Lorenz Duchamps

12. 9. 2021

Tisíce lidí se v sobotu shromáždily v istanbulské čtvrti Maltepe, aby protestovaly proti omezením spojenými s covidem-19, včetně povinného očkování. Demonstrující uvedli, že tato omezení porušují jejich práva.

Shromáždění, které bylo povoleno úřadem guvernéra a začalo ve 14 hodin místního času, se zúčastnilo téměř 3 000 lidí, informovala turecká tisková agentura Diken.

Demonstranti uspořádali protest v souvislosti s novými opatřeními, která schválila vláda a která začnou platit od 13. září. Podle nových opatření bude vyžadován doklad o očkování nebo negativní test na covid-19 od všech cestujících, kteří budou používat meziměstská letadla, autobusy a vlaky, a také od návštěvníků velkých akcí, jako jsou koncerty nebo divadelní představení.

„Turecký lid se nestane pokusnými králíky pro vakcíny.“

Podle videozáznamů a fotografií ze shromáždění velký dav lidí naslouchal řečníkům a držel transparenty s nápisy: „Turecký lid se nestane pokusnými králíky pro vakcíny“, „Svoboda není zadarmo. Jsme připraveni za ni zaplatit“, „Moje tělo, moje rozhodnutí“ a „Ministerstvo zdravotnictví není marketingová agentura na očkování“.

Shromáždění se podle agentury Diken zúčastnili také zástupci 14 politických stran. Účastníci demonstrace, která byla nazvána „Velké probuzení“, skandovali hesla jako „velká rezignace“ a „pryč s vrahy“.

„Tato pandemie pokračuje stále větším omezováním našich svobod a nemá to konce,“ řekl Erdem Boz, 40-letý softwarový vývojář. „Roušky, vakcíny, PCR testy, to vše se může stát povinným. Jsme tu proto, abychom vyjádřili svou nespokojenost s tímto stavem.“

„Jsme proti všem těmto povinnostem,“ řekl Aynur Buyruk Bilen, člen takzvaného Hnutí odporu proti plandemii.

„Myslím si, že vakcíny nejsou dokončené a že jde o experimentální tekutinu,“ dodal.

Od 13. září musí všichni neočkovaní zaměstnanci škol dvakrát týdně absolvovat PCR test. Na veřejnosti jsou vyžadovány roušky a společenský odstup.

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca v den protestu na Twitteru uvedl, že očkování je „konečným řešením“ a že nařizování těchto pravidel je „nezbytné“.

Podle údajů tureckého ministerstva zdravotnictví dostalo v Turecku první dávky vakcíny proti covidu-19 v rámci národního programu více než 51 milionů lidí. Téměř 40 milionů lidí je v rámci programu, který byl zahájen v lednu, plně naočkováno.

Denně se v Turecku objeví v průměru kolem 23 000 nových případů, což přimělo Kocu začátkem měsíce k varování, že v tuto chvíli je pandemie pouze „pro neočkované“.

Na této zprávě se podílela agentura Reuters.

Převzato z NTD News.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.