VISION TIMES

17. 12. 2019

Aby unikly perzekuci čínského režimu v Tibetu, vycestovaly v minulosti do Indie tisíce Tibeťanů. Dnes se jejich migrace zastavila. Ne snad, že by si Tibeťané nepřáli hranice překračovat, za zastavením migrace stojí spíše Peking, který vybudoval rozsáhlý vysoce technicky vyspělý monitorovací systém, který sleduje dění v Tibetu. Sledování probíhá doslova na každém kroku a vytváří tak formu budící dojem „digitálního vězení“.

Digitální vězení

Podle odhadů žije dnes v exilu asi 150 000 Tibeťanů. Většina z nich nalezla nový domov v Indii, zatímco někteří se usadili v USA, Kanadě či Evropě. Ještě v roce 2007 přijala Indie téměř 3 000 tibetských uprchlíků. O deset let později v roce 2017 se jejich počet snížil na pouhých 80.

Za sníženou migrací je podle některých pozorovatelů signálem, že Čína uspěla ve zřízení rozšířeného systému dohledu, který omezuje jakoukoli šanci Tibeťanů na útěk ze země.

peking
Peking utrácí za bezpečnost a dohled v Tibetu více než 500 amerických dolarů na osobu. (Screenshot / YouTube)

Tibet je jedním z nejzabezpečenějších regionů v Číně. Peking utrácí za bezpečnost a dohled v Tibetu více než 500 amerických dolarů na osobu. To je více, než vláda vynakládá za dohled nad ujgurskými muslimy v provincii Sin-ťiang.

Několik měst v Tibetu nyní pokrývá na tisíce kamer CCTV včetně kontrolních stanovišť, které čínským úřadům umožňují neustálé sledování obyvatel měst a kontrolovat, kdo do měst vchází a kdo z nich vychází.

V regionu již pracuje 12 000 bezpečnostních úředníků, které Peking posílil dalšími 21 000 lidmi, které do oblasti vyslal, za účelem sledování místního obyvatelstva. Ve městech jsou policejní stanice rozmístěny ve vzdálenosti každých 160–320 metrů.

Kromě sledování úřady také shromažďují vzorky DNA Tibeťanů, jež se podle některých expertů mohou využívat jako vodítko k vybudování biosledovačů, díky čemuž může dojít k podrobné identifikaci jednotlivců.

Tibetská hranice je v současné době neustále monitorována radarem, UAV a akustickými monitorovacími zařízeními, což lidem téměř znemožňuje překročit hranici mezi Tibetem a Nepálem či Indií.

Čína nedávno v Tibetu zavedla systém sledování vozidel, který identifikuje řidiče a sleduje jejich biometrické informace. „Pokud řidič neodpovídá vozidlu, auto odstavíme, pokáráme a potrestáme řidiče, který si auto ilegálně pronajal. Jsou-li okolnosti vážné, požádáme řidiče, aby okamžitě přestal vůz řídit nebo ukončil smlouvu,“ uvedl v prohlášení Cchuej Šao-jou, viceprezident místní dopravní společnosti.

Návštěva amerického velvyslance

Po nedávné návštěvě Tibetu vznesl americký velvyslanec Terry Branstad obavy ohledně práv lidí žijících v regionu. Kritizoval diskriminační politiku čínského režimu, která cizincům zabraňuje vstoupit do autonomního regionu. Branstad se dále obrátil na čínské úřady s žádostí, aby respektovaly náboženské cítění tibetských buddhistů a přestaly je pronásledovat.

Chinese Buddhism
Branstad se dále obrátil na čínské úřady s žádostí, aby respektovaly náboženské cítění tibetských buddhistů a přestaly je pronásledovat. (Screenshot/YouTube)

„[Terry] vyjádřil obavy ohledně zasahování čínské vlády do svobod tibetských buddhistů organizovat a praktikovat své náboženství… Vyzval čínskou vládu, aby bezodkladně zahájila věcný dialog s dalajlamou nebo jeho zástupci s cílem nalézt řešení, které by překlenulo rozdíly,“ uvedlo velvyslanectví USA ve svém prohlášení citovaném organizací UNPO.

Čínský režim mezitím velvyslance USA za jeho prohlášení kritizoval a obvinil ho z předsudků. Vzhledem k tomu, že Peking omezuje přístup zahraničních novinářů do Tibetu, kongres USA v loňském roce schválil zákon, který zakazuje čínským státním příslušníkům zapojeným do prosazování proti-tibetské politiky vstup na území Spojených států.

Ze článku publikovaného na stránkách Visiontimes přeložil Petr Matějček.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“