Olivia Li Jessica Mao

a 13. 4. 2023

Čínský hřbitovní realitní průmysl se stal lukrativnějším než trh s rezidenčními nemovitostmi. Tento jev vedl mnoho mladých lidí k tomu, aby si předem zarezervovali pohřební místa, a vyhnuli se tak placení neustále stoupajících cen v budoucnu.

Vzhledem k vysoké poptávce po hrobních parcelách je cena za metr čtvereční u některých parcel v Šanghaji již mnohem vyšší než cena obytných nemovitostí v centru města.

Podle zprávy čínského média Time Finance z 5. dubna navštívil obyvatel Šanghaje s příjmením Liou během svátku Čching-ming, obdobě našich Dušiček, kdy Číňané uctívají své zesnulé blízké zametáním hrobů, dva hřbitovy. Překvapilo ho, že cena pohřebních míst vzrostla a je již vyšší než cena bydlení v Šanghaji. Jeden pozemek na předměstí byl oceněn na 180 000 jüanů (asi 554 tisíc Kč) za metr čtvereční, zatímco jiný ve vzdálenějším okrese Nan-chuej na 130 000 jüanů (asi 400 tisíc Kč) za metr čtvereční, uvedl.

Zaměstnanci panu Liouovi řekli, že pohřební parcely jsou k prodeji pouze místním obyvatelům, zatímco v minulosti žádná taková omezení neexistovala.

Další obyvatel Šanghaje s příjmením Čchen viděl ještě vyšší ceny za pohřební parcelu, uvádí článek. Nedávno hledal pohřební parcelu pro dva, aby ji předem koupil svým rodičům, a zjistil, že nejlevnější parcela stojí 370 000 jüanů (asi 1,14 milionu Kč) a následně 490 000 jüanů (asi 1,5 milionu Kč). Rozhodl se koupit dražší pozemek s pětiprocentní slevou, protože druhý byl příliš malý.

Čínské finanční noviny 21st Century Business Herald 6. dubna uvedly, že na šanghajském hřbitově Sung-che-jüan se minulý měsíc pohřební parcely prodávaly za cenu až 763 000 jüanů (asi 2,3 milionu Kč) za metr čtvereční, což je mnohem více, než kolik stojí domy v centrálních částech Šanghaje.

Mladí lidé si kupují hroby dopředu

Mladí lidé zpozorněli, protože vysoká poptávka po hřbitovních místech stále zvyšuje ceny. Podle časopisu Time Finance si mnozí z nich kupují hrobová místa s předstihem a očekávají budoucí nárůst cen.

Čtyřiatřicetiletý obyvatel Pekingu s příjmením Čchen si vloni koupil hrob o rozloze 2,5 metru čtverečního na městské hoře Ťiung-nung. Pro Time Finance uvedl, že před čtyřmi lety jeho přítel v jiném městě koupil pohřební místo pro svého otce, které stálo 47 000 jüanů (asi 145 tisíc Kč) za metr čtvereční, přičemž k roku 2022 cena vzrostla na více než 70 000 jüanů (asi 215 000 Kč) za metr čtvereční.

Zaměstnanec hřbitova ve městě Kuang-čou v provincii Kuang-tung potvrdil, že cena pohřebních parcel se zvyšuje, a že je svědkem toho, jak si klienti ve věku i 29 let kupují hroby předem.

Proč rostou ceny

Lu Tianming, čínsko-americký politický a ekonomický analytik, řekl 7. dubna deníku The Epoch Times, že ceny hřbitovů v Číně ovlivňují dva faktory.

„Prvním je vliv nabídky a poptávky, což je hlavní důvod,“ řekl a dodal: „Pandemie v posledních letech způsobila v Číně mnoho úmrtí. Komunistická strana Číny počet úmrtí zatajuje. Z různých zdrojů informací je však patrné, že došlo k velkému počtu úmrtí. Hřbitovních parcel je [kvůli vysoké poptávce] nedostatek. Takže většina příjmů a zisků pohřebního průmyslu raketově roste.“

Od listopadu 2022 proběhla Čínou další celostátní epidemie covidu-19. Čínské zdravotnické úřady tvrdily, že od 7. prosince do 8. ledna zemřelo na tuto nemoc pouze 37 lidí. Krematoria po celé zemi však byla naprosto zahlcena. Na čínských sociálních sítích se objevily četné příběhy o tragédii a ztrátě blízkých, které naznačují, že počet úmrtí daleko přesáhl oficiální počet.

Oficiální čínské údaje o úmrtích na covid se setkaly s všeobecnou skepsí. Také mezinárodní média zpochybnila přesnost údajů uváděných Pekingem. Získat přesné informace je obtížné, protože čínský režim upustil od shromažďování příslušných údajů a zakázal jakoukoli zmínku o covidu v záznamech o pacientech.

„Další faktor souvisí s politikou, kterou je problém s prodejem pozemků a politikou čínského režimu,“ uvedl Lu.

„V Číně místní vlády provádějí aukce na prodej pozemků, které se neomezují pouze na developery, ale zahrnují také hřbitovní parcely. Vzhledem k tomu, že prodej pozemků je pro místní vlády důležitým zdrojem příjmů, byly ceny pozemků v Číně vždy vysoké. Nyní, když je hřbitovních parcel nedostatek, se domnívám, že ceny pozemků budou růst i nadále.“

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.