Polsko předložilo minulý týden návrh vyhlášky na ochranu názvů potravin živočišného původu. Stalo se tak letos již třetí zemí Evropské unie, které se snaží legislativně ošetřit zneužívání pojmů jako „šunka“, „salám“ nebo „klobása“ producenty potravin z rostlinných alternativ. Uvedla to Potravinářská komora České republiky na svém webu foodnet.cz.
První zemí byla Francie, která návrh národních pravidel původně předložila už v červenci 2022, aby v srpnu 2023 provedla jeho revizi. Francouzský návrh je stále předmětem jednání.
Celostátní pravidla na ochranu názvů potravin (dokonce) přirozeného živočišného původu zavedla nedávno Itálie. Zákon, který prošel parlamentem 16. listopadu, zakazuje „produkci, prodej či dovoz kultivovaného masa“, tj. masa vyrobeného uměle v laboratořích.
Podle italské vlády bylo schválení zákona motivováno zdravotními důvody, hrozbou pro národní tradice a potřebou ochránit živočišný průmysl.
Polsko svůj návrh na ochranu názvosloví předložilo 5. prosince. Výrazy jako „šunka“, „klobása“, „salám“ „uzenina“ nebo „uzené maso“ budou v případě schválení návrhu zakázány u označování potravin rostlinného původu.
Polští politici tvrdí, že spotřebitelé mají tyto názvy spojené s potravinami živočišného původu. Návrh tak podle jeho autorů pomůže zajistit, že zájem spotřebitelů bude ochráněn a že budou schopni činit informovaná rozhodnutí o potravinách, které konzumují. Vyhláška by rovněž měla pomoci při ochraně trhu s masnými výrobky.