Zdenka Danková

26. 10. 2022

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) 25. října navrhli obžalovat 6 osob. Organizovaná skupina osob měla minimálně od roku 2019 v Ústeckém kraji nabízet „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii.

Případ u policie s krycím názvem ZBOJNÍK se týká tzv. moderního otroctví, na kterém policisté NCOZ spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Nottinghamshire Police, uvádí plk. Mgr. Jaroslav Ibehej.

Před 3 lety právě za tímto účelem mělo 5 obviněných vyhledávat občany České republiky, jež pocházeli ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci, hledající lépe placenou práci v zahraničí. Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměly žádné blízké příbuzné (u nichž by byl předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádány), uvádí zpráva z vyšetřování.

Obvinění tak podle závěrů vyšetřovatelů „měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham“.

Ve skutečnosti následně měli obvinění dopravit do Velké Británie minimálně 6 osob (4 muže a 2 ženy), které tímto příslibem získali.

„Přitom současně využívali tísně obětí, jejich neznalosti cizího jazyka a závislosti na pachatelích. Za odvedenou práci poškozeným nevypláceli téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům. Ženy byly obviněnými nuceny k provozování prostituce, kdy poskytování sexuálních služeb mělo dokonce být nabízeno na internetu,“ uvádí zpráva PČR.

Kuplířství a obchod s lidmi v 21. století

Ve věci je vedeno trestní stíhání 5 osob pro trestné činy „obchodování s lidmi“ a „kuplířství“. V případě pravomocného rozsudku hrozí 3 obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a dalším 2 obviněným tresty od 2 do 10 let.

Šestá osoba je stíhána v souvislosti s ovlivňováním vyšetřování tohoto případu pro trestné činy „maření spravedlnosti“ a „nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami“. Této osobě hrozí trest odnětí svobody až na 5 let. Jedna obviněná osoba je stíhána vazebně. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí na Labem, uvádí na závěr případu plk. Mgr. Jaroslav Ibehej, NCOZ SKPV, 25. října 2022.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“