Robert Jay Watson

6. 12. 2019

Pro lidi žijící v lese mrakodrapů, jako je Manhattan, vidět otevřené nebe není zrovna často součástí každodenního života. Proto přišel brooklynský umělec Richard Clarkson se stínítkem nazvaném ,,Mrak”, které má přinést kus nebeské krásy každému, kdo si ji chce užít, přímo domů.

Sám sebe označuje jako umělce „jehož díla jsou inspirována nebesy“. Jeho návrhy, od nábytku po světla, se všechny odvolávají na nebesa a prostory s názvy jako „Souhvězdí”, „Déšť”, nebo „Zeměkoule”.

Ohledně nového stínítka se Clarkson nespokojil s pouhým použitím tvaru nebo formy mraku, ale kreativně používá technologii, díky níž dokáže poskytnout uživatelům stínítka celou škálu mraků a počasí, aniž by uvnitř nich skutečně tekla voda. Jak to dělá?

Základním modelem „Cloud Shade“ společnosti Clarkson je skořepina z polyesterové tkaniny, potažená akrylem, omotaná kolem svítidla. Pomocí komplikovaných bílých záhybů tyto lampy připomínají nafouklé kupovité mraky, které byste za normálních okolností mohli vidět při pohledu z okna, pokud byste nežili v husté zástavbě.

Světlo uvnitř lze umístit do stmívače, aby poskytovalo různé úrovně jasu, jež by odpovídaly denní nebo noční obloze. Při použití většího množství zavěšených stínítek můžete dosáhnout ztvárnění poklidné mračné scenérie.

„Cloud Shade” vypadá možná nejrealističtěji, když je zavěšen na strop, ale jeho konstrukce mu umožňuje fungovat i jako stojací lampa nebo ho lze umístit na stůl.

Pro lidi, kteří dávají přednost proměnlivosti bouřkových mraků, vzal Clarkson základní design a zabudoval do něj inteligentní technologii. Díky tomu má jeho lampička celou řadu dalších funkcí.

Tato verze mraku může napodobovat přírodní jevy nastavením „hromu“ prostřednictvím předem nahraných zvukových klipů, které lze aktivovat pomocí smartphonu, a „blesků“, díky kterému světla uvnitř vytvářejí realistické blikající efekty.

Snad nejúžasnějším členem celé rodiny mrakových stínů je „Floating Cloud“, část projektu Making Weather, spolupráce mezi Clarksonovým studiem a odborníky na levitaci Crealev.

Pomocí senzorů a magnetické základny se mrak dokáže vznášet pár centimetrů nad stolem, a přitom vykonávat všechny atmosférické funkce ostatních Clarksonových mraků. Schopnost hrát zvuk „hromu“ a vytvářet „blesky“ je umocněna pohledem na mračnou lampičku doslova vznášející se ve vzduchu.

Žádné dva mraky na obloze nemají nikdy úplně stejný tvar nebo strukturu, a proto také umělci vyrábějí každý „Cloud Shade” ručně, takže každý z nich je jedinečný – stejně jako by měl mrak být.

Je také možné, že tento rodák z Nového Zélandu, který často létá mezi Brooklynem a svojí domovinou, získal inspiraci při pozorování oblaků během dlouhých cest strávených pohledem z okna letadla.

Z originálního článku The Epoch Times New York přeložila M. S. Článek byl redakčně zkrácen.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“