Samantha Flom

15. 5. 2023

Předseda sněmovního justičního výboru republikán Jim Jordan sdělil, že bývalý ředitel CIA John Brennan vypověděl za zavřenými dveřmi v Kongresu, že dopis, který spolu s dalšími 50 současnými a bývalými zpravodajskými pracovníky podepsal, ve kterém naznačovali, že notebook Huntera Bidena mohl být ruskou dezinformací, měl politický motiv.

„Seděl (Brennan) na čtyřhodinovém rozhovoru … a jen potvrdil, že celá tato věc byla politická,“ řekl Jordan 11. května Jessemu Wattersovi z Fox News po Brennanově slyšení před podvýborem pro vyšetřování zneužívání politické moci vládou.

Jordan prohlásil, že to byl současný ministr zahraničí Antony Blinken, který tehdy působil jako hlavní poradce prezidentské kampaně Joea Bidena, kdo dal do pohybu kola otevřeného dopisu (pdf) tím, že oslovil bývalého náměstka ředitele CIA Michaela Morella, aby s ním projednal zprávy o laptopu Huntera Bidena.

„A pak Blinken ještě téhož dne, 17. října 2020, posílá Mikeu Morellovi článek z USA Today,“ poznamenal Jordan s odkazem na článek, který naznačoval, že laptop je vyšetřován jako potenciální ruská dezinformace.

„Tato zpráva se dostává do samotného dopisu, pod který se podepisují John Brennan, Mike Morell a dalších 49 zpravodajských úředníků.“

Blinken popřel, že by se v dopisu jakkoli angažoval.

Podle e-mailů mezi Morellem a Brennanem, které byly zveřejněny 10. května, Morell dopis vypracoval, aby během nadcházející debaty prezidentských kandidátů „poskytl [Bidenově] kampani“ obranu proti Trumpovi.

E-maily také ukázaly, že Brennan si byl nejen vědom toho, že dopis je politickou akcí, ale také se na něm chtěl podílet.

„Dobře, Michaele, přidej mé jméno na seznam,“ napsal. „Dobrá iniciativa. Děkuji, že jsi mě požádal o podpis.“

Vměšování do voleb

Jak poprvé odhalila bombastická zpráva deníku New York Post zveřejněná několik týdnů před volbami v roce 2020, dotyčný notebook obsahoval e-maily od Huntera Bidena a pro něj, které si mnozí vyložili jako důkaz toho, že využívá postavení a pravomoci svého otce Joea Bidena (tehdejšího viceprezidenta) k osobnímu prospěchu.

I když se Brennan, Morell a desítky dalších členů zpravodajské komunity podepsali pod názor, že notebook měl „všechny klasické znaky ruské informační operace“, autenticita notebooku byla od té doby z více zdrojů ověřena.

Jordan poznamenal, že představitelé zpravodajských služeb se pod dopis podepsali kvůli tomu, aby pochybnost o autenticitě získala na důvěryhodnosti: „Očekáváme, že úředníci nebudou využívat svých titulů k ovlivňování voleb.“

Podle zprávy (pdf) podvýboru poslal Morell dopis 19. října 2020 s urgencí „spěchá“ komisi CIA, která se zabývá revidováním obsahu, a během několika hodin jej zveřejnil server Politico.

Jordan k tomu uvedl, že se dle informací podvýboru na shánění podpisů pod dopis podílela i dokonce ona revizní komise CIA.

Dodal, že Biden se choval, jako by jeho kampaň neměla se zveřejněním dopisu nic společného.

„Prezentoval to, jako by to bylo všechno přirozené. … Stalo se to prostě z dobroty srdce všech těch jednotlivců – chtěli to udělat, jako by v tom nebyla žádná politická motivace. A my víme, že to nebyla pravda.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“