro výzkum transplantací orgánů, když se ho na tuto věc dotázal jeden z vyšetřovatelů, který se vydával za člena rodiny pacienta potřebujícího transplantaci jater. Řekl, že jeden až dva týdny jsou „tak akorát“ na to, aby mohli operaci zorganizovat.

„Správně, správně, správně,“ odpověděl Wang v listopadu 2018 na otázku, zda orgány, které používají, jsou „zdravé orgány (praktikujících) Falun Gongu“.

Krátké lhůty pro zajištění vhodného orgánu v Číně, jaké nemocnice potřebovala v případě Sugawarova přítele k nalezení jater během jednoho měsíce, by také měly vyvolat poplach, říká doktor Torsten Trey.

Je to „velmi krátký časový rámec, který je pro program dárcovství orgánů založený na altruismu na Západě neobvyklý, ale na čínském transplantačním trhu zcela běžný“, komentuje extrémně krátké čekací lhůty na nalezení „vhodného dárce“ doktor Trey.

Skutečnost, že Sugawarova známého nemocnice instruovala, aby přiletěl na operaci „kdykoli“, také ukazuje, že „dárce“ byl již připraven, a že bude popraven, až bude pacient připraven k transplantaci.

Uplynulý čas nezmírnil pocit krutosti, který Sugawara pociťoval z toho, čeho byl svědkem.

„Mysleli si, že dělají správnou věc. Všichni měli vymyté mozky,“ řekl Sugawara.

Na této zprávě se podílelo japonské vydání deníku The Epoch Times. Přeloženo z anglického originálu.


Poznámky: [1] Šestá Jamaguči-gumi, jedna z největších japonských mafiánských organizací, je pojmenována po svém zakladateli Harukičim Jamagučim. Její počátky sahají až k volnému odborovému svazu přístavních dělníků v Kóbe před druhou světovou válkou. Je to jedna z největších zločineckých organizací na světě. Podle odhadů má něco přes 55 000 aktivních členů a další tisíce členů mají silné vazby. Je zdaleka největší ze skupin boryokudan a její členové zahrnují zhruba 45 % z 86 300 členů jakuzy v japonském podsvětí. Jamaguči-gumi sídlí v japonském Kóbe, ale působí po celém Japonsku a má zahraniční operace v Asii a ve Spojených státech. (zdroj)

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."