Češi rádi navštěvují restaurační zařízení, ale s nižší frekvencí, než tomu bylo v minulosti, ukázal průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl uskutečněn v rámci projektu Pivo a hospody v české společnosti.
Dotázaní odpovídali na otázky spojené s návštěvou podniků, jako jsou klasické hospody, restaurace, kavárny a další.
„Kolik lidí navštěvuje restaurační zařízení, jak často a jaká mají v oblibě, je v projektu sledováno od roku 2004. Ačkoli za tak dlouhou dobu již bylo možno sledovat dílčí trendy, zásadní impuls těmto ukazatelům dalo období pandemie covidu-19. Pro tento výzkumný projekt štěstím v neutěšené situaci bylo, že dotazování probíhá pravidelně v prvních podzimních měsících, a že tudíž i v náročných dvou letech potýkání s covidem se výzkum nejen podařilo provést, ale navíc vždy v období rozvolnění opatření a relativního návratu k normálu,“ uvádí průzkum.
Podle jejich zjištění se počet lidí, kteří navštěvují různá restaurační zařízení, vrátil a dokonce mírně vzrostl nad hodnoty před pandemií.
Stále platí, že muži raději navštěvují pivnice a tradiční hospody, zatímco ženy dávají přednost spíše kavárnám a cukrárnám.
I když se celková návštěvnost zvýšila, frekvence návštěv se buď nijak významně nezměnila, nebo naopak v některých případech dokonce klesla. Jedná se převážně o „tradiční české hospody“.
Muži stále preferují spíše restaurace a hospody, ženy dávají přednost kavárnám.
Nejčastěji lidi do podniků vede setkávání se s přáteli a známými nebo si sem přijdou za zábavou. Tato možnost se v restauracích setkávat lidem nejvíce chyběla během covidové pandemie.
Někteří odpověděli, že se za covidu s přáteli setkávali v domácím prostředí, klubovnách nebo venku; podobná část jich také někdy porušila zákaz návštěv restaurací.