Zdenka Danková

20. 3. 2023

Již od roku 2021 věnuje Amnesty International velkou pozornost vzdělávání o tzv. souhlasu, jehož prostřednictvím přispívá k bourání mýtů a předsudků o sexuálním vzdělávání a šíří povědomí o prevenci sexualizovaného násilí a podpoře a pomoci pro přeživší i přeživších. Jedná se o mimořádně důležitá témata, kterým se na Slovensku stále věnuje jen malá pozornost.

V Amnesty International Slovensko proto pravidelně realizují workshopy o souhlasu přímo na středních školách, ale snaží se také rozšiřovat okruh lidí, kteří o souhlasu hovoří a vzdělávají ve svých školách a dalších komunitách mezi svými vrstevníky a vrstevnicemi. A právě pro tyto lidi mají ve výhledu dvě zajímavé nabídky.

V květnu o víkendu 6. a 7. 5. pořádá AI školení o vrstevnickém vzdělávání na téma souhlasu při sexuálních aktivitách. Srdečně zve všechny, kteří chtějí získat znalosti o souhlasu při sexuálních aktivitách, naučit se pracovat s tématem souhlasu ve své komunitě, ale také získat dovednosti a materiály, díky kterým budou moci o souhlasu mluvit dále ve svých kolektivech a šířit tak důležitou osvětu.

Workshop je určen pro lidi ve věku od 15 do 24 let a jeho kapacita je omezená. Chcete-li se zúčastnit, přihlaste se přes tento přihlašovací formulář: pro školení.

V průběhu března vyjdou také metodiky o souhlasu. „Připravili jsme je s nadějí, že umožní motivovaným učitelům a učitelkám a dalším pracujícím ve školství doprovázet mladé lidi tématem prevence sexualizovaného násilí. Tyto metodiky podrobněji představíme během 90minutového webináře, který se uskuteční 4. dubna v 16,00. Webinář je primárně určen pro učitelství středních škol, ale přihlásit se mohou i pracovníci a pracovnice s mládeží a pod. Kapacita webináře je omezena na 20 účastníků a účastnic, takže čím dříve se přihlásíte, tím větší jistotu máte, že se na něj dostanete,“ uvádí Ivana Klimentová, koordinátorka vzdělávání k lidským právům.


Přihlašovací formulář na webinář


Proč je workshop zaměřen na téma souhlasu?

„Věříme, že prvním krokem k respektování, šíření a obraně lidských práv je vzdělávání. Proto různými formami šíříme informace o lidských právech na Slovensku.

Sexuální násilí je šokujícím způsobem rozšířeno a přímo zasahuje miliony lidí v Evropské unii, především ženy a dívky. Vůle podílet se na sexu či sexuální aktivitě by však vždy měla být projevena přímo a dobrovolně, bez nátlaku. Toto téma často přináší různé – a často náročné – otázky a emoce. Dobrým způsobem, jak jim porozumět a zpracovat je, je otevřeně si o nich povídat,“ vysvětluje I. Klimentová z Amnesty a dodává:

„Věříme, že vzdělávání o souhlasu je klíčovým krokem k tomu, abychom tvz. „kulturu znásilnění“ mohli společně nahradit kulturou souhlasu a respektu. Chceme žít ve společnosti, kde každý člověk plně chápe důležitost souhlasu při jakýchkoli sexuálních aktivitách, respektuje a váží si práv jiných, včetně práva na tělesnou autonomii. Více si můžete přečíst na stránce věnované naší kampani Mluvme o souhlasu.“

Co přinese workshop účastníkům?

„Účastníci a účastnice během workshopu získají potřebné znalosti o problematice souhlasu při sexuálních aktivitách, naučí se pracovat s tématem souhlasu ve své komunitě, získají znalosti a schopnosti, které budou potřebovat v rámci vrstevnického vzdělávání, a získají materiály, díky kterým si budou moci znalosti z oblasti souhlasu nadále rozšiřovat,“ odpovídá I. Klimentová.

Praktické informace

Workshop se uskuteční 6. a 7. května 2023 (sobota a neděle) v Bratislavě. Amnesty International Slovensko pokryje cestovní náklady (v ceně lístku na veřejnou dopravu 2. třídy) a náklady na společné stravování během workshopu. Součástí pokrytých nákladů jsou dva společné obědy (v sobotu a neděli) a společná večeře (v sobotu). V případě, že se člověk nezúčastní společného oběda nebo večeře, ztrácí nárok na pokrytí stravovacích nákladů. Během celého trvání workshopu budou k dispozici nápoje a občerstvení.

Účastnický poplatek za workshop je ve výši 12 €. V případě potřeby je možné požádat o prominutí účastnického poplatku.

„Každý účastník a každá účastnice workshopu se zavazuje zorganizovat ve své komunitě minimálně jednu akci vrstevnického vzdělávání o souhlasu při sexuálních aktivitách. Za komunitu považujeme jakýkoli okruh lidí v prostředí školy, zájmových kroužků, náboženských organizací a podobně, ve kterém se mladý člověk pohybuje a setkává s jinými mladými lidmi,“ dodává koordinátorka. V případě, že tato podmínka nebude splněna, daný účastník nebo účastnice workshopu nebude moci obdržet certifikát o účasti na workshopu.

V případě účastníků a účastnic ve věku méně než 18 let je podmínkou jejich účasti na workshopu i informovaný souhlas zákonného zástupce nebo zákonné zástupkyně. Vzor tohoto dokumentu bude účastnictví zaslán prostřednictvím e-mailu. Podepsaný dokument je třeba přinést na workshop.

Počet účastnických míst na workshopu je limitován.

Pokud máte dotazy či zájem o vzdělávání k lidským právům nebo vzdělávání o souhlasu přímo na vaší škole nebo ve své komunitě, napište na hre@amnesty.sk

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.