Eric Louw

7. 11. 2022

TÉMA: Volby USA 2022

Komentář

Vliv Spojených států amerických je takový, že tamní volby jsou bedlivě sledovány bez ohledu na to, kde na světě člověk žije. Ačkoli volit mohou pouze občané USA, lidé mimo Ameriku mají také svůj tým, za nějž bojují.

Důvodem takového chování je zásadní politický, kulturní a společenský vliv, který Spojené státy na svět mají.

Snad nejpodivnějším aspektem tohoto vlivu je něco, čemu se říká „tón“. Je těžké to vyjádřit přesně, ale ten tón je „vibrace“ nebo duch doby (zeitgeist), který všichni v našich životech vnímáme.

Pro Neameričany jsou samozřejmě nejdůležitější prezidentské volby v USA, kde se volí vrchní velitel, de-facto vůdce svobodného světa.

Po zvolení prezidenta je patrné, jak světoví lídři věnují velkou pozornost postojům Bílého domu ke globálním záležitostem – to je fyzický projev „tónu“.

Dalším následným efektem tónu je například to, že zvolení republikánského prezidenta zpravidla inspiruje konzervativní nebo pravicové politické strany po celém světě. Naopak demokratický prezident má tendenci inspirovat liberálně-progresivní nebo levicové strany.

Když se tedy bývalý americký prezident Donald Trump dostal k moci, levice po celém světě byla viditelně otřesena. Zatímco když se k moci dostal prezident Joe Biden, stal se pravý opak.

Proto jsme viděli, jak Trumpův Bílý dům inspiroval vzestup pravicových politiků po celém světě. Zatímco Bidenův Bílý dům měl opačný účinek, jak bylo vidět na porážce lídrů, jako je australský Scott Morrison, britská Liz Trussová, německý Armin Laschet, chilský Sebastian Pinera, argentinský Rodolfo Suárez a nejnověji brazilský Jair Bolsonaro.

Tento jev nelze vědecky vysvětlit. Není ale také pochyb o tom, jak výsledek amerických prezidentských voleb globálně ovlivňuje ducha doby.

V americké politice se chystá změna

Nezáleží však jen na prezidentských volbách. Záleží také na průběžných volbách (Midterms) do Kongresu, protože ty určují parametry a omezení, nakolik může americký prezident působit.

V současné době má Bidenova administrativa potíže s uzákoněním svých návrhů kvůli počtu křesel republikánů v Senátu. (pozn. překladatele: současné rozvržení mezi republikány a demokraty je 50:50 s rozhodujícím hlasem viceprezidentky Harrisové v případě nerozhodného hlasování)

I přes to, jak jsme viděli, není pro Bidenův tým nemožné vyjednat v Senátu dohody. V tuto chvíli tedy administrativa (ještě) není chromou kachnou.

Nadcházející průběžné volby však věští republikánům dobré vyhlídky na potenciální vítězství jak v Senátu, tak ve Sněmovně reprezentantů. Takové vítězství bude mít mnoho kladů i záporů.

Hlavním kladem je, že vítězství republikánů přinese prezidentovi větší omezení, a dokonce i možné zrušení řady iniciativ včetně Green New Deal.

Dalším kladem republikánského vítězství je možné omezení tzv. „washingtonské bažiny“ tím, že se nebudou schvalovat rozpočty na placení stále více přebujelé byrokracie.

Ale co je nejdůležitější, vítězství by bylo potvrzením Republikánské strany přetvořené Trumpovou konzervativní politikou.

To by vyslalo silný signál o pravděpodobnosti vítězství Trumpa nebo Trumpem podporovaného kandidáta v příštích prezidentských volbách. A návrat Trumpa by měl důsledky daleko přesahující hranice Ameriky – nabudil by konzervativce a pravici po celém světě.

Měli bychom zvážit i možnou odvrácenou stranu, a to jak strach z trumpovské konzervativní politiky zmobilizoval alianci protitrumpovských sil.

Jeden z příkladů, který jsme mohli pozorovat, byl, když politický stratég Mike Podhorzer spojil dohromady Americkou obchodní komoru a Americkou federaci práce a Kongres průmyslových organizací.

Nebo neformální alianci levicových aktivistů, podnikatelských titánů, mainstreamových médií a Silicon Valley.

Vítězství republikánů v průběžných volbách by téměř jistě mohlo vyvolat tytéž obavy.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.