Aldgra Fredly

21. 9. 2022

Konsorcium složené z jihokorejských a evropských firem získalo zakázku na výstavbu letiště na Filipínách v hodnotě 11 miliard dolarů, kterou původně získala čínská státní firma.

Vláda provincie Cavite „přiklepla“ 14. září zakázku na výstavbu mezinárodního letiště Sangley Point (SPIA) nadnárodnímu konsorciu složenému z firem z Filipín, Jižní Koreje a Evropy.

Do skupiny patří místní firmy Cavitex Holdings, House of Investments a MacroAsia Corporation, kterou vlastní filipínský magnát Lucio Tan, a dále jihokorejská společnost Samsung C&T Construction, německá společnost Munich Airport a hongkongská Ove Arup & Partners Ltd.

Ve společném prohlášení konsorcium uvedlo, že projekt SPIA „bude zpočátku sloužit jako alternativa k mezinárodnímu letišti Ninoy Aquino“ a že má uspokojit „očekávaný nárůst poptávky po letecké dopravě v příštích 30 [až] 40 letech“.

„Mezinárodní letiště Sangley Point je plánováno jako letiště se dvěma dráhami a kapacitou 80 milionů cestujících ročně, které lze rozšířit na čtyři dráhy a zvládnout až 130 milionů cestujících ročně,“ stojí dále v prohlášení.

Součástí projektu je také výstavba čtyřkilometrové spojovací silnice pro železniční napojení a plně integrovaná logistická a podpůrná zařízení pro letectví.

Podle společného sdělení se očekává, že výstavba SPIA vytvoří 50 000 pracovních míst a přinese přímé zahraniční investice na podporu obchodu a hospodářského rozvoje Filipín.

Jak o kontrakt přišla Čína

Společnost MacroAsia původně uzavřela partnerství se společností China Communications Construction Co. Ltd. (CCCC). Firmy v prosinci 2019 vyhrály projekt SPIA v hodnotě 10 miliard dolarů, ale kontrakt byl loni ukončen kvůli nesplnění podmínky – nepředložení po-kvalifikační dokumentace.

A to i přesto, že společnostem byla k předložení dokumentů čtyřikrát prodloužena lhůta, informoval místní server Rappler. Guvernér Cavite Juanito Victor uvedl, že zrušení nebylo „vůči nikomu poškozující“.

Dceřiné společnosti CCCC jsou mezi čínskými společnostmi, které Spojené státy v roce 2020 zařadily na černou listinu za to, že pomáhají Číně „budovat a militarizovat mezinárodním společenstvím odsuzované umělé ostrovy v Jihočínském moři“.

Začátkem července Filipíny také zrušily své žádosti o půjčku z Číny poté, co čínský komunistický režim „vycouval“ ze tří železničních kontraktů, které uzavřel s bývalým prezidentem Rodrigem Dutertem.

Mezi tyto projekty patří projekt Filipínské národní železnice Bicol (PNR Bicol) v hodnotě 142 miliard pesos (asi 2,5 miliardy dolarů), železnice Mindanao v hodnotě 83 miliard pesos (asi 1,47 miliardy dolarů) a železnice Subic-Clark v hodnotě 51 miliard pesos (asi 906 milionů dolarů).

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“