Společnost Hikvision je kontrolována čínskou vojensko-průmyslovou skupinou a byla obviněna ze spolupráce s Komunistickou stranou Číny (KS Číny) při porušování lidských práv Ujgurů.

Bezpečnostní odborníci zjistili, že kamery čínské firmy Hikvision obsahují bezpečnostní mezeru, která „umožňuje útočníkům získat plnou kontrolou nad zařízením“, uvedl 6. října zpravodajský server Politico.

Zprávu o problematickém stavu kamer Hikvision vydala organizace Watchful IP již 18. září a uvádí se v ní mimo jiné: „Jedná se o nejvyšší úroveň kritické zranitelnosti. Vzhledem k nasazení těchto kamer na citlivých místech je potenciálně ohrožena i kritická infrastruktura.“

Výzkumná skupina IPVM uvádí, že zranitelnost by se mohla týkat až 100 milionů kamer po celém světě, uvedl Politico. Většina postižených modelů je z poslední doby, i když podle Watchful IP lze tuto zranitelnost vysledovat přinejmenším u některých modelů z roku 2016.

Společnost Hikvision je podle Politico hlavním dodavatelem sledovacích systémů a kamer v Evropě. Například španělský provozovatel letišť AENA nedávno najal společnost Hikvision jako dodavatele 175 kamer rozmístěných na desítkách letišť, mezi něž patří i letiště Madrid-Barajas nebo El Prat v Barceloně.

Obavy z úniku dat panují zejména vzhledem k faktu, že Hikvision spadá pod čínskou vojensko-průmyslovou skupinu China Electronics Technology Group Ltd (CETC), která je zároveň největším dodavatelem obranné elektroniky v Číně.

Čínské společnosti, zejména ty napojené na stát, jsou nuceny vyhovět vládnoucí KS Číny, když si od nich vyžádá předání údajů. Na firmu Hikvision dohlíží interní stranický výbor a ve společnosti působí řada zástupců strany. Koneckonců i na oficiálních webových stránkách společnosti jsou uvedeny aktivity strany ve firmě, které mají za cíl „udržovat a zlepšovat vedení KS Číny“.

Ačkoli Hikvision zranitelnost přiznala a dala k dispozici nový software, který ji opravuje, obavy o ochranu osobních údajů to nezmírnilo.

Podle lorda Alana Westa, bývalého britského ministra bezpečnosti, může čínská komunistická strana následně využívat údaje ke sledování obyvatelstva. V debatě v Dolní sněmovně prohlásil, že Čína používá „rozpoznávání obličejů a tyto informace ve velkém měřítku využívá při kontrole svého obyvatelstva.“

„Systémy shromažďují velké množství osobních údajů,“ objasnila serveru Politico Audrey Fritzová, výzkumná pracovnice Australského institutu strategické politiky. „Hlavní obavou je, že to nezůstává v dané zemi, že [data ]nejsou vázány zákony a předpisy dané země… Vzhledem k [čínským] zákonům a předpisům mají čínské společnosti povinnost předávat data vládním orgánům, a to je znepokojivé.“

Kvůli těmto obavám vyvolaly evropské smlouvy se společností Hikvision odpor některých politiků.

„Evropa by měla být opatrná, aby cizím mocnostem nedovolila příliš velkou kontrolu nad systémy, a varovala se před možností zaútočit na nás tam, kde by to mohlo být velmi citlivé,“ prohlásil pro Politico člen Evropského parlamentu Alex Voss.

Společnost Hikvision byla také obviněna ze spolupráce s čínskou komunistickou stranou při pronásledování náboženských menšin v Sin-ťiangu.

Trumpova administrativa zařadila v roce 2019 společnost Hikvision na černou listinu mezi 27 dalších subjektů. Tyto čínské společnosti byly podle ministerstva obchodu „zapleteny do porušování lidských práv a zneužity při zavádění čínské kampaně represí, masového zadržování a sledování pomocí špičkových technologií u Ujgurů, Kazachů a dalších příslušníků muslimských menšin“ [v Číně].

Čínské zacházení s Ujgury označila za genocidu jak předchozí, tak i současná americká administrativa, parlamenty Kanady, Nizozemska, Litvy, Belgie, České republiky i Spojeného království spolu s mezinárodními právními experty a vědci.

Podle Norské etické rady (pdf) jsou sledovací kamery společnosti Hikvision rozmístěny po celém Sin-ťiangu, zejména v blízkosti mešit a pracovních táborů, uvedl server Politico.

Originální článek.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“