Jack Phillips

17. 3. 2023

Podle republikánů ze sněmovního výboru pro dohled obdržela Bidenova rodina více než milion dolarů od společníka Huntera Bidena poté, co na účet společníka přišly peníze od čínské státní energetické společnosti.

Tento společník, John Robinson „Rob“ Walker, spolupracoval s Hunterem Bidenem, Tonym Bobulinskim a bratrem prezidenta Joea Bidena Jamesem Bidenem na společném podniku SinoHawk LLC, který v roce 2017 založili v Delaware spolu se zakladatelem CEFC China Energy Jie Ťien-mingem, jak vyplývá z firemních dokumentů, které koncem roku 2020 získal deník The Epoch Times.

Předseda sněmovního výboru, republikán James Comer, ve čtvrtek uvedl, že získal nové záznamy po předvolání Bank of America, dle kterých „nejméně tři členové rodiny“ obdrželi platby z účtu spojeného s Walkerem. Jeho výbor také prostřednictvím Twitteru zveřejnil dopis (pdf), v němž se uvádí, že účet se jmenoval „Robinson Walker, LLC“, a zároveň poznamenal, že některé platby obdržela i Hallie Bidenová, vdova po Beauovi, starším synovi prezidenta Joea Bidena.

I když republikáni tvrdili, že tento převod je důkazem, že čínská státní společnost je napojena na rodinu Bidenových, čtvrteční dopis pouze uvádí, že finanční prostředky byly převedeny z Walkerova účtu na účty rodiny Bidenových v březnu 2017. Čínská společnost State Energy HK Limited převedla tři miliony dolarů společnosti Robinson Walker, LLC, 1. března, tedy několik týdnů poté, co Joeu Bidenovi vypršel mandát viceprezidenta.

„Poté, co na účet společnosti Robinson Walker, LLC, přišly tři miliony dolarů od společnosti State Energy HK Limited, začali členové Bidenovy rodiny a jejich společnosti postupně dostávat platby po dobu přibližně tří měsíců,“ uvádí se ve zprávě. „Mezi příjemce těchto peněz patřili Hallie Bidenová, společnosti spojené s Hunterem Bidenem a Jamesem Bidenem.“

2. března 2017 pak bylo dle zprávy z firmy Robinson Walker, LLC, převedeno více než milion dolarů společnosti European Energy and Infrastructure Group v Abú Dhabí, která byla spojena s Jamesem Gilliarem, dalším z obchodních partnerů Huntera Bidena.

Ve zprávě se také uvádí, že na neznámý bankovní účet se jménem „Biden“ byly rovněž zaslány platby – v celkové výši asi 70 000 USD. Republikáni z výboru uvedli, že konkrétní osobu za účtem se jim identifikovat nepovedlo.

V období od března do května téhož roku, kdy měla Hallie Bidenová obdržet dva převody v hodnotě asi 35 000 dolarů, měla údajně románek s Hunterem Bidenem.

Mezi březnem a květnem 2017 přišlo na účet označený „Owasco P.C.“, spojený s Hunterem Bidenem, přibližně 500 000 dolarů, uvedli republikáni ve zprávě. Na účet spojený s Jamesem Bidenem s názvem „JBBSR INC“ přišlo ve stejném období z Walkerova účtu asi 360 000 dolarů.

Deník Epoch Times se obrátil na mluvčího Jamese Bidena a právníka Huntera Bidena s žádostí o vyjádření.

Právníci Huntera Bidena ani další členové Bidenovy rodiny se k poslednímu Comerovu odhalení (do doby publikování této zprávy Epoch Times) veřejně nevyjádřili.

„Znepokojen“

Comer ve zprávě uvedl, že republikáni z výboru pro dohled zatím nezjistili, proč byly platby rodině Bidenových poskytnuty a o jaké služby se jednalo.

„Výbor pro dohled je znepokojen důsledky pro národní bezpečnost plynoucími z toho, že rodina prezidenta Bidena obdržela miliony dolarů od cizích státních příslušníků,“ uvedl Comer v prohlášení. „Budeme nadále sledovat finanční stopy a fakta, abychom zjistili, zda je prezident Biden kompromitován obchodními plány své rodiny a zda existuje hrozba pro národní bezpečnost.“

Mluvčí Bílého domu ve čtvrtek několika zpravodajským agenturám sdělila, že vyšetřování Bidenova klanu Výborem pro dohled je ztrátou času. Republikáni se podle ní pouštějí do politicky motivovaného vyšetřování.

Nejvyšší demokratický představitel výboru pro dohled, kongresman Jamie Raskin, obvinil Comera a republikány, že se zaměřují na Bidena, místo toho, aby se zaměřili na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

„Vaše zjevné rozhodnutí povolit právníkům bývalého prezidenta Trumpa mluvit jménem výboru, a umožnit společnosti Mazars, aby přestala předkládat důkazy o pochybení samotného prezidenta Trumpa, je samo o sobě překvapivým delegováním zákonodárné pravomoci předsedy na dvakrát impeachovaného bývalého prezidenta, jehož kroky v exekutivě výbor stále aktivně vyšetřuje,“ sdělil Raskin v nedělním dopise Comerovi.

Comerův výbor uvedl, že je třeba zodpovědět řadu otázek týkajících se bankovních převodů, včetně odpovědi na to, proč byly tyto převody členům Bidenovy rodiny prováděny prostřednictvím postupných plateb na různé bankovní účty; jaké služby Bidenova rodina poskytovala, aby mohla tyto platby přijímat; totožnost majitele účtu „Biden“; a proč Hallie Bidenová dostávala platby od společnosti Robinson Walker, LLC, když pracovala jako školní poradkyně.

Překlad a reakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.