Isabel van Brugen

14. 4. 2021

Zaměstnanec CNN zachycený na skrytou kameru řekl, že televizní společnost během prezidentských voleb 2020 produkovala obsah, který měl pomoci Joeu Bidenovi k vítězství.

První ze tří nahrávek o CNN byla publikována 13. dubna. Zveřejnila jej nezisková investigativní žurnalistická organizace Project Veritas.

Project Veritas tajně natočil technického ředitele CNN Charlieho Chestera během několika fingovaných rande domluvených přes seznamku Tinder v minulém měsíci. Domnívá se v nich, že pokud by nebylo „propagandy“ CNN, bývalý prezident Donald Trump by prezidentské volby vyhrál.

„Podívej se, co se nám povedlo, dostali jsme Trumpa pryč,“ řekl Chester. „Jsem si na sto procent jistý, že to můžu říct. A stoprocentně věřím, že kdyby nebylo CNN, nevím, jestli by Trump prohrál.“

Reportérce v utajení, která se vydávala za zdravotní sestru během fingovaného rande, řekl, že vstoupil do CNN, protože „chtěl být toho součástí“.

„Zaměřili jsme se na to, abychom Trumpa dostali z úřadu, chápeš? Bez toho, aniž bychom to řekli, tak to bylo,“ řekl Chester.

Zaměstnanec CNN tvrdil, že stanice produkovala „propagandu“, jejímž cílem bylo pomoci porazit Trumpa ve volbách 2020, například „vytvářením reportáže“, která zpochybňovala zdraví bývalého prezidenta, „o kterém jsme nic nevěděli“.

„Trump byl, já nevím, třeba se mu třásla ruka nebo cokoliv … tak jsme jako oslovili mnoho lidí ze zdravotnictví, abychom jakože všem sdělili zprávu, která byla jako zcela spekulace, že měl něco jako neurologickou poruchu, že prohrává, že je nezpůsobilý, nebo tak něco, chápeš,“ řekl Chester. „Vytvářeli jsme příběh o něčem, o čem jsme nic nevěděli.“

Když se jej reportérka v utajení zeptala na to, zda měla CNN během Bidenovy kandidatury obavy o jeho zdraví, Chester řekl, že CNN často vysílala klipy Bidena v poklusu nebo jak nosí například „letecké“ sluneční brýle, aby jej „vykreslili jako mladistvého dědu“ a ukázali, že je „zdravý“.

CNN na žádost o komentář pro Epoch Times neodpověděla.

V říjnu 2019 Project Veritas provedl tajné vyšetřování v CNN, které odhalilo, jak zaměstnanci sítě hovoří o levicově zaměřených zprávách kabelovky a senzacechtivosti s neustálým zaměřením na Trumpa.

V jednom z videí Projectu Veritas říká zaměstnanec CNN, že prezident mediálního domu Jeff Zucker „vede vůči Trumpovi osobní mstu“, která má částečně počátky z doby, kdy Trump pracoval s Zuckerem na reality show „The Apprentice“.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.