Milan Kajínek

14. 3. 2023

Večerní představení uměleckého souboru Shen Yun Performing Arts v pražském Kongresovém centru přineslo divákům další úchvatná taneční vystoupení, legendy ze staré Číny i hluboká duchovní zamyšlení v textech písní sólových pěvců. Mezi diváky v zaplněném hledišti usedl také investiční analytik Jan Neumeister.

„Představení se mi líbilo hodně. Bylo to něco originálního,“ říká Neumeister, který pracuje pro společnost DRFG jako analytik pro nemovitostní investice. „My s manželkou často chodíme do divadla na evropské inscenace – evropský balet nebo evropskou činohru. Takže tohle je velmi originální, velmi kreativní. Pro mě nová forma umění. Nikdy jsem nic takového neviděl. Takže já jsem si to užil, velmi.“

Posláním souboru Shen Yun je obnova tradiční čínské kultury, která vznikala během pěti tisíc let za vlády dvaceti dynastií a která byla za vlády komunismu v Číně téměř nenávratně zničena. Zdá se, že soubor Shen Yun ji znovu přináší světu pomocí jevištního umění.

„Já to beru tak, že to je nějaký protiproud proti té současné komunistické vládě (v Číně), která hlásá ateismus a evoluční teorii,“ říká Neumeister. „Ale hlavně je to o tom, že ty hodnoty staré, ty prastaré, ty tradiční, že jsou zavrhované. Pro to, aby si ta komunistická vláda udržela autoritu, předpokládám.“

„Protože jakýkoli teismus, jakékoliv náboženství je vždy nad vládou, nad lidmi. Takže ty autoritářské režimy jsou proti tomu. Asi ve všech zemích, nejenom v Číně,“ říká Neumeister.

Soubor Shen Yun sídlí a tvoří v New Yorku, nezávisle na současném čínském režimu, který mu nedovoluje vystoupit v divadlech na území Číny.

Krystýna Neumeisterová Stroinová během rozhovoru po představení souboru Shen Yun v Praze, 10. března 2023. (Kamil Rakyta / The Epoch Times)

„Bylo to velmi unikátní, velmi jedinečné představení,“ říká Krystýna Neumeisterová Stroinová, která pracuje jako sekretářka právních kanceláří. „Něco takového jsem ještě nikdy neviděla. Měla jsem z toho pocit obrovské radosti, obrovského uspokojení.“

„Je to velmi, řekla bych až duchovní věc,“ komentuje představení paní Neumeisterová Stroinová a oceňuje jednotlivá vystoupení, která obsahují příběhy a mýty. „Příběhy, které soubor vypráví, jsou velmi zajímavé a velmi poučné, ve všech možných směrech.“

Letošní program souboru přinesl epizodu z příběhu opičího krále, který doprovází mnicha Tripitaku, příběh tchangského císaře a vznešené paní Jang nebo příběh hrdinného bojovníka Čao Jüna z éry Tří království.

„Z představení si odnáším poselství, že bych si měla více vážit šťastných okamžiků a příjemných věcí v životě, a nesoustředit se tolik na ty špatné věci, které se mi nedaří, a věřit, že vždycky je nějaká cesta, nějaká možnost, jak se to zase všechno zlepší,“ říká paní Neumeisterová Stroinová.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.