Zdenka Danková

30. 9. 2021

Podzim vládne barvami. Následující sezóna přináší módu, která hřeje, a současně vám dopřává být stále „šik“. V babím létě nás ještě doprovázejí sluneční paprsky, ale brzy přijdou ranní a večerní chlady.

Jak zvládnout vrstvení oblečení

Míry teploty mezi ránem a večerem se mění, a tak volíme vrstvu oblečení, která se dá podle potřeby odkládat. „U vrstvení je důležité, aby vám spodní vrstvy padly přesně na míru,“ radí Jana Vytisková, brand manažerka obchodu zaměřeného na dostupnou francouzskou módu. Pokud bychom ve vrstvách oblečení vypadaly neforemně, můžeme si pomoci opaskem, který stáhne svrchní část oděvu.

Obvykle je dobré používat kratší spodní vrstvy a delší horní vrstvy, radí J. Vytisková a nabádá, aby se ženy nebály experimentovat.

V dnešní době například delší tunika nebo kardigan zkombinovaný s kratší koženou nebo džínovou bundičkou vypadá skvěle. Stačí mít odvahu je nosit a nezapomenout na sebekritický pohled do zrcadla. Je výhodné kombinovat i různé materiály, nebýt příliš „usedlá“.

Podzimu kralují syté teplé tóny, občas zazáří fuchsiová nebo levandulová

Začínáme-li se oblékat, dbejme na barevnou skladbu. Celkově by měl celý outfit hezky barevně ladit. Ke kabátu v neutrální barvě nezapomeňte zvolit opět barevnější doplňky – šálu, kabelku, slušivý baret a podobně. Outfit můžete poskládat ze tří barev. Nemusíme vyhlížet fádně, ale ani to s barvami příliš přehánět.

Mezi odstíny letošního podzimu náleží hořčičná žlutá, magenta (fuchsiová), broskvová nebo i jasně modrá, sytě růžová. V letošních podzimních kolekcích předních návrhářů se objevuje i světlá lila či levandulová, takže máme z čeho vybírat.

Hity letošní sezóny – midi sukně, volné džíny nebo pletené oděvy všeho druhu

V podzimním chladu přirozeně častěji vytahujeme ze skříně dlouhé kalhoty, ale pokud milujete i šaty a sukně, nemusíte se jich vzdávat.

Dokonce si můžete vzít i šaty na ramínka – stačí pod ně přidat tričko, nebo rolák a na nohy teplé punčochy.

„Velmi oblíbené a trendy jsou aktuálně úpletové šaty, které příjemně zahřejí i v chladnějších dnech. Můžete si k nim vzít punčochy, ale klidně i legíny,“ doporučuje Jana Vytisková.

U sukní je pro podzim jako stvořená midi délka. Ta se navíc zařadila mezi letošní podzimní hity a v různých provedeních vévodí katalogům řady značek. Velmi oblíbené jsou sukně plisované nebo áčkové. Pokud navíc zvolíte trendy kostkovaný nebo tartanový vzor, budete vypadat jako ze žurnálu.

Úplety již delší dobu nebyly v módě nebo trendy, tak nám to letošní podzim vynahradí. Pletené kousky všeho druhu se zařadily mezi výrazné hity. Kardigany, pulovry, vesty, maxi šaty i obleky.

Pandemie nasměrovala lidi k pohodlnému oblečení, a to pletené oděvy splňují dokonale. Pro období babího léta vybírejte z lehčích pletenin s jemnějšími a hladšími vzory.

Jaké kalhoty?

Aktuálním podzimním trendům vládnou volné džíny, typicky střihu „mom jeans“, „boyfriend jeans“ nebo „bootcuts“ neboli zvonovky.

Pokud nejste džínový typ, velký obdiv sklidíte i v dobře padnoucích vlněných kalhotách či manšestrácích. Velkým hitem jsou kalhoty s potisky: kostkované, se zvířecími vzory i výraznými květinovými dekory.

Takže – zvolte si svůj model, ve kterém se cítíte komfortně, a vykračujte si podzimem s pocitem tepla a v pohodlí.

Podle zdroje: lesensky.cz

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.