Radovan Dluhý

29. 2. 2024

Za podpory místopředsedy Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Toma Philippa se včera konal kulatý stůl s názvem „Umělá inteligence – výhoda pro české zdravotnictví“.

Kulatého stolu se zúčastnili zástupci z oboru, kteří již s uplatňováním umělé inteligence ve zdravotnictví mají zkušenosti, zástupce ministerstva zdravotnictví či ředitel VZP.

Umělá inteligence by mohla „odbřemenit“ lékaře od administrativy

V prvním příspěvku vystoupil doktor Tomáš Šebek, zakladatel firmy MED21 a člen online lékařské poradny ulekare.cz.

„Stejně tak jak jsme zkrotili oheň, tak nepochybně zkrotíme umělou inteligenci… V medicíně vidím spíše jenom přínosy,“ uvedl Šebek.

Podle Šebka umělá inteligence pomůže v medicíně s logistikou, administrativou a s různými daty, a tím umožní praktickým lékařům více se věnovat pacientům.

Obrovský nárůst umělé inteligence dle něj zaznamenají obory jako radiologie či oftalmologie a přispět má i k rychlému vývoji léků.

Šebek upozornil ale také na nedostatky umělé inteligence, když okomentoval gramatické chyby v jeho prezentaci, kterou si nechal zpracovat umělou inteligencí.

„Vidíte tam ty chyby, které generuje. Není schopna pracovat ani s běžnou angličtinou. Umělá inteligence má své trhliny. Ty se ale brzy zacelí,“ sdělil Šebek.

Nicméně, dle Šebka je umělá inteligence zde a nemá cenu s ní bojovat. Zmínil, že americký Úřad pro kontrolu a ochranu léčiv (FDA) již schválil kolem sedmi set programů umělé inteligence ve zdravotnictví. Programy umělé inteligence se začínají schvalovat i u nás.

Česko má několik úspěšných startupů

V dalších dvou příspěvcích vystoupili zakladatelé dvou českých startupů Lukáš Loun z firmy MAIA Labs a Matěj Misař z Carebotu.

Loun představil umělou inteligenci, která se propojí s běžným endoskopem používaným při vyšetření tlustého střeva. Umělá inteligence pak v reálném čase během vyšetření rozpozná nebezpečné polypy, které by lékař mohl přehlédnout, a které časem mohou stát za onkologickým onemocněním.

Umělá inteligence Carebotu je zase schopná během pár vteřin rozpoznat na rentgenových snímcích jakýkoli plicní nález. Podobný přístroj může být využit i v oboru mamografie. Podle Misaře tato technologie nemá za cíl nahradit lékaře a funguje pouze jako doporučující systém, neboť její výstupy nejsou vždy správné.

„Umělá inteligence tvoří lehce více falešně pozitivních nálezů,“ upřesnil.

Principy a zákony o pro využívání umělé inteligence

Vrchní ředitel pro legislativu a právo ministerstva zahraničí, Radek Policar, se věnoval regulačním opatřením.

„V této oblasti se toho poslední dobou hrozně moc děje a děje se to hodně rychle,“ sdělil Policar o regulačních snahách v různých částech světa a v rámci mezinárodních uskupení.

Za velmi uznávané standardy pro využívání umělé inteligence uvedl principy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi tyto principy patří:

  • podpora inkluzivního růstu, udržitelného rozvoje a blahobytu všech občanů
  • respektování lidských práv a dalších principů právního státu
  • transparentnost sdílení informací o umělé inteligenci
  • bezpečnost umělé inteligence
  • zodpovědnost organizací a firem za vývoj a zavádění umělé inteligence

Podle Policara k těm nejrelevantnějším zákonům pro ČR bude patřit Akt EU o umělé inteligenci, který by měl Evropský parlament schválit tento rok.

V této souvislosti považuje Evropský parlament za nepřijatelná rizika například kognitivní manipulaci s chováním lidí, přidělování sociálního kreditu nebo biometrické identifikační systémy v reálném čase a na dálku.

Pro pojišťovny jsou přínosy umělé inteligence neurčité

V diskuzi následující po řečnících vystoupil mimo jiné Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny, který hovořil o úhradové problematice zákroků umělé inteligence. Podle Kabátka umělá inteligence sice zvyšuje efektivitu a ekonomickou výkonnost poskytovatele, „nicméně se zatím těžce hledá průnik jednotlivých zájmů a přínosy umělé inteligence pro pojišťovny“.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.