Zdenka Danková

31. 10. 2022

Do pořadu Aby bylo jasno si moderátorka Jana Bobošíková pozvala profesorku Annu Hogenovou, významnou českou filosofku, jež se zabývá fenomenologií a etikou, spisovatelku a vysokoškolskou pedagožku.

Profesorka nedávno vyslovila názor do Lidových novin, že se jí „nelíbí vyzbrojování mladých kluků na Ukrajině“ – a vysloužila si za to tvrdou kritiku. Byla označena za „prodavačku instantního moudra“, nebo že stojí na „Putinově straně a „selhala“.

Na otázku, co by kritikům, kteří se nepouštějí do věcné polemiky s jejím názorem, ale pouze nálepkují, – odpověděla? Hogenová odpovídá, že o tom dlouho přemýšlela a uvědomila si, že v těch kritikách je „velmi mnoho nenávisti a málo věcného základu k rozhovoru“. A tak došla k tomu, že „se zachová jako její učitelé, velcí filosofové minulosti, kteří odpovídali – mlčením“. Protože tam je tolik osobního, že není o čem diskutovat.

V pořadu se dále diskutovalo o tom, že současná doba přináší jev, kdy je člověk, který má jiný názor, „než někteří“, s tím ním se nediskutuje, ale okamžitě se onálepkuje.

„Co znamená pro společnost, když se vytrácí možnost věcné diskuze? O čem to svědčí?,“ ptá se Bobošíková.

Podle Hogenové „je to příznak rychlého návratu totality“.

„Totality, která přichází drobnými krůčky, velice opatrně. Je nutné rozumět těm náznakům, jež jsou těmi počátky – a počátky jsou vždy polovinou celku – které s sebou přinášejí ty obrovské změny, jako je tomu v dnešní době. Dalšími náznaky je strach mezi členy akademické obce se vyjadřovat, dále to, že dialog je opět řízený, a je mezi nimi strach. To je jednoznačný náznak. Dalším projevem strachu je zhrubnutí projevu. Což se projevuje třeba i u vážených lidí, jako jsou např. senátoři,“ vysvětluje profesorka Hogenová.

Bobošíková: Dnes se mnoho samozvaných považuje za elitu, koho byste za elitu uznala?

Hogenová: Ten, kdo by mohl náležet do elity, musí být člověk, kterého nejvyšší hodnotou života samého je pravdivost. A ta pravdivost je u nás pochopena jako neskrytost, která ale musí být vytržena z té skrytosti.

Kdo je u nás v ČR elitou? Ten, kdo se za ni považuje?

Jedině ten kdo má tu odvahu vystoupit s tím, co sám svým promýšlením, ale také riskováním dostal – do podoby té neskryté pravdy.

Byly doby, kdy jsem věřila lidem, kteří vyrůstali z „Patočkovského podhoubí“ ( filosof J. Patočka, jeden z významných českých filosofů) – a neskrytost byla vždy tím nejdůležitějším cílem toho konání, jednání a myšlení.

Z globálního konfliktu má ve skutečnosti obavy jen málokdo.

Před 4 měsíci jsem měla obavu – a dnes ještě větší. Jak lze věnovat pozornost tomu, jak se „mohlo nestát to, co se stalo na Ukrajině?“ Pokud se toho nedobereme, to hodnocení situace není pravdivé. Například podle fenomenologie – když má člověk nemoc a chcete porozumět té nemoci, tak musíte tu nemoc brát jako odpověď na otázky, které musíte vyrvat z té skrytosti, vynést do neskrytosti, což je pravda té nemoci. Otázky jsou jako klíč k zámku té války, který musíme otevřít.

A vy máte odpověď na otázky?

Tendence, kterou sleduji, se ukazuje čím dál víc…. Není to jednoduché, jak se tato situace hodnotí v dnešní době.

Dále profesorka Hogenová mluví o podvědomém programování lidí, které vede k duševnímu utrpení – a následně lidé plní ordinace psychologů.

A jak se vyhnout manipulacím?

Patočkův recept – člověk se má snažit žít z vlastního, nepodsunutého pramene. A o to se má starat alma mater. Vysoká škola se nemá stát technickou firmou k výrobě tzv. přednastavených jedinců, kteří potom budou dobře pracovat na trhu atd.

Péče o duši je starobylou záležitostí Řeků, o níž se dnes nemluví – to je ten rozhovor, který člověk vede se sebou samým – a musí k tomu mít odvahu.

Proč mladí lidé věří systému a proč je systém pro mladé lidi nebezpečný?

Věří systému proto, že v sobě ještě nemají v sobě pochopení podstaty, jak o tom mluvil E. Husserl. Když ještě nemají reflexe z bytostných zkušeností, ve kterých člověk prohrává, dostává nakopáno… a pak se zase na něj usměje sluníčko. A prožívá to v odvaze být sám a – vydrží to.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.