Zdenka Danková

6. 4. 2020

Plivátko

V současné nouzové situaci, kdy lidé jdoucí ven povinně nosí roušky, je nutno zapomenout na dosavadní zlozvyk, kdy lidé na veřejnosti jakoby nevěděli, že při zakašlání nebo kýchnutí je zdvořilé i ohleduplné zakrývat si ústa.

Ano, zapomenuty zůstaly pořady Karla Pecha, vykládající o společenské etiketě.

Nezdvořilost a nedbalost v posledních letech jakoby převládly. Když si v MHD někdo sedící vzadu kýchne, kapénky dolétnou až dopředu k řidičovi. Mimoto po chodníku dokonce chodí někteří pánové, kteří neustále a všude odplivují na zem.

Plivat v dávných časech…

Jestliže však nahlédneme do období ještě vzdálenějšího, lidé dokonce měli povoleno plivat. K tomu sloužila tzv. plivátka.

Plivátka stávala na veřejných místech a byl určena pro úlevu lidí potřebných si odplivnout. Podle obecní vyhlášky bylo zakázáno plivati na zem, k tomu byla plivátka nastavena, anebo mohli použít kapesník.

První plivátka se objevila v 17. století v Orientu, kdy lidé mívali zvyk žvýkat tabák. K nám přišla tato zařízení až v 19. století, doprovázena patřičnými vyhláškami. Stávala povinně na veřejných místech, na úřadech i v restauracích, na nádražích i ve vagonech.

Některá byla naplněna dezinfekcí, některá byla otočná nebo dokonce splachovací.

plivátko víno
Plivání do plivátka při ochutnávce vína. (Foto: Jean-Marc Rosier / CC BY-SA 3.0)

Rady decentní

Jak praví „kutilská poradna“ podle Domácího vševěda z roku 1926: „Plivání má za účel odstraniti hleny a chrchle, v ústech se nahromadivší následkem odkašlání. Je to důležitý úkon zdravotní, který však nemá se vykonávati tak, aby ohrožoval zdraví jiných anebo znečisťovala se půda, podlaha a vzbuzoval nepříjemný pocit v okolí.“

V léčebnách tuberkulózy platilo, že pokud není nablízku plivátko, „je příkazem plivati do kapesníku nebo do krabičky plechové nebo papírové“.

„Ovšem náleží k tomu také dosti zručnosti a taktu, aby se takové plivání dělo nepozorovaně ve společnosti nebo přítomnosti osob jiných,“ dodává tehdejší rádce.

Zejména již po 1. světové válce, s rozvojem a budováním kanalizací plivátka postupně začala mizet z veřejných prostranství.

plivátko
1. Pohledy na plivátko umístěné v Kambodžském národním muzeu. (Foto: AKS.9955 – Vlastní dílo / CC BY-SA 4.0)

Zůstávají zachována ve vinařské branži – tedy pro degustátory, aby měli po ruce nádobu pro vyplivnutí ochutnávky. A my ostatní se s plivátkem setkáváme určitě u zubního lékaře. Tam zůstala pro svou nezbytnost zachována.

A pokud někdo žvýká tabák, musí si k tomu plivátko pořídit. Podobně jako v americkém státě Arkansas r. 2007, kdy poslanci většinou hlasů odmítli zákon, který by jim zakázal žvýkání a šňupání tabáku. Museli si pak na zasedání nosit svá přenosná plivátka.

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).