Zdenka Danková

27. 10. 2022

ČR: Arnika zveřejnila žebříčky největších znečišťovatelů za rok 2021. Jak dopadly podniky v blízkosti vašeho domova? Které podniky v minulém roce nejvíce znečišťovaly naše životní prostředí toxickými a rakovinotvornými látkami, skleníkovými plyny nebo prachem a dalšími zdraví nebezpečnými látkami?

Seznam nejvýznamnějších znečišťovatelů ovzduší podle hlášení do integrovaného registru znečišťování za loňský rok vyhlíží takto:

– Elektrárna Ledvice – rtuť

– CHS EPI Ústí n. Labem – perzistentní organické látky

Elektrárna Počerady – skleníkové plyny, plyny způsobující kyselé srážky

– MEA METAL APLICATIONS Plzeň – látky poškozující hormonální systém, styren

– Spolana Neratovice – rakovinotvorné látky, látky způsobující změnu genetického kódu buněk

– CEMEX Prachovice – látky snižující rozmnožovací schopnost

–  Třinecké železárny – dioxyny, oxhid uhelnatý

–  Liberty Ostrava – prach

Kronospan Jihlava – formaldehyd

V minulém roce podniky vypustily opět více toxických látek. Za nárůstem stojí hlavně Spolana Neratovice a cementárna Prachovice. Množství vypouštěných rakovinotvorných, mutagenních a reprotoxických látek (látek ohrožujících reprodukci) se meziročně výrazně zvýšilo. Zvýšily se také emise skleníkových plynů a rtuti, na kterých se stále nejvyšší měrou podílejí uhelné elektrárny.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, k emisím rtuti doplňuje: „Žebříček největších zdrojů úniku rtuti do ovzduší ukazuje, jak je důležité stanovovat limity pro emise a ochranu zdraví lidí – a neudělovat z nich rozsáhlé výjimky.“

„Kvůli technologickým změnám průmysl vypouští celou řadu nových škodlivin, které se vůbec nesledují, například perfluorované látky anebo bromované dioxiny. Seznam látek monitorovaných a ohlašovaných do IRZ je dvacet let starý a je nutné ho zrevidovat a rozšířit. Proto jsme také před rokem ve výzvě Řeky bez jedů navrhli doplnění a úpravu registru a jsme rádi, že Ministerstvo životního prostředí již nechalo zpracovat studii o ohlašování poly- a perflurovaných látek a rovněž o revizi ohlašovacích prahů pro kyanidy,“ doplňuje Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady spolku Arnika.

Žebříčky největších znečišťovatelů připravuje Arnika bezplatně už od roku 2005.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).