Dvě nové studie naznačují, že současná doporučení pro tento vitamín jsou možná příliš nízká, ale výzkumy ohledně jeho vlivu na výskyt srdečních onemocnění zůstávají rozporuplné.
Podle nového výzkumu mohou být současná doporučení pro dávkování vitamínu D nedostatečná, pokud jde o ochranu srdce.
Dvě nové studie společnosti Intermountain Health prezentované na vědeckém zasedání Americké kardiologické asociace v roce 2023 uvádějí, že současná doporučení týkající se této mikroživiny mohou být příliš nízká a mohou vést k vážným zdravotním následkům.
Jak vitamín D ovlivňuje srdce?
Vitamín D je často považován za sluneční vitamín, protože hlavním zdrojem této mikroživiny jsou sluneční paprsky. Nachází se také v potravinách, jako jsou například obohacené mléko a pomerančový džus, tučné ryby, houby a hovězí játra. Mezi výhody dostatečného příjmu vitamínu D patří snížení zánětů, ochrana před osteoporózou, zlepšení nervosvalové funkce a lepší funkce imunitního systému. Příliš nízký příjem vitamínu D ohrožuje jedince vznikem kostní slabosti a dalšími riziky.
Studie upozornily, že jedním z méně známých účinků vitamínu D je jeho přínos pro kardiovaskulární systém, a to pravděpodobně díky jeho protizánětlivým vlastnostem.
Vitamín D se váže na bílkovinu, která se zánětem pravděpodobněji vyčerpá. Výzkumy ukazují, že chronické srdeční selhání, zmítané zánětem, je často spojeno s nedostatkem vitamínu D a že velmi nízké hladiny tohoto vitamínu jsou podle American College of Cardiology spojeny s vyšším rizikem úmrtí u osob se srdečním selháním. Důkazy o úloze vitamínu D při vzniku srdečních onemocnění však stále nejsou jednoznačné.
Cílem první studie bylo zjistit více informací o optimálním dávkování, které by lidem pomohlo dosáhnout vhodné hladiny vitamínu D, a zjistit, zda tento mikroživinový prvek pomáhá předcházet kardiovaskulárním příhodám. Klinické studie se zúčastnilo 632 účastníků, kteří prodělali akutní koronární syndrom – neboli snížený průtok krve srdcem. Výzkumníci rozdělili účastníky do dvou skupin: jedna dostávala vitamín D jako intervenci a druhá dostávala standardní péči.
Účastníkům klinické studie v intervenční skupině s vitamínem D byly na základě jejich krevních testů stanoveny konkrétní hladiny tohoto mikroživinového prvku, které potřebovali.
Vědci poměrně rychle zjistili, že účastníci intervenční skupiny potřebují vysoké dávky vitamínu D, aby dosáhli 40 nanogramů na mililitr, což je základní optimální hladina pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Více než polovina účastníků potřebovala k dosažení optimální hladiny 5 000 až 8 000 mezinárodních jednotek (IU) vitamínu D.
V současné době je doporučená dávka vitamínu D (RDA) 600 IU, tedy asi 15 mikrogramů, pro dospělé do 70 let a 800 IU pro dospělé starší 70 let.
Vědci poznamenali, že dosažení terapeutických hladin vitamínu D vyžaduje čas. Méně než 65 % účastníků dosáhlo optimální hladiny po třech měsících a 25 % účastníků potřebovalo k dosažení optimální hladiny vitamínu D šestiměsíční intervenci s vysokým dávkováním.
Mohla by vyšší hladina vitamínu D zlepšit zdraví srdce?
Dalším cílem vědců je zjistit, zda by udržování vyšších hladin vitamínu D mohlo přispět ke zlepšení výsledků kardiovaskulárních onemocnění.
Předchozí výzkum financovaný Národním institutem zdraví (NIH) ukazuje, že u dospělých, kteří užívají denní doplňky vitamínu D ve střední nebo vysoké dávce alespoň 1 000 IU, se nesnižuje riziko infarktu, mrtvice nebo úmrtí v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami.
Ve skutečnosti 21 dalších randomizovaných studií týkajících se vitamínu D a kardiovaskulárních onemocnění neprokázalo jediný průkazný přínos doplňků vitamínu D a prevence srdečních onemocnění nebo mrtvice.
Vědci, jako například dr. JoAnn E. Mansonová, která je autorkou studie o vitamínu D a zdraví srdce, se domnívají, že důvodem, proč dospělí s vyšší hladinou vitamínu D méně často trpí kardiovaskulárními chorobami, jsou jejich cvičební návyky. Podle výsledků pozorování se lidé, kteří tráví více času venku a na slunci, více věnují fyzickým aktivitám, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému. Často mají také vyšší hladinu vitamínu D. Strava má pravděpodobně také pozitivní vliv na zdraví srdce, protože ryby a další potraviny s vysokým obsahem živin podporující zdraví srdce mají obvykle vyšší obsah vitamínu D.
NIH také varuje před konzumací příliš velkého množství vitamínu D a upozorňuje, že megadávky vyšší než 4 000 IU mohou vést k nežádoucím účinkům, včetně ledvinových kamenů a vysoké hladiny vápníku v krvi.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.