Zdenka Danková

14. 9. 2020

Brněnský cyklus 8 kouzelných večerů začne 24. září v Besedním domě koktejlem hudby, divadla, slova, zpěvu, fantazie a choreografie ve „Snové” pantomimě Michaela Haydna. Již 9. sezónu oblíbeného cyklu Bacha na Mozarta! zahájí v Besedním domě operní pantomima – hudební barokní Sen s mimy a Arnoštem Goldflamem.

Zahajovací koncert sezony nabídne kromě poslechu barokní hudby taky ojedinělou podívanou v hudebním Snu Michaela Haydna s pantomimou a Arnoštem Goldflamem.

Představení mělo premiéru v Salzburku 25. února 1767, v předvečer narozenin arcibiskupa Schrattenbacha, svou současnou českou premiéru zažilo v červenci letošního roku na Hudebním festivalu Znojmo, kde zaznamenalo vřelé přijetí publika.

Der Traum je komponován v době vzniku oblíbeného žánru pantomimy. Na rozdíl od baletního představení pohyb tanečníků v pantomimě vyplývá přímo z děje a připomíná tak populární hudebně dramatický žánr 20. století, muzikál. Představení si proto určitě užijí nejen milovníci léty ověřené klasické hudby, ale také fanoušci jiných hudebních žánrů, tance nebo divadla.

Již dávno před Wagnerovým vynálezem Gesamtkunstwerk, přišli někteří autoři s ideou zesílení účinku hudby, slova a obrazu na publikum. Bratr slavnějšího Josefa, Michael Haydn, tuto myšlenku přetavil do pravého divadelního ´fantasy´ Snové obrazy se snoubí v syntéze hudebních vokálních a instrumentálních žánrů, aby strhly posluchače do fantastického víru pozdně barokních emocí,“ zve na koncert dirigent a zakladatel Czech Ensemble Baroque Roman Válek.

Po zahajovacím koncertě budou v sezoně následovat další proslulé tituly i novodobé premiéry. Vedle známých jmen se představí také mladí, perspektivní umělci. Kromě zmíněné snové pantomimy se můžete těšit na virtuózní žalm, vznešené rekviem, pastýřskou mši, oratorium o „Síle hudby“s Krystianem Adamem v hlavní roli, speciální vokální program, znovuobjevení F. I. Tůmy a novodobou světovou premiéru oratoria pozdního moravského baroka.

8 KONCERTŮ – změna programu vyhrazena:

„SEN“ – operní pantomima, čt 24. 9. | 19:30 | Besední dům

PROGRAM: M. Haydn: Der Traum, scénické provedení pantomimy
SOLI K. T. Lichtenecker, J. M. Procházka, M. Böhmová

VYPRAVĚČ: A. Goldflam
„Snová” pantomima Michaela Haydna s vypravěčem Arnoštem Goldflamem

DIXIT DOMINUS

ST 21. 10. | 19:30 | kostel sv. Janů

PROGRAM: H. Purcell: Anthems, G. F. Händel: Dixit Dominus HWV 232 SOLI R. Kružíková, Z.Badárová, L. Karafiátová Netušilová aj.

Virtuózní žalm 110 „Pravil Hospodin” teprve 22 letého Georga Friedricha Händela z jeho „italského” období.

FUX KAISERREQUIEM

ST 18. 11. | 19:30 | kostel sv. Janů

PROGRAM: J. J. Fux: Rekviem K.51, „Kaiserrequiem“, moteta

Vznešené rekviem vídeňského císařského skladatele Johanna Josepha Fuxe, které na věčnost doprovázelo členy císařského rodu.

HARMONIA PASTORALIS

Čt 17. 12. | 19:30 | Besední dům

PROGRAM: Georgius Zrunek: Vánoční mše F dur

První slovenská Vánoční mše s lidovými motivy, kterou roku 1766 složil františkánský mnich Georgius Zrunek.

ALEXANDER’S FEAST

17. 2. | 19:30 | kostel sv. Janů

PROGRAM: G. F. Händel: Alexander’s Feast, HWV 75 SOLI K. Adam, M. Böhmová, J. M. Procházka

Händelovo první anglické oratorium s podtitulem „Síla hudby” s polským tenoristou Krystianem Adamem v hlavní roli.

SBOROVÝ KONCERT

10. 3. | 19:30 | kostel sv. Janů

PROGRAM: H. v. Bingen, G. Allegri, O. Lasso, L. Victoria, H. Purcell, J. Desprez, A. Pärt, F. Poulenc, O. Gjeilo aj.

Sbor Czech Ensemble Baroque ve vokálním programu plném paralel i protikladů aneb co se mění a co zůstává?

TŮMA: REQUIEM

12. 5.| 19:30 | kostel sv. Janů

PROGRAM: F. I. Tůma: Requiem, De profundis

První z řady plánovaných spartací děl Ignáce Tůmy zahajuje dlouhodobý projekt, který naváže na znovuobjevení díla F. X. Richtera. Novodobá světová premiéra jeho rekviem.

BROSMANN: O VOS OMNES

10. 6.| 19:30 | kostel sv. Janů

PROGRAM: J. A. N. Brosmann: oratorium O vos omnes, Mše a moll

Novodobá světová premiéra oratoria pozdního moravského baroka.

Czech Ensemble Baroque je špičkový evropský soubor, který se specializuje na hudbu baroka a klasicismu ve stylové interpretaci na dobové nástroje v progresivním, svěžím podání. Na jeho koncertech poznáte, že vážnou hudbu je možné úspěšně prezentovat „jinak“. Srozumitelně, uvolněně, poutavě s nadhledem. Vyberte si koncert, nebo rovnou celý cyklus, a naplánujte si 8 krásných večerů.

Cenově zvýhodněné předplatné na 9. koncertní sezonu Bacha na Mozarta! v Brně lze pořídit až do zahájení cyklu a již od 850,- Kč za všech 8 koncertů.

*sleva se vztahuje na děti do 12 let, studenty po předložení průkazu ISIC, seniory a držitele průkazu ZTP a ZTP/P (průvodce zdarma). 

Související témata

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.