Lori Alton

3. 9. 2022

Podle amerického úřadu National Institutes of Health (Národní zdravotní institut) žije v současné době více než 23 milionů Američanů s nějakým typem autoimunitního onemocnění, což může být například revmatická artritida, lupus, syndrom dráždivého tračníku, cukrovka 1. typu, lupénka, roztroušená skleróza nebo Crohnova choroba. Autoimunitní onemocnění, která vznikají, když imunitní systém chybně napadá vlastní orgány, tkáně a buňky, jsou notoricky známá jako složitá a obtížně léčitelná.

Povzbudivý výzkum však ukazuje, že běžná součást téměř každé domácnosti – jedlá soda – může fungovat jako účinná zbraň proti autoimunitním onemocněním.

Nedávná studie nejenže odhalila schopnost jedlé sody bojovat proti autoimunitním onemocněním – ale prokázala také její schopnost působit na buněčné a molekulární úrovni. Zdá se, že na to, že se jedná o obyčejnou kuchyňskou přísadu, má jedlá soda velmi sofistikované a silné účinky!

Může jedlá soda pomoci lidem trpícím autoimunitním onemocněním?

Jedlá soda, známá také jako hydrogenuhličitan sodný, má řadu využití v domácnosti i v oblasti zdraví. Již dlouho se používá jako přírodní zubní pasta, netoxický deodorant a levné, rychle působící antacidum k léčbě pálení žáhy.

Někteří nefrologové navíc doporučují malé denní dávky jedlé sody ke zpomalení progrese chronického onemocnění ledvin. Poté, co klinické studie potvrdily příznivé účinky jedlé sody na chronické onemocnění ledvin, vědci se zajímali, jaké další stavy by mohla zlepšit. A brzy dostali odpověď.

Ve studii provedené vědci z lékařské fakulty Medical College of Georgia na Augusta University a publikované v dubnu 2018 v časopise Journal of Immunology tým zjistil, že každodenní pití jedlé sody rozpuštěné ve vodě po dobu dvou týdnů pomohlo snižovat destruktivní zánět při autoimunitních poruchách.

Klíčem k účinku jedlé sody byl způsob, jakým soda ovlivňovala mezotelové buňky na vnější straně sleziny. Tyto specializované imunitní buňky mají mikroklky, které vnímají okolní prostředí a varují, když je potřeba spustit imunitní reakci jako obranu před napadením patogeny.

U autoimunitních poruch je problém v tom, že tato reakce může být nepřiměřená, nadměrná a škodlivá. Jedlá soda pomohla buňkám předat zprávu o tom, že ochranná imunitní reakce nemusí být spuštěna. Podle slov spoluautora studie Dr. Paula O’Connora pomohla tato látka ujistit imunitní systém, že není třeba bojovat s žádným patogenem. „S největší pravděpodobností se jedná o hamburger, nikoli o bakteriální infekci,“ přiblížil pro laiky doktor O’Connor svá zjištění.

Jedlá soda snižuje zánětlivé působení buněk

Soda bikarbona také ovlivňuje populaci imunitních buněk zvaných makrofágy, které pohlcují a ničí patogeny. Vědci zjistili, že posunula populaci makrofágů k vyššímu procentu protizánětlivých makrofágů M2 a zároveň snížila prozánětlivé makrofágy M1.

Ačkoli byl původní výzkum prováděn na potkanech, vědci zkoumali i zdravé lidské dobrovolníky. I u těchto lidských účastníků se projevila protizánětlivá reakce na jedlou sodu.

Skupina, která užívala jedlou sodu, měla navíc větší počet T-buněk regulujících zánět, které odrazují imunitní systém od napadání tkání.

Vědci dospěli k závěru, že jedlá soda je „levnou, relativně bezpečnou, účinnou a … neinvazivní metodou aktivace cholinergních protizánětlivých drah, která může být přínosem pro pacienty trpící mnoha chorobnými zánětlivými stavy“.

V samostatné studii zveřejněné v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences vědci zjistili, že jedlá soda může konkrétně prospívat revmatoidní artritidě. Vědci dospěli k závěru, že jedlá soda a voda pomáhají snižovat zánět a závažnost onemocnění.

Antivirové účinky jedlé sody se v současné době zkoumají

Vědci zjistili, že některé viry závislé na pH – mezi něž shodou okolností patří některé chřipkové viry a koronaviry – se nejvíce množí a šíří v kyselých podmínkách (pH 6,0) a při pH 8,0 jsou zcela deaktivovány.

Jedlá soda zvyšuje kyselé pH na vyšší zásadité hodnoty – což má zajímavé důsledky pro možné zpomalení šíření viru SARS-CoV-2 způsobujícího onemocnění covid-19 a dalších virových infekcí. Klinické studie sice ještě nebyly provedeny, ale studie na buňkách a zvířatech potvrzují účinky zásaditosti na viry.

Ve skutečnosti byla jedlá soda v minulosti použita v boji proti pandemii. V letech 1918 a 1919 využil Dr. Edward R. Hays, lékař amerického ministerstva zdravotnictví, jedlou sodu proti španělské chřipce a tvrdil, že může vést k vymizení příznaků do 36 hodin.

Kromě antivirových a protizánětlivých účinků může jedlá soda zlepšit celkový zdravotní stav nesčetnými dalšími způsoby. Podle známého lékaře a spisovatele Dr. Eddyho Bettermanna zvyšuje jedlá soda obsah hydrogenuhličitanů v krvi, čímž zvyšuje obsah oxidu uhličitého a napomáhá okysličování tělesných orgánů.

Dr. Lynda Frassetto z University of California uvádí, že jedlá soda dokáže snížit množství kyselých odpadních látek v těle, které se projevují jako cholesterol, mastné kyseliny, kyselina močová, fosfáty a ledvinové kameny.

Kolik jedlé sody užívat?

Vědci z University of Georgia sice nezveřejnili denní množství jedlé sody použité ve studii, ale mnoho odborníků na přírodní zdraví doporučuje denně půl čajové lžičky jedlé sody rozpuštěné v šálku nebo dvou vody.

Před použitím sody bikarbony k léčbě onemocnění ledvin, autoimunitních poruch nebo jakéhokoli jiného zdravotního stavu se samozřejmě poraďte se svým lékařem. Zvláště důležité je požádat o radu lékaře, pokud máte vysoký krevní tlak, protože jedlá soda má velmi vysoký obsah sodíku.

Zdravotní varování: Abyste předešli možné ruptuře žaludku, neužívejte jedlou sodu, když máte nadměrně plný žaludek – například po velkém jídle.

I když autoimunitní onemocnění může být hrozivým nepřítelem, jednoduchý, staromódní prostředek v podobě jedlé sody ve vodě se může ukázat jako účinná obrana.

Přetištěno z NaturalHealth365, Z anglického originálu přeložil O. H.


Zdroje pro tento článek zahrnují:
Augusta.Edu
DrEddyMD.com
Sciencedaily.com

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.