Barbara Danza

8. 9. 2019

V architektuře existuje jistý pojem zvaný klenák. Jde o středový kámen umístěný na vrcholu klenby. Na kvalitě tohoto klenáku závisí síla celé klenby. Bez něho by se klenba rozpadla.

Co se týče návyků, některé z nich mohou být pro náš život také takovými klenáky. Odborník na návyky a autor knihy „Síla zvyku: Proč v životě a byznysu děláme to, co děláme“, Charles Duhigg, uvádí, že nemusíte změnit každičký návyk, abyste dosáhli velkých změn v životě.

Stačí najít klíčové denní rituály, zaměřit se na ně, a díky tomu dosáhnout úspěchů i v dalších oblastech života. Jaké tedy jsou návyky, které tvoří základ všeho?

Cvičení

Pravidelné cvičení často vede ke zlepšení životního stylu. (maxpixel.net)

Cvičení se běžně považuje za klíčový návyk. James Clear, který je autorem knihy „Atomové návyky“, o tom na své webové stránce hovoří následovně: „Začal jsem si všímat něčeho zvláštního. Když jsem cvičil, chtěl jsem líp jíst. I když jsem se mohl odměnit čokoládou nebo zmrzlinou, měl jsem chuť na opravdové, zdravé jídlo.“

Cvičení podle něj vedlo také k lepšímu spánku a zvýšené produktivitě v bdělém stavu. „Hlavně tak hodinu nebo dvě po cvičení mi přišlo, že uvažuji jasněji a že při psaní se líp vyjadřuji. Myšlenky přicházely snadno,“ uvádí Clear.

Tady se ukazuje, že cvičení opravdu je zásadním návykem, který má navíc pozitivní dopad na další oblasti života.

Meditace

Řada lidí označuje za zásadní rituál svého dne meditaci. Podle výzkumů má meditace značný dopad na duševní i fyzické zdraví člověka včetně lepšího spánku, pomalého stárnutí mozku, snížení rizika infarktu a srdečních chorob nebo většího pocitu štěstí.

Stlaní postele

https://pixabay.com/photos/bedroom-bed-desk-house-home-1078890/
Ustlaná postel je první malé vítězství dne. (Pixabay)

„Když chcete změnit svět, začněte si stlát postel.“ Tak začíná dnes už legendární proslov admirála americké armády Williama H. McRavena, který se před pár lety stal virálním hitem internetu.

Admirál McRaven v proslovu rozebírá, jak tak jednoduchý krok, jakým stlaní postele je, ovlivní celý den člověka, ne-li celý jeho život. Jde totiž o první malé vítězství daného dne. Ustlaná postel přináší „malý pocit hrdosti“, říká vojenský hodnostář, a inspiruje k dělání „velkých věcí“.

„A i kdybyste náhodnou měli mizerný den, aspoň se vrátíte domů k ustlané posteli,“ dodává McRaven. Takže nemáte co ztratit.

Jíst s rodinou

Společný čas u stolu rodinu stmeluje. (volné dílo, National Cancer Institute)

Některé věci, které kdysi bývaly naprosto běžné, jsou dnes raritou a výjimkou nejsou ani společný oběd nebo večeře s rodinou. Uspěchaný životní styl a moderní technologie způsobily, že si každý v rychlosti zhltne svou porci o samotě, ve společnosti televize, mobilu nebo počítače.

Nezisková organizace Projekt večeře s rodinou (The Family Dinner Project) poznamenává, že společná konzumace jídla přináší dětem důležité benefity, například lepší výsledky ve škole, větší psychickou odolnost a sebeúctu.

„Kromě toho má rodinné jídlo vazby na nižší míru užívání návykových látek, těhotenství náctiletých, poruchy stravování a deprese,“ uvádí neziskovka.

V některých kulturách, například v Itálii, je společný čas u stolu důležitou událostí dne, které by se měl zúčastnit každý člen rodiny. Probírá se, co se v průběhu dne komu stalo, jak se dětem daří ve škole a podobně.

Trávit spolu čas při jídle prohlubuje sounáležitost v rodině, zpravidla také nabízí lepší jídelníček v podobě čerstvých pokrmů a udržuje pravidelnost stravovacího režimu. Co může být lepšího, než si sednout po vyčerpávajícím dnu ke stolu a podělit se se svými blízkými o dobré jídlo a zážitky dne?

A jak je to u vás? Jaké návyky byste chtěli v životě zlepšit vy? Dokážete najít aspoň jeden návyk, který by se odrazil i jinde?

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."