26. 4. 2025

Brunch je ideální volbou pro všechny, kteří si myslí, že vejce, frittata, quiche nebo francouzský toast nepatří jen k ranním hodinám.

Pokud nacházíte zalíbení v kuchyni a jarní dny plné slunce a oslav berete jako příležitost ukázat své kulinářské dovednosti, pak je brunch právě pro vás.

Patříme mezi tyto nadšence a v posledních týdnech jsme si schovávali nové recepty z aktuálních kuchařek právě pro takové chvíle. Protože víme, že času ani rozpočtu často nebývá nazbyt, sestavili jsme poměrně jednoduché menu s pestrou nabídkou surovin – tak, aby kuchaři mohli své hosty ohromit, aniž by přišli na mizinu.

Začněte svěžím tónem díky rychlému a jednoduchému Salty Citrus Salad z nové knihy Last-Minute Brunch Party od Amelie Wasilievové – ideálním předkrmem, který udá ráz celému dni. (Poznámku si ale děláme i u jejích receptů na francouzský toast se slaninou a na pečené šunkovo-sýrové koláčky.)

Když to rozpočet dovolí, rádi přinášíme na stůl uzeného lososa – a v knize Warm Your Bones od Vanessy Sederové jsme objevili recept na křupavý bramborový koláč s uzenou rybou, crème fraîche a bylinkami, který je pro to jako stvořený. Kůrka z pečených plátků brambor je bezlepková a rybu či bylinky si můžete upravit podle chuti.

V duchu jednoduchosti přináší inspiraci také kniha Easy Everyday od Jessicy Merchantové, která doporučuje zrychlit přípravu quiche pomocí listového těsta – a navíc přidává nový recept na snídaňové brambory, tentokrát ze sladkých brambor.

Na straně jednoduchých jídel, která jsou vhodná na cesty i pro děti, najdeme v knize Love Gluten-Free od Megan McKennové zeleninové „vaječné muffiny“ – další bezlepkovou alternativu.

Mnoho receptů na brunch počítá s vejci, která si stále drží vyšší cenu. Cenově dostupnější variantu může představovat vaječný náhradník – chuťově nerozeznatelný. Ale vzhledem k tomu, že vejce v pokrmech jako quiche nebo francouzský toast vystačí na více porcí, mohou být i přesto ekonomickou volbou pro větší skupinu hostů.

Slaný citrusový salát

4 porce

Tento salát rozhodně není obyčejný ovocný salát – skvěle doplní každý brunch, ale obstojí i jako samostatný pokrm. Použijte jakýkoli dostupný citrus, výsledek bude vždy působivý na pohled i na chuť. Z knihy Last-Minute Brunch Party od Amelie Wasilievové (Hardie Grant, 2025)

Na salát:

  • 3 pomeranče
  • 2 krvavé pomeranče
  • 1 červený grep
  • 2 klementinky
  • 120 g sýra ricotta salata nebo halloumi
  • 1/4 hrnku pražených lískových oříšků, nasekaných
  • mikrobylinky na ozdobu (volitelné)

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrusové šťávy (z odstřižených kousků ovoce)
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1/2 lžíce hořčice Dijon
  • 1 1/2 lžičky medu
  • špetka vločkové mořské soli a černého pepře

Odřízněte oba konce každého citrusového plodu, pak z těla ovoce opatrně okrájejte slupku pomocí zoubkovaného nebo špičatého nože. Dužinu nakrájejte na kolečka tak, aby jádřinec zůstal uprostřed a každý plátek měl tvar květu. Větší kolečka překrojte na poloviny nebo čtvrtiny a rozložte je na velký plochý talíř. Šťávu si uschovejte a zbytky slupky s dužinou lehce vymačkejte.

V malé misce promíchejte suroviny na zálivku a dobře prošlehejte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Při servírování nastrouhejte sýr najemno a štědře jím posypte ovoce. Přidejte nasekané oříšky, přelijte zálivkou a případně dozdobte zelenými výhonky.

Křupavý bramborový koláč s uzenou rybou a bylinkami

4 porce

Pokud hledáte působivou, bezlepkovou snídaňovou nebo brunchovou variantu, už nemusíte dál. Základ tohoto křupavého pečeného „koláče“ tvoří velmi tenké plátky brambor, pečené s bylinkami a olivovým olejem dozlatova a dokřupava, poté doplněné kopečky crème fraîche, kapary, citronovou kůrou, čerstvými bylinkami a vydatnými kousky uzeného pstruha nebo lososa. Výborně poslouží i jako lehká večeře s přílohovým salátem. Z knihy Warm Your Bones: Cozy Recipes for Chilly Days and Winter Nights od Vanessy Sederové (Union Square & Co., 2024)

Ingredience:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
  • cca 1,25–1,35 kg brambor typu russet (asi 3 velké), omyté a oloupané
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu, rozdělené
  • 3 lžičky nasekané čerstvé šalvěje, rozdělené
  • 110 g uzeného pstruha nebo lososa, nakrájeného na kousky o velikosti cca 5 cm
  • 1/2 hrnku crème fraîche
  • 1 lžíce naložených kapar, okapaných
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 hrnku čerstvých bylinek (např. petržel, estragon, kerblík, kopr, fenyklová nať, tymián nebo směs)

Postup:

Předehřejte troubu na 230 °C. Plech vyložte pečicím papírem a pokapejte ho 2 lžícemi olivového oleje.

Brambory nakrájejte napříč na plátky silné přibližně 3 mm. Na připravený plech vyskládejte plátky do kruhu o průměru asi 25 cm tak, aby se částečně překrývaly. Pokračujte ve spirálovitém vrstvení směrem ke středu, až vytvoříte plný kruh. Posypte 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře, 1 lžičkou rozmarýnu a 1 lžičkou šalvěje. Tento postup zopakujte ještě dvakrát, aby koláč měl tři vrstvy. Navrch pokapejte zbylým olivovým olejem. Přikryjte koláč pečicím papírem a zatěžkejte ho litinovou pánví nebo jinou těžkou, tepelně odolnou nádobou.

Pečte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou a povrch nezačne zlátnout. Sejměte pánev i vrchní papír a pečte dalších 15–20 minut, dokud není koláč po celém povrchu zlatavý a křupavý. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Poté ho i s papírem přesuňte na velké prkénko.

Povrch koláče ozdobte kousky uzené ryby, crème fraîche, kapary, citronovou kůrou a čerstvými bylinkami. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Nakrájejte na klínky a podávejte ihned.

Nejsnazší elegantní quiche z listového těsta

4 až 8 porcí

Z knihy Easy Everyday od Jessicy Merchantové, která k receptu poznamenává:
„Použít listové těsto pro velký quiche na plechu je jeden z mých nejoblíbenějších triků. Je to skvělý způsob, jak nasytit víc lidí, a zároveň výsledek vypadá opravdu působivě. A ta chuť – máslová a křehká – je prostě úžasná. Navíc si ho můžete připravit předem a nakrájet na porce jako rychlou snídani na celý týden. Jasně, listové těsto nikdy nechutná tak skvěle jako čerstvě vytažené z trouby a trochu ztratí svou křupavost, ale zbytkům i tak dávám poctivou jedničku s minus.“ (Rodale Books, 2025)

Ingredience:

  • 6 plátků slaniny, nasekaných
  • 450 g chřestu, rozděleného na třetiny
  • košer sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 plát listového těsta (rozmražený, pokud byl mražený)
  • 8 velkých vajec
  • 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku čerstvě strouhaného bílého čedaru
  • 1/2 hrnku čerstvě strouhaného sýru Gruyère
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 hrnku nasekaných čerstvých bylinek (např. petržel, tymián, pažitka) + trochu navrch při podávání

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C.

Na pánvi na středně nízkém ohni opečte slaninu, dokud nepustí tuk a není křupavá (6–8 minut). Vyndejte ji děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce.

Do stejné pánve přidejte chřest, špetku soli a pepře. Restujte asi 5 minut – jen do mírného změknutí. Poté ho rovněž vyjměte a přesuňte ke slanině.

Listové těsto rozprostřete na plech o rozměrech 23 × 33 cm. Okraje mohou mírně přesahovat po stranách. Celý povrch propíchejte vidličkou, aby se těsto při pečení nenafouklo.

V míse prošlehejte vejce, smetanu, sýry, česnek a bylinky. Osolte, opepřete a přidejte slaninu i chřest. Směs nalijte na těsto.

Pečte 25–30 minut, dokud střed nebude pevný a okraje těsta dozlatova. Nechte mírně zchladnout, posypte zbylými bylinkami, nakrájejte na osm čtverců a podávejte.

Slané koláčky se šunkou a čedarem

4 až 6 porcí

Tyto slané scones jsou syté, výživné a ideální na brunchový piknik. Místo šunky lze použít i opečenou slaninu nebo klobásu, případně čerstvé bylinky pro vegetariánskou verzi. Z knihy Last-Minute Brunch Party od Amelie Wasilievové (Hardie Grant, 2025)

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky + trochu navíc na podsypání
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 1 lžíce jemného cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 8 lžic (1 kostka) studeného nesoleného másla, nakrájeného na malé kostky
  • 1 hrnek nastrouhaného vyzrálého čedaru
  • cca 125 g šunky, najemno nakrájené
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • 3/4 hrnku podmáslí + trochu navíc na potření

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.

Ve velké míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, sůl a česnek. Přidejte kostky studeného másla a rychle je prsty promněte s moukou, až směs získá drobivou, písčitou konzistenci. Vmíchejte čedar, šunku a pažitku – nejlépe vidličkou. Přilijte podmáslí a spojte vše do hrubého těsta. Těsto nepřepracujte – koláčky by pak byly tuhé.

Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a opatrně propracujte, až se spojí a bude poddajné. Je-li příliš vlhké, přidejte trochu mouky, pokud je suché, pár kapek podmáslí.

Z těsta vytvarujte placku o průměru cca 20 cm, přeneste ji na připravený plech a ostrým nožem nebo stěrkou rozdělte na 8 stejných trojúhelníků.

Plech uložte na 10 minut do lednice – koláčky pak budou vyšší a křehčí.

Vrchní stranu koláčků potřete podmáslím a pečte 15 minut, nebo dokud nezezlátnou. Nechte je mírně vychladnout na plechu a podávejte ještě teplé s máslem.

Tip na předpřípravu:

Těsto si můžete připravit večer předem – vytvarujte a přikryté uložte do lednice. Ráno je stačí potřít podmáslím a dát rovnou do předehřáté trouby.

Vaječné muffiny se špenátem a fetou

10 muffinů

Tyto neodolatelné a dětmi oblíbené muffiny skvěle poslouží jako předkrm nebo součást bohatšího brunche. Neobsahují žádnou mouku – jen jemně nakrájenou zeleninu ve vaječné směsi, se sýrem feta, karamelizovanou cibulkou a vlašskými ořechy navrchu. Z knihy Love Gluten Free od Megan McKennové (Hamlyn, 2025).

Ingredience:

  • olivový olej (na vymazání a smažení)
  • 8 vajec
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli ve vločkách + trochu navíc na dochucení
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře + navíc na dochucení
  • 1 hrnek (cca 30 g) čerstvého špenátu, jemně nasekaného
  • 2 velká rajčata, jemně nasekaná
  • 1/2 hrnku (cca 100 g) sýru feta, rozdrobeného
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce drcených vlašských ořechů

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte 10 důlků ve formě na muffiny olivovým olejem.

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte česnek, sůl a pepř a dobře prošlehejte. Vmíchejte nasekaný špenát a rajčata.

Směs rozdělte do připravené formy a navrch každého muffinu nasypte trochu sýru feta. Pečte přibližně 10 minut.

Mezitím si na malé pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte cibuli a několik minut ji opékejte, dokud nebude sklovitá. Poté stáhněte plamen, přisypte třtinový cukr, dochuťte solí a pepřem a nechte na mírném ohni pozvolna karamelizovat, asi 10 minut.

Jakmile jsou muffiny hotové, vyjměte je z formy. Každý muffin ozdobte lžičkou karamelizované cibule a posypte drcenými vlašskými ořechy. Podávejte ihned.

Zapečený francouzský toast se slaninou

6 až 8 porcí

Francouzský toast je jedním z mých nejoblíbenějších brunchových jídel. Tato zapékaná verze nabízí vše, co na klasickém toastu milujeme – a navíc se mnohem snáz připravuje pro větší skupinu, protože jednotlivé plátky není třeba smažit. Můžete si ho připravit už večer předem a druhý den jen upéct. Pro sladkou variantu použijte místo slaniny směs čerstvého ovoce nebo bobulovin a mletou skořici. Z knihy Last-Minute Brunch Party od Amelie Wasilievové (Hardie Grant, 2025)

Ingredience:

  • 1 lžíce másla (na vymazání)
  • 1 bochník briošky nebo chleba challah (cca 450 g), nakrájený na silnější plátky
  • 450 g plátků slaniny, nakrájených na menší kousky
  • 6 vajec
  • 1/4 hrnku světlého třtinového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu + extra na servírování
  • 1 a 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

Postup:

Zapékací mísu o rozměrech 23 × 33 cm (např. litinový pekáč) vymažte máslem. Plátky briošky rozpulte a rovnoměrně je naskládejte do připravené formy. Odložte stranou.

Na velké pánvi na středním plameni opečte slaninu dozlatova (8–10 minut), občas promíchejte, aby se opékala rovnoměrně.

Ve větší míse prošlehejte vejce, třtinový cukr, javorový sirup, mléko a smetanu. Tuto směs nalijte rovnoměrně na pečivo v pekáči a plátky otočte, aby se dobře nasákly z obou stran. Navrch rozprostřete opečenou slaninu. V tomto bodě můžete pekáč přikrýt a uložit do lednice – přes noc nebo do doby, kdy budete chtít zapékat.

Když budete připraveni k pečení, předehřejte troubu na 175 °C a pečte 45–50 minut. Po 30 minutách pečení zkontrolujte – pokud vršek a okraje příliš tmavnou, přikryjte je alobalem. Po upečení nechte pokrm 5–10 minut odstát a poté podávejte s extra javorovým sirupem.

Sladké brambory na pánvi se slaninou a rozmarýnem

4 porce

Nikdy nepodceňujte sílu dokonale opečených brambor ke snídani – zvlášť když jsou se slaninou a voňavým rozmarýnem. A úplně nejlepší je to všechno dohromady ve sladkých bramborách. Tento recept splňuje všechna očekávání pro dokonalou snídaňovou přílohu. Zbytky lze uchovat v lednici 2 až 3 dny.
Z knihy Easy Everyday od Jessicy Merchantové (Rodale Books, 2025)

Ingredience:

  • 6 plátků slaniny
  • 4 sladké brambory (batáty), oloupané a nakrájené na kostky o velikosti cca 2,5 cm
  • košer sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu

Postup:

Na velké litinové pánvi zahřejte na středně nízkém ohni slaninu a opékejte ji 6–8 minut, dokud se nevypeče tuk a slanina nebude křupavá. Poté ji děrovanou lžící vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.

Zvyšte teplotu na střední a do výpeku přidejte nakrájené sladké brambory, osolte a opepřete. Promíchejte, aby se brambory obalily ve slaninovém tuku, a rozprostřete je na pánvi pokud možno v jedné vrstvě. Opékejte asi 8 minut, dokud spodní strana nezezlátne a nezíská křupavou kůrku. Poté brambory otočte a opečte z další strany – dalších 8 až 10 minut. Tento postup opakujte, dokud nejsou brambory zlatavé a měkké.

Asi 2–3 minuty před dopečením přimíchejte nasekaný rozmarýn. Nakonec přidejte zpět slaninu a promíchejte. Podávejte ihned.

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Zdražování kvůli emisním povolenkám se u dřeva a pelet nechystá, ujišťují lidé z oboru

Cena nové generace povolenek hned při prvním obchodování vystřelila z předpokládaných 45 na 77 eur. Domácnostem topícím plynem či uhlím se takto můžou výrazně zvýšit náklady. Dřeva se ale povolenky nedotknou, potvrdili pro Epoch Times odborníci.

Miroslav Kala
Dotace a jejich nárokovost oslabují Evropu. Musíme investovat smysluplně, burcuje šéf NKÚ

Nárokové chování a dotační ekonomika podle šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu oslabují Evropu. Shodl se na tom i se svým německým protějškem. Jaká tedy nabízí východiska, a co by se podle něho mělo změnit?

První náznaky migrační dohody EU s Afrikou a jak funguje „nábor“ na sociálních sítích

Nemám rád konspirování. Ale musím upozornit na riziko vyplývající z kombinace paktů pro migraci a pro středomoří: jejich souběh může v jedné, či dvou generacích zcela proměnit Evropu.

Brusel, Belgie – 3. listopadu 2022: Evropské vlajky před budovou sídla Evropské komise v Bruselu.
Desítky milionů eur ročně: Jak si EU vybudovala vlastní mediální aparát

Evropská unie investuje ročně desítky milionů eur do vybraných médií. Kritici varují před netransparentností a ovlivňováním veřejného diskurzu.

Zaměstnanci velkých závodů v Německu bijí na poplach. Chtějí změnu v zelených politikách

Ostrý dopis předních členů závodních rad obsahuje vážná obvinění vůči politikům – zejména v oblasti energetické politiky.

Odhalení se nekoná. Seznam Epsteinových klientů podle amerických úřadů neexistuje

Slibovaný seznam klientů sexuálního delikventa Epsteina neexistuje, vychází ze zprávy, kterou 7. července vydalo americké Ministerstvo spravedlnosti společně s FBI.

Trump: USA se dohodly s NATO na dodávkách zbraní Ukrajině

Trump uvedl, že uzavřel novou dohodu s NATO, podle níž budou Spojené státy dodávat zbraně Ukrajině v jejím pokračujícím konfliktu s Ruskem. Tyto zbraně by měla uhradit aliance. Dodal, že v pondělí učiní zásadní prohlášení ohledně Ruska.

Jak beta-glukan pomáhá chytřejší imunitní odpovědi

Silný imunitní systém sám o sobě nestačí – musí být také chytrý. Beta-glukan, přírodní sloučenina obsažená v potravinách jako jsou oves a houby, pomáhá imunitnímu systému reagovat přesněji a snižuje škody způsobené přehnanou reakcí, například zánětem.

Prochazky Umenim
Virtuosky rozeznějí „místo, kde se zázraky dějí potichu“. Koncert ve Skokách u Žlutic

„Tentokrát nás náš program zavede na posvátné území. Jedná se o nádhernou barokní stavbu – poutní místo, které již po staletí láká k navštívení díky své zajímavé historii a zázrakům,“ říká zakladatelka festivalu Procházka uměním.