Olivia Li

17. 12. 2022

V listopadu se vývoz, hlavní zdroj deviz pro vládnoucí komunistický režim, meziročně rekordně propadl. Podle údajů zveřejněných čínským statistickým úřadem se celkový čínský vývoz v listopadu oproti listopadu loňského roku snížil o 8,7 % – na 296,1 miliardy dolarů, což je největší propad od března 2020.

Čínský obchodní přebytek se v listopadu rovněž snížil na 69,8 miliardy dolarů z říjnových 85,1 miliardy dolarů.

Globální problémy

Centrální banky v mnoha zemích zvýšily úrokové sazby, aby omezily inflaci, což vedlo i ke snížené poptávce u veřejnosti.

Rostoucí ceny potravin a energií v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu také dále snížily poptávku. Současně se obchod Číny s hlavními exportními zeměmi meziročně prudce snížil, protože se zvýšilo napětí mezi Spojenými státy a Čínou kvůli Tchaj-wanu.

Export čínských výrobků do Spojených států amerických, hlavního vývozního partnera, klesl letos v listopadu na 40,8 mld. USD oproti listopadu loňského roku (54,7 mld. USD), což je propad o celých 25 %. V meziročním srovnání se čínský vývoz do USA v listopadu snížil již druhý měsíc po sobě, a to o 14 % oproti říjnu (47 mld. USD).

Mezitím čínský vývoz do EU v listopadu (44,8 mld. USD) poklesl o 10,6 % oproti listopadu loňského roku (50,1 mld. USD). Meziročně poklesl vývoz do všech velkých evropských destinací – Německa, Nizozemska, Francie a Itálie. Kromě toho vývoz do Japonska, Koreje a Tchaj-wanu v listopadu letošního roku klesl o 5,6 %, 12 % a 20 %.

Z čínských údajů vyplývá, že od ledna do listopadu letošního roku se v porovnání se stejným obdobím loňského roku výrazně snížil čínský vývoz zařízení pro automatické zpracování dat, mobilních telefonů, nábytku, hnojiv a dalších komodit.

Kontejnerová loď_Cosco
Kontejnerová loď COSCO Pride společnosti China COSCO Shipping Corporation je vykládána v kontejnerovém terminálu Tollerort v přístavu v severoněmeckém Hamburku, 26. října 2022. (Axel Heimken / AFP via Getty Images)

Pokles vývozu mobilních telefonů

Vývoz mobilních telefonů, jednoho z hlavních čínských artiklů, se za prvních 11 měsíců letošního roku meziročně snížil o 11,7 %. Od září do listopadu letošního roku klesl měsíční vývoz mobilních telefonů z Číny ze 79,15 milionu kusů na 73,68 milionu kusů a poté na 66,57 milionu kusů. V tříměsíčním období došlo k celkovému poklesu o 16 procent.

V říjnu společnost Foxconn, největší světový výrobce iPhonů, v reakci na čínskou proticovidovou politiku zavedla lockdown ve svém závodě na montáž mobilních telefonů od Applu ve městě Čeng-čou v provincii Che-nan, což mělo za následek vypuknutí epidemie covidu, kvůli které musely uprchnout tisíce zaměstnanců. Násilné protesty minulý měsíc znamenaly eskalaci nespokojenosti od doby, kdy Foxconn zavedl lockdown.

Společnost Apple vydala 6. listopadu letošního roku prohlášení, v němž uvedla, že v důsledku přerušení výroby v závodě v důsledku pandemické kontroly v Číně očekává, že dodá méně posledních modelů iPhone, než se předpokládalo.

Extrémní politika nulového covidu ze strany Komunistické strany Číny a opakované lockdowny vedly k narušení dopravy a dodavatelského řetězce, což přinutilo továrny k dočasnému uzavření nebo omezení výroby. 

Kromě mobilních telefonů se čínský vývoz zařízení a komponentů pro automatické zpracování dat (včetně tabletů, notebooků, procesorů, paměťových komponentů, LCD monitorů atd.), což je další významná vývozní kategorie, za prvních 11 měsíců letošního roku snížil o 4,2 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Za prvních 11 měsíců letošního roku se čínský vývoz hnojiv meziročně snížil o 28,4 procenta a z hlediska hodnoty vývozu o 5,6 procenta. Čínský export domácích spotřebičů se meziročně snížil o 12,4 procenta. Z hlediska hodnoty vývozu se čínský export nábytku, audio zařízení, lékařských přístrojů a osvětlovacích zařízení od ledna do listopadu letošního roku meziročně snížil o 4–6 procent.

Do zahraničí lovit klienty

Mnoho čínských výrobců se potýká s poklesem počtu zahraničních objednávek a jejich rušením v důsledku rostoucích nákladů na námořní dopravu a klesající poptávky na zámořských trzích.

Tváří v tvář tomuto poklesu dal čínský režim pokyn hlavním exportním provinciím, aby organizovaly výjezdy podniků do zahraničí, kde se mají účastnit veletrhů a obchodních jednání za účelem propagace svých výrobků a získávání nových odběratelů.

Vrcholní představitelé režimu na zasedání politbyra 6. prosince výslovně požádali provinční funkcionáře, aby našli způsoby, jak snížit dopad anticovidových opatření na čínskou ekonomiku, a aby povzbudili více čínských podniků k cestám do zahraničí s cílem přilákat kupce.

Podle státních médií již v posledních měsících vyslalo několik velkých vývozních provincií do zámoří delegace, přičemž další stovky se plánují. Cílem je Evropa, USA, Japonsko, Korea, státy ASEANu, Blízký východ a další důležité zámořské trhy.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.