Eva Fu

28. 3. 2023

Americká Sněmovna reprezentantů 27. března téměř jednohlasně schválila návrh zákona, který postihuje Komunistickou stranu Číny za násilné odebírání orgánů vězňům svědomí. Jedná se o první nesymbolické legislativní opatření v USA proti těmto zločinům.

Návrh zákona H.R. 1154, nazvaný Stop Forced Organ Harvesting Act of 2023, byl schválen poměrem hlasů 413 ku 2. Jeho cílem je sankcionovat všechny, kdo se na této „hrůzné praxi“ podílejí, a ukládá povinnost pro vypracování každoroční vládní zprávy, která bude vycházet z monitorování takovýchto aktivit v každé zahraniční zemi.

Senátní verzi tohoto opatření vedou senátoři Tom Cotton (republikáni) a Chris Coons (demokraté).

Předkladatel sněmovního návrhu Chris Smith (republikáni) upozornil na sankce, které návrh zákona stanoví pro ty, u nichž se zjistí, že se podílejí na nuceném odebírání orgánů: občanskoprávní pokuta až 250 000 dolarů a postih dle trestního práva až milion dolarů a 20 let vězení.

„Má to skutečnou právní sílu. Neděláme si legraci,“ řekl Smith deníku The Epoch Times před hlasováním. „Je to zvěrstvo, je to zločin proti lidskosti a je to válečný zločin, protože je to válka proti nevinným lidem v Číně a [čínský vůdce] Si Ťin-pching je za to přímo zodpovědný, ale zodpovědní budou i ti, kteří se na tom dobrovolně podílejí.“

Republikánský kongresman Chris Smith na fóru o odběrech orgánů v Kapitolu, 10. března 2020. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Demokratická kongresmanka Susan Wildová na půdě Sněmovny reprezentantů vyzdvihla požadavek na každoroční podávání zpráv, který je v návrhu zákona zakotven a který podle ní zajistí Spojeným státům „informované posouzení rozsahu a rozšíření tohoto problému“.

Praktikující Falun Gongu jako hlavní zdroj orgánů v Číně

Falun Gong (Fa-lun Kung) je duchovní praxe, která zahrnuje morální učení založené na principech pravdivosti, soucitu a tolerance spolu s pěti meditačními cvičeními. V 90. letech se v Číně těšila značné popularitě pro své zdravotní a morální přínosy a koncem 90. let se praxi věnovalo podle odhadů 70 až 100 milionů lidí.

Komunistická strana Číny (KS Číny) s tehdejším vůdcem Ťiang Ce-minem v čele, vnímala masovou popularitu a lidovost duchovního hnutí hnutí mimo kontrolu strany jako hrozbu absolutní moci a v roce 1999 vůči němu zahájila celostátní represivní kampaň. Byly zadrženy miliony příznivců Falun Gongu a během posledních 23 let jich zemřelo neznámé množství v důsledku otrocké práce, mučenídalšího zneužívání.

V roce 2019 dospěl nezávislý soudní tribunál v Londýně po několika měsíčním vyšetřování k závěru, že v Číně již léta „ve velkém rozsahu“ probíhají nucené odběry orgánů vězňům svědomí, přičemž hlavním zdrojem orgánů jsou zadržení praktikující Falun Gongu. Jeho závěrečný rozsudek vydaný v březnu 2020, který obsahoval 300 stran výpovědí a podání svědků, neshledal „žádné důkazy o tom, že by tato praxe byla ukončena“.

Chan Jü, rodačce z čínského hlavního města Pekingu, bylo 19 let, když v roce 2004, dva roky před prvními zprávami o tajném obchodování s orgány, řízeném čínským režimem, přišla v důsledku pronásledování o otce.

Poslední pohled na mrtvé tělo jejího otce Chan Ťün-čchinga, který zemřel jen něco málo přes dva měsíce po svém zatčení za praktikování Falun Gongu, ji „pronásleduje dodnes“. Extrémně hubené tělo jejího otce se zelenými a fialovými modřinami v obličeji leželo chladné v místnosti forenzního patologického centra a obklopovaly jej desítky uniformovaných policistů.

Pod levým okem mu chyběla tkáň. Od krku dolů se mu táhl dlouhý řez sešitý černou nití. Když se mu pokusila rozepnout košili, aby se podívala, kde končí stehy, policisté ji vytlačili z místnosti.

Později teta a strýc Chan, kteří se přišli na jeho tělo podívat, roztrhli košili otce, než je policie stihla zastavit. Zjistili, že řez sahá až do oblasti břicha. Uvnitř nebyly žádné orgány, jen led.

„Zásadní krok vpřed“

Torsten Trey, výkonný ředitel lékařské etické skupiny Lékaři proti nuceným odběrům orgánů (DAFOH), uvítal návrh zákona jako „zásadní krok vpřed“, který pomáhá „zvýšit kritické povědomí“ o existenci nucených odběrech orgánů.

„Návrh zákona využívá náš právní systém a uplatňuje stávající mechanismy k demonetizaci nebo zákazu činnosti těch, kteří se podíleli na těchto zločinech proti lidskosti,“ uvedl v e-mailu pro The Epoch Times.

Trey se domnívá, že je třeba přijmout další opatření k omezení transplantační turistiky do Číny. Podle kongresmana Smithe by zákon měl postihovat i pacienty. Podle něho návrh zákona může postihovat každého, kdo se podílí na nuceném odběru orgánů, včetně pacientů, kteří tyto orgány obdrží.

„Pokud existuje úmyslné vědomí o tom, že jsou ukradeny praktikujícím Falun Gongu nebo komukoli jinému, pak by mohli být pohnáni k trestní a občanskoprávní odpovědnosti,“ říká Smith.

„Jak můžete vědět, že v určitý den budete mít připravena játra? To proto, že oni toho člověka zabijí, aby je získali. Zavraždili je,“ dodal s odvoláním se na případy, kdy čínské nemocnice slíbily dodat životně důležité orgány k určitému datu – což je v systémech dobrovolného dárcovství orgánů nemožné.

„Transplantační turistiku“ do Číny již zakázaly Izrael, Tchaj-wan, Itálie a Španělsko.

Evropský parlament, americký Kongresčeský Senát také veřejně odsoudily nucené odběry orgánů, ale zatím nepřijaly žádné legislativní prostředky.

Česká vláda se odvolala na evropské právo zakazující obchodování s lidskými orgány a „nulovou transplantační turistiku do Číny“ z České republiky. Tímto česká vláda v minulosti odůvodnila zamítnutí návrhu na vytvoření etické komise, která by posuzovala jednotlivé případy transplantační turistiky z ČR do Číny.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa a Milan Kajínek

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).