Některé muffiny jsou ve skutečnosti převlečené cupcaky, ale tyto muffiny jsou zdravé a nepřeslazené.
Na světě existují dva druhy muffinů: dortíky, které se tváří jako muffiny, a ty, které jsou vydatné, zdravé a ne příliš sladké. Kdykoli mám chuť na ty druhé, tyto snadné muffiny s jablečným pyré jsou mým tipem.
Ovesné muffiny s jablečným pyré mají díky směsi univerzální a celozrnné mouky a ovesných vloček svou vydatnost a jemnou, nadýchanou strukturu. Navíc jsou přirozeně oslazené (díky přidání javorového sirupu) a ochucené směsí hřejivého koření.
Klíčové ingredience muffinů s jablečným pyré
- Celozrnná mouka: Použití směsi 50/50 celozrnné a univerzální mouky dodá muffinům pevnější strukturu než při použití samotné univerzální mouky.
- Ovesné vločky: Díky malému množství vloček, které se přimíchá do těsta, získají muffiny zajímavou a zábavnou strukturu.
- Před pečením posypte muffiny větším množstvím ovesných vloček – vypadá to skvěle a ovesné vločky získají v troubě skvělou, křupavou chuť.
- Neslazené jablečné pyré: Přestože používáte neslazené jablečné pyré, má stále hodně přirozené sladkosti. Sladí muffiny a dodává jim vláčnost, takže mají měkkou a jemnou strukturu.
- Neutrální olej na vaření: Olej dodává tuk, který udržuje strukturu muffinů velmi jemnou.
- Javorový sirup: V tomto případě se hodí jakýkoli druh čistého javorového sirupu. Použití pouhé ½ šálku tohoto přírodního sladidla zajistí, že muffiny budou dostatečně sladké.
- Mletá skořice: Skořice je přirozeným partnerem jablečného pyré. Toto hřejivé koření zajistí, že budou mít zdravé muffiny dostatek chuti.
- Mletý kardamon: Kromě toho, že se toto mleté koření dobře doplňuje se skořicí, je opravdu skvělé i v kombinaci s jablky.
Co dělá přidání jablečného pyré s muffiny?
Přimíchání neslazeného jablečného pyré do těsta na muffiny má několik výhod.
- Muffiny jsou díky němu neuvěřitelně vláčné a křehké.
- Umožňuje snížit množství tuku v receptu a přitom získat mimořádně měkké a jemné muffiny. (Tento recept stále vyžaduje olej, ale v menším množství.)
- Také dodává muffinům sladkost (ano, i těm neslazeným), čímž snižuje množství potřebného sladidla.
Nejlepší typ jablečného pyré pro přípravu muffinů
Pro tyto muffiny je vhodné použít neslazené jablečné pyré – domácí nebo zakoupené v obchodě. Pokud plánujete použít domácí jablečné pyré, vybírejte takové, které není příliš řídké.
Tipy pro skladování a mražení
Muffiny vydrží až pět dní uložené ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Dají se také dobře zmrazit. Jen je nezapomeňte uložit do vzduchotěsné nádoby v mrazničce a vydrží až tři měsíce. Pro konzumaci je stačí předem rozmrazit při pokojové teplotě.
Muffiny s jablečným pyré
Na 12 muffinů
Papírové košíčky na muffiny nebo sprej na vaření
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- ½ šálku a 2 polévkové lžíce ovesných vloček, rozdělených na části
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 velká vejce
- 1 šálek neslazeného jablečného pyré
- ⅓ šálku řepkového nebo rostlinného oleje nebo jeho alternativy
- ½ šálku javorového sirupu
- ¼ šálku obyčejného nebo neslazeného nemléčného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ čajové lžičky soli
1. Postavte doprostřed trouby mřížku a vyhřejte ji na 190 °C. Standardní formu na muffiny s 12 muffiny vyložte papírovými vložkami nebo ji potřete sprejem na vaření.
2. Do středně velké mísy dejte 1 šálek univerzální mouky, 1 šálek celozrnné mouky, ½ šálku ovesných vloček, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky mletého kardamomu a ½ lžičky jedlé sody a prošlehejte je.
3. Do velké mísy dejte 2 velká vejce, 1 šálek neslazeného jablečného pyré, ⅓ šálku řepkového nebo rostlinného oleje, ½ šálku javorového sirupu, ¼ šálku mléka, 2 lžičky vanilkového extraktu a ½ lžičky soli a prošlehejte. Přidejte moučnou směs a pružnou stěrkou ji míchejte tak dlouho, dokud nezůstanou žádné stopy suché mouky.
4. Těsto rovnoměrně rozdělte do jamek na muffiny (asi ⅓ šálku na jamku), budou asi ze ¾ plné. Posypte zbývajícími 2 lžícemi ovesných vloček (asi ½ lžičky na muffin).
5. Pečte, dokud není povrch zlatavě hnědý a dokud není zkušební špejle zapíchnutá do středu muffinu čistá, 18 až 22 minut. Nechte pět minut vychladnout ve formě. Pokud nepoužíváte papírové košíčky, přejeďte kolem každého muffinu tenkým nožem, aby se uvolnil. Před podáváním přeneste muffiny na drátěnou mřížku a nechte je alespoň 15 minut vychladnout.