Reinhard Werner

11. 4. 2024

Jedním z tajemství úspěchu společnosti Google je, že její vyhledávač byl vždy zdarma. To by se mohlo brzy změnit – přinejmenším jakmile se do vyhledávání zapojí jeho nástroj umělé inteligence. Důvodem jsou obrovské investice potřebné pro jeho vývoj.

Uživatelé prohlížeče Microsoft Edge si stále častěji stěžují, že stále více vyhledávání na výchozím webu Bing automaticky vede k odpovědi umělé inteligence (AI). Někteří uživatelé na sociálních sítích uvádějí, že se takto cítí protěžováni. Uživatelé Googlu by tento problém již brzy nemuseli mít: Jak píší Financial Times (FT), vyhledávání s podporou umělé inteligence se brzy stane placenou funkcí.

Běžné vyhledávání prostřednictvím vyhledávače bude i nadále bezplatné

Jak noviny uvádějí, takové vyhledávání s placenou funkcí se již technicky připravuje. O tom, zda bude skutečně využíváno, však zatím nebylo rozhodnuto. Koneckonců by to bylo poprvé v historii vyhledávacího gigantu, kdy by základní funkce byla zpoplatněna.

Používání běžného vyhledávače však zůstává v každém případě bezplatné. Mateřská společnost Googlu Alphabet je v této oblasti stále zdaleka světovou jedničkou. Jeho zpoplatnění by dalo konkurenci nebývalou příležitost prosadit se.

Google však již má kromě reklamy jako zdroj příjmů zpoplatněné služby. Zejména funkce Gemini s podporou umělé inteligence, které mimo jiné nahradily chatbota Barda, jsou často spojovány s placenými funkcemi.

Náklady na vývoj umělé inteligence jsou vysoké – dopad je obtížné posoudit

Důvodem rostoucího přijetí myšlenky zpoplatnění používání AI je na jedné straně to, že se jedná o nákladový faktor, který by neměl být podceňován. Na druhou stranu řadu souvisejících dynamik zatím nelze předvídat. Začíná to otázkou, jak kombinovat reklamu s funkcemi, jako je hlasový výstup jako forma odpovědi na dotaz.

V zásadě je však jakékoli školení umělé inteligence spojeno s obrovskými finančními výdaji. Serverové farmy, energie k tomu potřebná, pořizování dat, cloudové zdroje a personální náklady na vývoj odpovídajících nástrojů jsou tím rozsáhlejší, čím větší a ambicióznější je projekt.

Zároveň je často nemožné předpovědět, jakým směrem se bude dynamický vývoj umělé inteligence ubírat. Příležitost pro komplexní a převratné inovace tu je, ale na druhou stranu je možné racionalizovat vlastní pracovní místa nebo oblasti podnikání.

Mnohé z toho, co je již teoreticky možné, není v praxi proveditelné ani finančně únosné. Navíc zejména u nových technologií hrozí, že se stanou rychlým hype. V lepším případě se tak uvolní prostor pro kvalitativní růst.

ChatGPT se stává atraktivnější pro firemní zákazníky

Zdá se, že to je případ ChatGPT. Je pravda, že dynamický růst počtu uživatelů v prvních měsících se v průběhu loňského roku poněkud vyrovnal. Nyní však bot zřejmě vstupuje do fáze kvalitativního růstu.

Jen před několika dny společnost OpenAI oznámila, že počet uživatelů firemního účtu se od ledna zečtyřnásobil na 600 000. To je hlas důvěry, který společnost potřebovala poté, co počáteční nadšení ustoupilo jistému rozčarování.

Zatímco verze 3.5 bota, která byla poprvé k dispozici veřejnosti v listopadu 2022, měla tendenci halucinovat, o verzi 4.0 se brzy začalo říkat, že je pomalá a neinspirativní. Vylepšená verze se také ukázala být v některých oblastech neinformovaná a nepřesná.

Příklad ChatGPT ukazuje, že boti s umělou inteligencí mohou být využíváni jako užiteční asistenti v mnoha oblastech každodenního života. Přesto zůstává rizikem spoléhat se na výsledky tohoto nástroje bez dalšího ověření lidmi. To platí tím spíše pro aplikace AI v citlivých oblastech, jako je průmysl nebo zdravotnictví. Ochota k jejich využití v důsledku toho často selhává.

Umělá inteligence bude u některých profesí i nadále hrát menší roli

Do jaké míry bude AI výrazem bezprecedentního převratu nebo velkým zabijákem pracovních míst pro celou ekonomiku, zůstává otázkou. Jak už to tak bývá, pravda může ležet někde uprostřed. Některá odvětví zažijí v důsledku AI, digitalizace a robotizace komplexní strukturální změnu. Některých se to dotkne jen povrchně.

Umělá inteligence ve firmách přináší značné náklady na počáteční investice. Pro mnohé se proto ani nevyplatí zavádět automatizaci v širokém měřítku. Je nepravděpodobné, že by řemeslný podnik v malém městě usiloval o milionové půjčky, aby mohl obsluhovat své místní zákazníky pomocí obkladačských nebo střešních robotů.

Také kuchaři, lesníci, zemědělci, instalatéři a technici mechatronici motorových vozidel budou pravděpodobně nahraditelní umělou inteligencí nebo roboty jen v omezené míře. Čím více specializace, individuálního přizpůsobení se situaci a kreativních schopností řešit problémy bude zapotřebí, tím jistější je, že lidská účast bude i nadále nezbytná.

Tesla chce využít umělou inteligenci pro revoluční výrobní proces

V oblasti hromadné výroby však velké společnosti, jako je Tesla, již dělají velké skoky vpřed. Elon Musk chce s takzvaným unboxing systémem ve výrobě prorazit nový směr a optimalizovat práci na montážní lince rozdělením jednotlivých kroků.

Lineární výrobní proces má v podstatě ustoupit optimalizovanému a umělou inteligencí podporovanému modulárnímu procesu. Musk očekává, že to přinese nejen obrovské časové a finanční výhody. Předpokládá, že výrobní náklady budoucích sérií vozů Tesla by mohly klesnout až o polovinu.

Odborníci jsou skeptičtí. V Německu mají automobilky pochybnosti, zda by takové koncepty byly vůbec realizovatelné bez výrazné ztráty kvality. Nicméně i úspora pouhých 30 procent by odpovídala téměř jedenácti miliardám amerických dolarů.

Dopady umělé inteligence na hospodářství obecně a zejména na trh práce lze prozatím jen stěží odhadnout. Mění se stávající vztahy a přibývají nové. Plány společnosti Google zpoplatnit vyhledávání s podporou AI jsou zjevně výrazem snahy hrát na jistotu.

Článek původně vyšel na stránkách německé redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...