Cathy He

27. 3. 2020

Skupina sedmi ekonomik (G-7) se shodla na tom, že se bude bránit proti rozsáhlé propagandistické kampani Pekingu, jejímž cílem je popřít vinu čínského režimu za způsobení globální pandemie. Uvedl to 26. března americký ministr zahraničí, Mike Pompeo.

Země G-7 diskutovaly o „úmyslné dezinformační kampani“ čínského režimu během virtuálního setkání, které se konalo o den dříve, uvedl Pompeo.

„Země G-7 se včera jednomyslně shodly, že chápou, že je to riziko, že je to problém… pro EU, Spojené státy i svět. Všichni souhlasili, že se společně této dezinformační kampani postavíme,“ řekl Pompeo v rozhlasové show The Hugh Hewitt s odkazem na diskusi s ostatními státy.

Sdělil, že Japonsko a země EU v G-7 (Francie, Německo a Itálie) pochopily, že čínský režim si upravuje svou verzi o vypuknutí nákazy. 

Režim se „pokouší hodit vinu na druhé, tvrdí, že oni tento problém vyřeší,“ uvedl Pompeo a dodal, že kdyby Čína využila příležitosti a informací, které měla hned na samém začátku, pandemie by dnes nemusela vypadat tak, jak vypadá. 

Byly to právě totalitní praktiky, které zapříčinily rozšíření viru. Jak by mohly být považovány za „lék“

Pokud by čínský režim nezatajoval existenci viru a začínající epidemii po dobu šesti týdnů, nezatýkal ty, kteří se pokoušeli na nebezpečí upozornit, nemusela se situace rozvinout do bodu v jakém je dnes…

Vysoce postavení funkcionáři a vědci v Číně v posledních týdnech opakovaně tvrdili, že virus nepochází z Číny. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na Twitteru prosazoval nepodloženou spikleneckou teorii, že virus byl do Číny zanesen příslušníky americké armády.

Peking se také v potlačování pandemie aktivně vykresluje jako globální vůdce. Podle odborníků se jedná o součást taktiky režimu propagovat svůj autoritativní model vlády coby alternativu k demokracii.

Pompeo znovu vyzval Peking, aby byl, co se týče informací o viru, transparentní.

„Když máte krizi, jako je tato, nejdůležitější věcí na začátku je zajistit, aby svět získal přístup k údajům, které potřebuje k jejímu zastavení,“ prohlásil Pompeo a dodal, že čínská vláda nekonala v souladu s globálními potřebami.“

„Je důležité, aby svět pochopil, jak to začalo, protože abychom mohli zachraňovat životy, potřebujeme transparentnost,“ řekl americký ministr zahraničí.

Poté, co čínští lékaři na konci prosince přinesli poplašné zprávy o vypuknutí epidemie podobné SARS, místní úřady potlačovaly zásadní informace o nákaze ve Wu-chanu. V době, kdy byla 23. ledna ve městě zavedena karanténní opatření, z Wu-chanu již vycestovalo asi 5 milionů obyvatel, aby na čínský Nový rok navštívili své příbuzné. To umožnilo šíření viru po celé zemi a následně po celém světě.

„Namísto toho, aby proti viru včas zakročili, potlačili volný tok informací. Vyhostili novináře a trestali ty, kteří o tom ve své vlastní zemi mluvili,“ řekl Pompeo.

Počínaje lednem americké úřady opakovaně nabízely Číně, že do Wu-chanu vyšlou tým svých zdravotnických odborníků, aby Číně v boji s epidemii pomohli.  Zatímco Američané původně doporučovali, aby do Číny bylo vysláno 13 odborníků, Peking nakonec pustil do země jen dva.

Přeloženo z původního článku americké edice The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.