PR článek

25. 10. 2022

Co se stane v roce 2035 s auty jezdícími na spalovací motory? Budoucnost je nejistá. Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí podpořil návrh komise, který požaduje snížení emisí CO2 u nových vozů na nulovou úroveň. Pak by v unii skončil prodej aut se spalovacími motory.

Budoucnost spalovacích motorů  je sice v Evropské unii stále nejistá, ale záchranu po roce 2035 mohou nabídnout alternativní paliva. Opatření má pomoci nasměrovat evropský automobilový průmysl na trajektorii elektromobility, která se má, díky stále hustější nabíjecí infrastruktuře, stát po roce 2035 realitou.

Opatření, které bylo poprvé navrženo v červenci 2021, by mohlo znamenat úplné zastavení prodeje nových automobilů se spalovacími motory. Ojetá auta se starou technologií ale na prodej stále budou.

Bude nějaká penalizace?

Za vyrobená auta, která nesplní podmínku na 100 %, se bude platit poplatek, který se pak promítne do ceny vozu. V praxi to bude znamenat, že za každý gram emisí CO2 na 100 kilometrů zaplatí výrobce penalizaci 95 eur. 

Jaký bude další postup?

Do konce roku 2023 musí komise vytvořit zprávu, ve které bude podrobně popsána potřeba cíleného financování k zajištění spravedlivého přechodu v automobilovém průmyslu, aby se zmírnily negativní ekonomické dopady. O návrhu bude v následujících měsících hlasovat celý Evropský parlament, poté musí zákonodárci a členské země EU vyjednat definitivní pravidla.

Ilustrační foto. (Unsplash.com)

Které značky oznámily konec prodeje konvenčních aut?

Některé známé automobilky oznámily, že v roce 2035 už budou v Evropské unii jejich auta na prodej jen v podobě čistých elektromobilů. Učinil tak například Volkswagen, Kia nebo Hyundai. Značky jako Peugeot, Opel, Citroën, DS, Fiat nebo Alfa Romeo také prohlásily, že s prodejem spalovacích aut končí, a to už v roce 2030. Letos chtějí na čistě elektrické automobily přejít například i značky Volvo a Bentley. Jaguar se stane čistě elektrickou značkou už v roce 2025 a Alfa Romeo v roce 2027.

Budoucnost automobilového průmyslu plná autonomních vozidel?

Autonomní dopravní prostředky pomalu vstupují do našeho běžného života. Do budoucna je také pravděpodobné, že bude čím dál více docházet k úpravě legislativy, co se používání autonomních vozů týče, například ve veřejné dopravě, v taxi či doručovacích službách. Otázkou však je, zda převažují spíše výhody nebo nevýhody. Největší výhodou je, že by díky jejich používání mohlo dojít k snížení nehodovosti. Nevýhodou však je, že se sníží zaměstnanost, jelikož nebude potřeba tolik řidičů ve veřejné dopravě či taxi a doručovacích službách. Řidiči tak budou muset řešit otázku jak si vydělat peníze jinak.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“