Mercura Wang

15. 3. 2024

Melanom je závažný typ rakoviny kůže, který vzniká nekontrolovatelným růstem a dělením kožních buněk. Přestože je méně častý než jiné typy rakoviny kůže, je melanom často považován za nejnebezpečnější, protože se s větší pravděpodobností rozšíří do dalších částí těla.

Lidé se světlou pletí jsou obecně vystaveni vyššímu riziku rakoviny kůže, protože jejich kůže obsahuje méně melaninu, který vytváří pigmentaci a poskytuje přirozenou ochranu před UV zářením.

Bylo zjištěno, že některé potraviny a živiny mají antimelanomové účinky, které mohou pomoci snížit riziko vzniku melanomu a zlepšit léčbu melanomu u postižených osob.

1. Probiotika mohou pomoci zmenšit nádory

Probiotika jsou živé mikroorganismy, jako jsou bakterie nebo kvasinky, které mají při dostatečné konzumaci řadu zdravotních výhod. Tyto dobré bakterie se běžně vyskytují ve fermentovaných potravinách, jako jsou jogurt, kefír, kimchi a kysané zelí, a také v doplňcích stravy. „Probiotika mohou pomoci udržet zdravou rovnováhu bakterií ve střevech, zlepšit trávení, posílit imunitní systém, a dokonce zmírnit některé stavy, jako je průjem a syndrom dráždivého tračníku,“ uvedl pro The Epoch Times dr. Jingduan Yang, zakladatel a lékařský ředitel Yang Institute of Integrative Medicine.

Podle nedávné studie publikované v časopise Cell může druh probiotika zvaný Lactobacillus reuteri pomáhat v boji proti nádorům u pacientů s melanomem podstupujících imunoterapii. Studie zjistila, že probiotikum může proniknout do nádorů melanomu, kde uvolňuje látku zvanou indol-3-aldehyd (I3A), která podporuje produkci proteinu, jenž pomáhá bojovat proti rakovině tím, že rozpoznává a ničí nádorové buňky.

Podle Yanga studie zjistila, že strava bohatá na tryptofan – probiotikum obsažené v potravinách, jako jsou sójové boby, kuřecí maso a vaječné bílky – může zlepšit zdraví střev a zvýšit schopnost probiotik bojovat s nádorem.

Yang zdůraznil, že studie nabízí důkazy o potenciálu I3A při zlepšování inhibitorů kontrolních bodů imunitního systému. Dodal, že jde o povzbudivou zprávu, protože léčba ICI, což je forma imunoterapie, prokázala účinnost při léčbě pokročilého melanomu. Ne všichni pacienti na ni však reagují. Díky posílení reakce imunitního systému na nádor může I3A obsažený v Lactobacillus reuteri pomoci většímu počtu pacientů reagovat na léčbu a zlepšit jejich šance na přežití.

2. Kurkumin může inhibovat růst rakovinných buněk

Bylo prokázáno, že kurkumin, chemická sloučenina, která dává kurkumě její charakteristickou žlutou barvu, má potenciální protirakovinné účinky proti rakovinným buňkám melanomu. Výzkum prokázal, že může inhibovat růst a metastazování melanomových buněk a stimulovat apoptózu, což je proces buněčné smrti. Vzhledem k rezistenci některých melanomových buněk vůči tradiční chemoterapii se zkoumá, zda kurkumin nenabízí nové možnosti léčby rakoviny.

3. Zázvor má protirakovinné vlastnosti

Zázvor má dlouhou historii používání jako koření a léčivá rostlina v čínské a indické kultuře. Studie prokázaly, že extrakt z čerstvého zázvoru má významné cytotoxické účinky – způsobuje poškození nebo smrt buněk – na amelanotický melanom, agresivní typ rakoviny kůže, tím, že vyvolává změny, jako je zmenšení buněk, jejich zakulacení a krvácení buněčné membrány (fáze apoptózy). Snížení životaschopnosti buněk je navíc úměrné podané dávce.

4. Konzumace červeného a zpracovaného masa je opačně spojena s rizikem vzniku melanomu

Ačkoli je konzumace červeného a zpracovaného masa spojena se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny, dvě prospektivní kohortové studie sledovaly více než 1 300 pacientů s melanomem. Studie zjistily, že konzumace červeného a zpracovaného masa je ve skutečnosti opačně spojena s rizikem vzniku melanomu.

Konkrétně u účastníků, kteří konzumovali největší množství červeného a zpracovaného masa, bylo riziko vzniku melanomu o 19 % nižší než u těch, kteří ho konzumovali nejméně.

5. Konzumace kávy je opačně spojena s rizikem vzniku melanomu

Podle jedné evropské studie s přibližně půl milionem účastníků a dobou sledování 15 let existuje opačná souvislost mezi konzumací kávy a rizikem vzniku melanomu – ovšem pouze u mužů. Výzkumníci zjistili, že kofein je nejpravděpodobnějším faktorem, který je příčinou této inverzní korelace, protože mezi konzumací kávy nebo čaje bez kofeinu a rizikem melanomu u mužů i žen nebyla zjištěna žádná významná souvislost.

6. Resveratrol může inhibovat růst melanomu

Přirozeně se vyskytující antioxidant s názvem Resveratrol, který se nachází v mnoha potravinách, včetně borůvek, arašídů a hroznů. Je obsažen také ve zpracovaných potravinách vyrobených z těchto surovin, jako je například červené víno.

V jedné francouzské studii bylo zjištěno, že resveratrol je schopen inhibovat určitou buněčnou linii melanomu. U myší s melanomem vedlo podávání resveratrolu v dávce 12,5 mg/kg ke snížení růstu melanomu. Oproti tomu prodloužení přežití myší o 32 % ve srovnání s myšmi, kterým resveratrol podáván nebyl. Tato zjištění podle autorů naznačují možnost využití resveratrolu jako samostatného léčiva nebo v kombinaci s jinými léčivy pro chemoterapii melanomu.

7. Příjem retinolu je spojen se snížením rizika vzniku melanomu

Retinol je forma vitaminu A a antioxidant, který se nachází v mnoha potravinách živočišného původu. Mezi zdroje patří játra, mléčné výrobky, ryby a vejce. Podle jedné metaanalýzy osmi studií případů a kontrol a dvou prospektivních studií byla u účastníků s nejvyšším příjmem retinolu o 20 % nižší pravděpodobnost vzniku melanomu než u účastníků s nejnižším příjmem.

Tato metaanalýza také zjistila, že zatímco příjem retinolu je významně spojen se sníženým rizikem melanomu, betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A, nevykazuje stejnou souvislost se sníženým rizikem melanomu.

8. Vitamin D inhibuje růst buněk melanomu

Vitamin D lze získat z některých potravin, jako jsou například ryby, játra, olej z tresčích jater, vaječné žloutky nebo džusy obohacené o vitamin D a mléko. Hlavním zdrojem vitaminu D je ale naše kůže vystavená slunečnímu záření. Některé výzkumy zjistily, že vitamin D má tendenci potlačovat růst některých typů melanomových buněk.

Kromě toho existuje spojení mezi nedostatkem vitaminu D a horší prognózou u pacientů s melanomem. Například v jedné studii pacienti s diagnostikovaným metastatickým melanomem ve 4. stádiu, kteří měli nedostatek vitaminu D a nemohli obnovit hladiny tohoto vitamínu do normálního rozmezí, měli výrazně vyšší riziko úmrtnosti specifické pro melanom.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times. Překlad byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.