Gq Pan

30. 6. 2021

Zpráva Národních archivů USA označuje svou ikonickou budovu (rotundu), ve které jsou vystaveny zakládající dokumenty Spojených států, za „strukturálně rasistickou“ a navrhuje, že do síně by se měly umístit „varovná oznámení“, které budou chránit návštěvníky před jejich obsahem.

Onu zprávu (pdf) vydala pracovní skupina Národních archivů (NA) zaměřená na rasismus již 20. dubna. Pozornosti médiím zatím report unikal. Pracovní skupinu založil šéf NA David Ferriero, kterého do funkce jmenovala Obamova vláda. Zpráva skupiny, která přichází po smrti G. Floyda a následných celonárodních nepokojích, dochází k závěru, že „systém s přehnaným rasistickým zaujetím“ jednoznačně ovlivňuje chod agentury.

Rotundu, jež je domovem dokumentů, jako Deklarace nezávislosti, Ústavy Spojených států a Listiny práv, označuje zpráva jako názorný příklad „strukturálního rasismu“ Národních archivů. Výstavní síň popisuje jako část sídla NA, která „velebí bohaté bělochy zakládající národ, zatímco marginalizuje BIPOC (černochy, původní obyvatele a lidé různé barvy), ženy a další komunity“.

Obzvláště si pracovní skupina vzala za cíl slavné nástěnné malby v rotundě, které zachytávají historické momenty, jako podepisování Deklarace nezávislosti a Ústavy. Říká, že zobrazení nezachytávají „ženy, americké indiány a zotročené lidi“.

„I když jsou tyto obrovské malby historicky významné a mnohými milované, jiní je shledávají utlačovatelskými a diskriminačními,“ uvádí se ve zprávě. Zároveň dodává, že NA by měly Rotundu „přetvořit“ pověřením „různorodé skupiny současných umělců“, kteří by vytvořili nové malby „odrážející široké spektrum interpretací zakládajících dokumentů“.

Ve zprávě se také navrhuje instalace „varovných upozornění“ poblíž určitých vyobrazení, aby mohli být návštěvníci dopředu varovaní před „obsahem, který může vyvolat vážné fyziologické a psychologické symptomy“.

Pokud jde o autory zakládajících dokumentů, pracovní skupina říká, že webová stránka NA vrhá na otce zakladatele příliš pozitivního a oslavného „světla“, jako například na Thomase Jeffersona, který vytvořil pracovní verzi Deklarace nezávislosti a byl třetím prezidentem USA.

Podle zprávy se na webových stránkách OurDocuments.gov „k dokumentování historického přínosu bílých, bohatých mužů často používá pochvalný a přehnaný tón“. Jefferson je například popisován jako „vizionář“ který jednal tak, aby naplnil „vůli národa expandovat na západ“, aniž by bylo vysvětleno, jak expanze na západ „vyhnala původní obyvatele Ameriky z jejich dědičné půdy, podpořila pokračující koloniální násilí a položila základy pro další zvěrstva“.

Johnathan Turley, profesor ústavního práva na Univerzitě G. Washingtona, sdělil, že i když souhlasí se snahou kontextualizace historických záznamů, Rotunda má svůj „definovaný a ohraničený účel“, který nepotřebuje přetvářet.

„Rotunda je oslavou těchto zakládajících dokumentů, a ne soutěží o to, které skupiny budou nyní zastoupené na tomto relativně malém místě,“ napsal ve svém blogu Turley. „Rotunda je navržena jako úctu projevující prostor pro naše zakládající dokumenty. K pochopení síly a významu těchto dokumentů není třeba ji předělávat.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.