Cathy He

11. 5. 2021

Čínská státní tisková agentura Sin-chua (Xinhua) se zaregistrovala jako zahraniční agent podle amerického práva, více než dva roky poté, co jí to údajně nařídilo Ministerstvo spravedlnosti USA.

Americká divize agentury Sin-chua byla podle zákona o registraci zahraničních agentů (FARA) zaregistrována 5. května 2021 podle internetové databáze FARA (pdf) ministerstva spravedlnosti.

To z agentury činí již třetí čínskou státní mediální organizaci, která se zaregistrovala jako zahraniční agent, hned po CGTN, mezinárodní odnoži čínské státní televize CCTV, a China Daily, anglicky psaném deníku řízeném Ministerstvem propagandy Komunistické strany Číny.

V září 2018 uvedl deník The Wall Street Journal, že Ministerstvo spravedlnosti USA nařídilo agentuře Sin-chua a CGTN zaregistrovat se pod FARA. CTGN tak učinila již v únoru 2019.

Ze spisu FARA vyplývá, že pekingské ústředí agentury Sin-chua zaplatilo své severoamerické pobočce od března 2020 do dubna 2021 na provozních výdajích více než 8,6 milionu dolarů.

Severoamerická pobočka agentury Sin-chua má celkem osm kanceláří, v New Yorku, Washingtonu, Chicagu, Los Angeles, Houstonu a San Francisku.

Sin-chua má pronajatou obří obrazovku na Times Square od roku 2011. Reklamnímu prostoru se v New Yorku přezdívá „čínská obrazovka“.

V únoru 2021 přehrával elektronický billboard reklamy nabádající k jednotě v boji proti pandemii a zároveň propagující úsilí Pekingu bojovat proti wuchanskému koronaviru po celém světě. Bylo to přibližně ve stejné době, kdy režim sklízel mezinárodní kritiku za nedostatečnou transparentnost, když vyšetřovatelé WHO zkoumali původ viru.

původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: M. K.

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).